Sport

Italia e de neoprit la Euro 2020! „Squadra Azzurra” a stabilit record după record în faza grupelor

„Squadra Azzurra” face senzație la EURO 2020 și a bătut toate recordurile la finalul fazei grupelor
20.06.2021 | 22:00
Italia e de neoprit la Euro 2020 Squadra Azzurra a stabilit record dupa record in faza grupelor
ADVERTISEMENT

Italia a terminat grupa de la EURO 2020 cu trei victorii la rând și fără să primească nici măcar un gol, iar lui Roberto Mancini pare că îi poartă noroc sacoul aproape identic cu cel purtat de legendarul Enzo Bearzot la Campionatul Mondial din 1982.

Multipla campionă mondială și europeană a câștigat cu 1-0 împotriva Țării Galilor, într-un meci arbitrat de o brigadă din România, condusă la centru de Ovidiu Hațegan, care le-a făcut viața mai ușoară și l-a eliminat pe Ampadu.

ADVERTISEMENT

Italia stabilește recorduri pe bandă rulantă la EURO 2020

Italia a reușit să câștige toate meciurile din grupă la EURO 2020, în meciul de deschidere cu Turcia, cu Elveția și cu Țara Galilor. Băieții lui Mancini au marcat șapte goluri, ceea ce „Squadra Azzurra” a mai reușit doar la Cupa Mondială din 1998 și nu a primit nici măcar un gol, ajungând la 11 meciuri consecutive în care nu au scos mingea din plasa porții.

Singura dată când Italia a reușit punctaj maxim în faza grupelor a fost la Campionatul European din 2000, când italienii au ajuns până în finală. Totodată, „Squadra Azzurra” a reușit să egaleze recordul all-time de meciuri  consecutive fără înfrângere: 30. Ultima dată, această cifră fabuloasă a fost atinsă în perioada 24 noiembrie 1935- 20 iulie 1939, când selecționer era Vittorio Pozzo.

ADVERTISEMENT

Italia a primit ultimul gol pe 14 octombrie 2020, într-un meci din Liga Națiunilor cu Olanda, încheiat la egalitate, scor 1-1, iar de la ultima înfrângere au trecut nu mai puțin de 33 de luni. Atunci pierdeau în fața Portugaliei cu 1-0, tot în Nations League.

„Squadra Azzurra”, cea mai frumoasă surpriză de la EURO 2020

„Squadra Azzurra” este poate cea mai plăcută surpriză de la acest Campionat European și a ajuns la 11 victorii consecutive și un golaveraj demn de o echipă mare: 32-0, iar Roberto Mancini are o mare parte din „vină”.

ADVERTISEMENT

Naționala Italiei a câștigat o singură dată titlul continental, în 1968, și a mai jucat de atunci doar două finale, în 2000 și în 2012. După jocul din faza grupelor și evoluțiile oscilante ale Franței, Portugaliei, Germaniei, Angliei sau Spaniei, Italia pare printre favoritele la câștigarea trofeului continental.

Dovada cea mai bună că italienii au lăsat în urmă perioada „catenaccio” este faptul că niciodată la un Campionat European, nu au reușit să marcheze mai mult de două goluri, așa cum s-a întâmplat în primele două partide de la EURO 2020, cu Turcia și Elveția.

ADVERTISEMENT

Italia lui Mancini e aproape să doboare un record istoric stabilit de Ferruccio Valcareggi

Naționala Italiei mai are nevoie de doar două meciuri fără gol primit la acest turneu final pentru a doborî recordul istoric din perioada în care era selecționer marele Ferruccio Valcareggi. „Squadra Azzura” a ferecat atunci poarta pentru 12 meciuri consecutive, în perioada 7 octombrie 1972 – 8 iunie 1974, adică aproape doi ani de zile!

Italia ar putea egala acest record chiar la următorul meci din optimile de finală ale EURO 2020, iar Gianluigi Donnarumma se află într-o formă de zile mari și are peste 800 de minute fără gol primit, ceea ce îi dă o încredere și o siguranță uriașă.

Recordul absolut în istoria naționalei Italiei este deținut de legendarul portar Dino Zoff, tot în mandatul lui Ferruccio Valcareggi, între 1972 și 1974. „Squadra Azzurra” tocmai a doborât un alt record stabilit în perioada lui Azeglio Vecini, când Italia a avut zece meciuri consecutive fără gol primit: 11 noiembrie 1989 – 11 noiembrie 1989.

„Nu știu și nu știm dacă această Italie va fi din nou „celesta” în „calcio europeo”, cum a fost cu Bearzot, Trapattoni sau Lippi. Dar e ECHIPĂ” – Cornel Dinu, pentru FANATIK

  • 30 de meciuri consecutive fără înfrângere are „Squadra Azzurra”
  • 11 meciuri consecutive fără gol primit are Italia
  • 7 goluri a marcat Italia la EURO 2020, lucru care s-a mai întâmplat doar în 2000, când a jucat finala
  • 14 octombrie 2020 e data la care Italia a primit ultimul gol
  • Gianluigi Donnarumma (22 de ani) a debutat la 17 ani în naționala Italiei, iar de atunci și până în prezent nu a luat niciodată mai mult de un gol
ADVERTISEMENT
Tags: