Sport

Kyros Vassaras, pas în spate după ce și-a pus în cap tot fotbalul românesc: „Arbitrul de la Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA”  

Kyros Vassaras a făcut un pas în spate după ce a agitat fotbalul românesc. Cum a comentat șeful CCA prestația lui Horațiu Feșnic la derby-ul Rapid - FCSB.
28.04.2023 | 13:08
Kyros Vassaras pas in spate dupa ce sia pus in cap tot fotbalul romanesc Arbitrul de la Rapid  FCSB a fost sub nivelul asteptarilor CCA
Kyros Vassaras, președintele CCA, a făcut un pas în spate după conferința de presă de la Casa Fotbalului. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Kyros Vassaras și-a pus fotbalul românesc în cap după conferința de presă susținută la Casa Fotbalului. Președintele CCA s-a simțit nevoit să completeze anumite aspecte prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul Federației Române de Fotbal.

Kyros Vassaras, pas înapoi după ce a agitat fotbalul românesc: „Arbitrul de la Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA”

Explicațiile date de Kyros Vassaras la conferința de presă organizată joi la Casa Fotbalului nu au făcut decât să întărească nemulțumirile în legătură cu arbitrajul. Șeful CCA a comentat arbitrajul lui Horațiu Feșnic la derby-ul Rapid – FCSB, scor 1-0 și a recunoscut prestația slabă a „centralului” de la Cluj.

ADVERTISEMENT

„Aș dori să precizez faptul că prestația arbitrului partidei Rapid – FCSB a fost sub nivelul așteptărilor CCA, din cauza controlului disciplinar (lipsa sancțiunilor disciplinare pe durata jocului)”, se arată în comunicatul lui Kyros Vassaras. Ulterior, grecul a comentat intrarea lui Dragoș Grigore asupra lui Andrea Compagno în Rapid – FCSB și cea a lui Christian Irobiso din FC Voluntari – Petrolul. Oficialul și-a susținut poziția și după intervenția lui Onea la Florinel Coman, precizând că intrările nu ar fi trebuit sancționate cu „roșu”.

„Rapid – FCSB (Dragoș Grigore) și Voluntari – Petrolul (Christian Irobiso) – în aceste două cazuri nu există elemente, conform Legilor Jocului, pentru acordarea unui cartonaș roșu, motiv pentru care VAR nu a putut interveni. De aceea am prezentat și alte clipuri cu incidente similare de pe durata actualului sezon în care arbitrii au luat aceleași decizii fără ca la momentul respectiv să existe controverse. 

ADVERTISEMENT

Rapid – FCSB (Răzvan Onea) – în această situație, viteza mare cu care se efectuează o intrare prin alunecare este evaluată la nivelul suprafeței de joc de către arbitri. Am explicat, de asemenea, că lipsesc alte criterii clare pentru ca VAR să intervină pentru posibila acordare a unui cartonaș roșu, precum extensia unuia sau a ambelor picioare sau îndreptarea crampoanelor pe direcția în care se află adversarul”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul FRF.ro.

Kyros Vassaras, comunicat-fluviu după ce și-a pus tot fotbalul românesc în cap

Kyros Vassaras a explicat că VAR-ul nu poate interveni în cazul în care „centralul” decide să acorde cartonașul roșu unui jucător. De asemenea, președintele CCA a venit cu lămuriri pentru modalitatea în care sunt trase liniile cu ajutorul tehnologiei. Grecul a dat exemplu golul anulat celor de la CFR Cluj în partida cu Rapid din prima etapă a play-off-ului, decizie pe care ardelenii au contestat-o vehement.

ADVERTISEMENT

„Prin urmare, în situațiile menționate anterior, dacă arbitrul acordă un cartonaș roșu, VAR nu poate interveni să schimbe decizia și trebuie să confirme decizia arbitrilor de la nivelul gazonului, care pot judeca mai bine intensitatea faultului. În calitate de președinte CCA, nu am nicio reținere în a prezenta clipuri cu decizii greșite a arbitrilor.

Cu toate acestea, obiectivul întâlnirii a fost de a lămuri situațiile în care, conform protocolului, VAR poate interveni în situații de cartonaș galben sau roșu, de a lămuri infracțiunile care se petrec la limita suprafeței de pedeapsă sau în interiorul acesteia, precum și situațiile ofsaid.

ADVERTISEMENT

„În toate aceste situații factuale deciziile finale au fost corecte”

Un alt subiect a fost de a înțelege modalitatea în care sunt trase liniile cu ajutorul tehnologiei disponibile pentru analiza situațiilor de ofsaid și modul de lucru al arbitrilor VAR și al operatorilor video. E mai mult decât clar că în toate aceste situații factuale deciziile finale au fost corecte, în ciuda dificultăților întâmpinate uneori din cauza stadioanelor, a filmării sau din cauza erorii umane (furnizarea pe transmisiunea a unei imagini salvate greșit).

Mai exact, am arătat, cu mărirea imaginii, faza din partida CFR Cluj – Rapid în care linia trasă pentru analiza situației de ofsaid din finalul jocului (90+2) era mai corectă decât cea inițială, prezentată pe transmisiune.

VAR a folosit mai multe puncte de contact pentru ambii jucători pentru acuratețea deciziei. Iar imaginea prezentată avea ca reper un punct de contact al apărătorului mai apropiat de linia porții. Am vrut, astfel, să evidențiez faptul că decizia de semnalizare a ofsaidului a fost una corectă”, au fost cuvintele lui Kyros Vassaras.

ADVERTISEMENT