News

Ipoteză șoc, după atacurile Ucrainei în Sudan. Ce urmărește, de fapt, Putin: “E o operațiune gândită acum foarte mult timp de către Rusia”

Politologul Cristian Pîrvulescu lansează ipoteza că bombardamentele ucrainene din Sudan sunt răspunsul pentru Vladimir Putin, care urmărește blocarea UE prin migranți.
21.09.2023 | 14:52
Ipoteza soc dupa atacurile Ucrainei in Sudan Ce urmareste de fapt Putin E o operatiune gandita acum foarte mult timp de catre Rusia
Vladimir Putin vede în conflictul din Sudan „cheia” perfectă pentru a submina UE, prin fenomenul migrației (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Potrivit CNN, armata ucraineană a bombardat ținte din Sudan, care, de fapt, se aflau sub controlul mercenarilor Wagner. Conform spuselor politologului Cristian Pîrvulescu, modul în care războiul s-a extins și în Africa nu trebuie să surprindă, deoarece conflictul dintre armata sudaneză și milițiile tribale susținute de Wagner ascunde, de fapt, „un război hibrid, prin care, într-adevăr, se urmărește blocarea Uniunii Europene. Conducerea europeană nu a avut posibilitatea să lucreze cu statele africane, pentru că, până acum, țările europene au blocat acest lucru”.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „În Sudan, Rusia pregătește migrația împotriva Uniunii Europene. Pentru a opri fenomenul, trebuie să plătim!”

Cristian Pîrvulescu
Politologul Cristian Pirvulescu (Inquam Photos / Ilona Andrei)

 

Potrivit CNN, operațiunea ucraineană din Sudan a vizat o serie de atacuri asupra grupării paramilitare Forțele de Sprijin Rapid (RSF), suspectată că ar fi susținută de grupul Wagner, în lupta împotriva armatei sudaneze, dusă în scopul de a prelua controlul asupra țării. Totuși, rădăcinile acestui conflict sunt mult mai adânci și prin acestea se explică motivul pentru care Vladimir Putin a extins conflictul mai departe de granițele Europei.

ADVERTISEMENT

„Am auzit teoria potrivit căreia ciocnirile din Africa ar avea legătură cu problema extinderii socialismului francez, dar, în realitate, este vorba despre o operațiune gândită acum foarte mult timp de către Rusia, ca parte a războiului hibrid”, a declarat Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Politologul consideră că „trebuie să fim foarte sinceri și să înțelegem că, dacă vrem să oprim valul de migrație, trebuie să plătim, așa cum au stat lucrurile cu Turcia, în anul 2016. Vă ofer un exemplu. De curând am vizitat Malta și am constatat că acolo există cinci avioane și o dronă, folosite pentru supravegherea Mării Mediterane, mai ales în zona Tunisiei și a Libiei. Acestea sunt operate de companii private și culeg informații la timpul potrivit. Orice mișcare este observată încă din apele teritoriale libiene, pentru a împiedica valul migrației”.

ADVERTISEMENT

„Însă garda de coastă libiană nu va lua atitudine dacă nu va fi subvenționată, astfel că ajungem la ce spuneam anterior. Ne găsim în fața unui șantaj extraordinar, pe fondul căruia migranții devin victime colaterale. Încă din momentul naufragiului din Grecia știm că respectivii pasageri au fost obligați să urce în acele bărci care se scufundau și că nu au avut posibilitatea să se salveze”, a continuat interlocutorul nostru.

Acesta a exemplificat afirmațiile anterioare prin faptul că fratele unuia dintre cei decedați a povestit că a avut o discuție cu acesta, care i-a mărturisit că a vrut să fugă de pe vas și că nu a putut, deoarece călăuzele îi țineau sub amenințarea armelor: „Acesta este sistemul. Migranții sunt urcați în bărci care ulterior sunt scufundate special, pentru a chema paza de coastă în scopul de a-i salva. Singura soluție este să împiedicăm plecarea lor”.

ADVERTISEMENT

În privința adevăratului scop al ciocnirilor de pe continentul african, Cristian Pîrvulescu a punctat: „Acest fenomen fusese deja prezentat încă de la începutul conflictului din Sudan. Este vorba despre o confruntare între cei care erau susținuți de gruparea Wagner și armata sudaneză. Prin intermediul Wagner, Rusia încearcă să preia controlul asupra tuturor statelor subsahariene, probabil pentru a pregăti ofensiva privind migrația împotriva Uniunii Europene”.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, un președinte hotărât (sursa hepta.ro)

Zelenski a observat incapacitatea de reacție a europenilor și a americanilor

În privința liderului rus, se pare că Vladimir Putin nu se află la prima tentativă de acest gen. Intervievatul FANATIK a oferit ca exemplu evenimentele petrecute acum opt ani și atrage atenția că intervenția din Sudan este cel puțin al doilea fenomen de acest tip, după cel petrecut în 2015, pe care Putin l-a improvizat în urma loviturilor aeriene și a misiunilor militare îndreptate împotriva insurgenților sirieni, mai ales după bombardamentele de la Alep.

ADVERTISEMENT

„Dacă atunci lucrurile s-au petrecut cu ajutorul Turciei, acum rușii folosesc poarta siriană și au toate șansele să pună Europa în dificultate, mai ales cu sprijinul – poate nu conștient, deși nu cred că sunt atât de naivi – fasciștilor italieni, aflați la putere”, a detaliat analistul politic.

Acesta consideră că „întreg conflictul a început după ce un apropiat al șefilor armatei libiene a fost prezent la Khartoum, acum trei luni, aparent pentru un meci de fotbal, deși, în realitate, sursele bine informate susțin că respectivul a mers în Sudan pentru a declanșa această confruntare dură. Ea nu propune o soluție, deoarece raportul dintre cele două forțe este relativ echilibrat, dar, în schimb, a dus la distrugerea țării”.

Revenind la atacul forțelor lui Volodimir Zelenski, Cristian Pîrvulescu a comentat: „Pornind de la datele prezentate de CNN, putem specula în jurul ideii că ucrainenii nu mai stau cu mâinile în sân. Ei au observat că europenii și americanii sunt incapabili să reacționeze, astfel că au luat atitudine atât în Marea Baltică, acolo unde – foarte probabil s-au aflat la originea atacului împotriva conductelor petroliere – și o fac în toate zonele posibile”.

„Nu cred că, dincolo de drone și de ajutorul constând în informații, ucrainenii au trimis trupe pe teren. În Sudan nu se observă cu ochiul liber prezența rușilor din grupul Wagner și nici forțele speciale ucrainene, dar probabil că asistăm la operațiuni organizate de ambele părți, fiecare  în încercarea de a o contracara pe cealaltă. Altfel spus, Kievul a înțeles că trebuie să opereze în acest mod, deoarece altfel cresc riscurile ca UE să capoteze sub spectrul migrației”, și-a continuat expunerea partenerul nostru de dialog.

Wagner
Forța grupului Wagner a rămas principalul pilon de susținere al Rusiei (sursa hepta.ro)

Grupul Wagner și-a deschis drumul prin Libia

Cu privire la strategiile care pot fi „citite” pe fondul acestui război hibrid, Cristian Pîrvulescu a remarcat faptul că grupul Wagner a acționat prin intermediul libienilor, „pe care i-a sprijinit cu armament și know-how, însă trebuie spus că experiența libiană a fost foarte interesantă, deoarece armata condusă în trecut de Prigojin a reușit să preia nu doar din zona de influență franceză (Mali, Niger și Coasta de Fildeș), ci și o parte din teritoriul controlat de SUA”.

Însă, dincolo de celelalte țări enumerate, cel mai bun exemplu al implicării Wagner este Libia, unde mercenarii au fost înarmați de americani, dar care ulterior a devenit poarta cea mai importantă pentru accesul migranților în Europa…

Totuși, politologul a opinat că, „în privința migranților se exagerează foarte mult. Spre exemplu, în Italia s-a vorbit de curând doar despre câțiva migranți, pe care ar trebui să-i comparăm cu populația Peninsulei. De asemenea, trebuie făcută și comparația între numărul migranților și populația Europei. Sigur, în momentul de față vorbim despre aproximativ 120.000 de persoane venite pe continent, însă respectivul nucleu exista și înaintea anului 2015”.

Cristian Pîrvulescu este de părere că „acestea sunt subiecte care înspăimântă lumea, iar europenii sunt incapabili să devină raționali. Pe de o parte apar populiștii, care folosesc subiectul în încercarea de a ajunge la putere, iar, pe de altă parte sunt foarte mulți cetățeni care sunt surprinși că UE nu este pregătită pentru a face față fenomenului”.

Ucraina speculează naivitatea politicienilor

În privința ucrainenilor, partenerul nostru de dialog susține că aceștia acționează, de asemenea, tot prin interpuși: „Comerțul cu cereale le-a deschis foarte multe portițe, dar producția lor nu este foarte bună din punct de vedere al calității. Însă grânele ucrainene sunt acceptate pe piața africană, deoarece acolo, dincolo de această rețea și de prețurile foarte atractive, au putut să-și formeze propriile rețele de influență și este foarte probabil ca întregul mecanism să aibă legătură cu serviciile secrete. Așa a fost creat sistemul și, din acest punct de vedere, mai multe state europene dau dovadă de naivitate crasă”.

„De fapt, politicienii dau dovadă de naivitate crasă, pentru că nu au nici măcar ocazia să gândească precum dictatorii, pe termen mediu. În această situație, ucrainenii tac. Există câteva informații, venite tot pe surse ucrainene, pe care CNN le-a preluat, a încercat să le verifice, dar nu avem certitudini, așa cum nu avem nici în cazul bombardamentului în care, potrivit Kievului, au murit 16 persoane, într-o piață, acum o săptămână. Practic, ne aflăm în fața unor speculații, care pleacă dintr-o dezinformare. Dar în acest domeniu ne-am obișnuit că nu iese fum fără foc și probabil că lucrurile așa stau”, a afirmat politologul, care a adăugat:

„Există mai multe rapoarte concordante, care reflectă situația din Marea Baltică, unde ucrainenii au sabotat acea conductă. Este o idee acceptată de foarte mulți analiști, pe baza cercetărilor efectuate atât de serviciile secrete, cât și de mass-media care deține informații pertinente”.

Susținători Prigojin
Susținătorii lui Evgheni Prigojin îl consideră pe fostul lider al grupului Wagner un erou (sursa hepta.ro)

Toate drumurile duc la… Evgheni Prigojin

Și totuși, odată cu incidentele din Libia și, recent, din Sudan, oare războiul va atinge și alte cote, pe care până de curând nu le anticipam? Cristian Pîrvulescu a răspuns cu fermitate: „Conflictul s-a extins deja în țări precum Niger, Republica Centrafricană, etc. Există riscuri foarte mari, și anume ca toate statele africane să fie cuprinse de această febră”.

„Este clar că rușii au procedat în acest mod și, pentru că mai demult am discutat despre moartea lui Prigojin, după părerea mea, fostul lider al Wagner a fost „creat” tocmai din acest punct de vedere, și nu cred că el poate fi înlocuit”, a comentat analistul politic.

Iar finalul discuției l-a avut în centru tot pe misteriosul personaj, fondatorul grupului Wagner: „Am înțeles că rușii l-au trimis pe generalul Serghei Surovikin, fostul șef al forțelor aerospațiale ruse, în Africa de Nord. Totuși, în general vorbind, el nu poate negocia pentru Wagner așa cum o făcea un om de afaceri, fost contrabandist, care avea propria sa experiență în domeniul cumpărării unor elite militare, și aici mă refer la Evgheni Prigojin”.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Revenită de la Asia Express, printre ședințe foto incendiare, Carmen Negoiță a dezvăluit...
Revenită de la Asia Express, printre ședințe foto incendiare, Carmen Negoiță a dezvăluit pasiunea ascunsă: „Ne întâlnim o dată pe săptămână!”
George Simion și-a făcut autoportretul. Liderul AUR spune tot adevărul despre violență și...
George Simion și-a făcut autoportretul. Liderul AUR spune tot adevărul despre violență și despre relația cu soția sa, Ilinca
Ana-Maria Barnoschi dezvăluie ce s-a întâmplat, cu adevărat, în luna de miere: “Am...
Ana-Maria Barnoschi dezvăluie ce s-a întâmplat, cu adevărat, în luna de miere: “Am discutat acest aspect”. Exclusiv
Deziluzie pentru Lionel Messi. Inter Miami, sezon încheiat brusc, după ce câștigase lejer...
Deziluzie pentru Lionel Messi. Inter Miami, sezon încheiat brusc, după ce câștigase lejer Conferința de Est
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut...
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut asta pentru prima dată!
Adio, maestre! Actorul român, pe care l-am iubit cu toții, A MURIT în...
Adio, maestre! Actorul român, pe care l-am iubit cu toții, A MURIT în urmă cu puțin timp. S-a stins pe patul de spital, iar ce s-a aflat chiar acum e, cu adevărat, TULBURĂTOR
Horoscop rune săptămâna 11-17 noiembrie. Mihai Voropchievici anunță bătălii și dispute pentru două...
Horoscop rune săptămâna 11-17 noiembrie. Mihai Voropchievici anunță bătălii și dispute pentru două zodii! Vești incredibile pentru alți 3 nativi
Gigi Becali va face Liturghie în Parlament! “Să se împărtășească parlamentarii păcătoși cu...
Gigi Becali va face Liturghie în Parlament! “Să se împărtășească parlamentarii păcătoși cu mâna pe Biblie!”
Declarație controversată a lui George Simion. Ce spune liderul AUR despre Nicolae Ceaușescu:...
Declarație controversată a lui George Simion. Ce spune liderul AUR despre Nicolae Ceaușescu: ”Românilor le era bine!”
George Simion, dezvăluiri din pușcărie: “Am fost reținut 24 de ore!”
George Simion, dezvăluiri din pușcărie: “Am fost reținut 24 de ore!”
Eterna sămânță de scandal între vecinii de bloc. Ce zice legea, de fapt
Eterna sămânță de scandal între vecinii de bloc. Ce zice legea, de fapt
Vlăduţa Lupău, anunţul cu care şi-a şocat fanii: Ne luăm rămas bun după...
Vlăduţa Lupău, anunţul cu care şi-a şocat fanii: Ne luăm rămas bun după 9 ani, drumurile noastre se despart!
SALROM inovează în turismul „sărat”. Vine cu conceptul „Cafeaua la Sare” în salinele...
SALROM inovează în turismul „sărat”. Vine cu conceptul „Cafeaua la Sare” în salinele României
Adeverințele care NU sunt luate în calcul la pensie. Casa de Pensii confirmă...
Adeverințele care NU sunt luate în calcul la pensie. Casa de Pensii confirmă cu Legea nr. 360/2023
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a...
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii...
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Coșmarul prin care trece o femeie care s-a mutat de 3 ani la...
Coșmarul prin care trece o femeie care s-a mutat de 3 ani la sat: „Simt că o iau razna”