Sport

Laboratorul de Control Doping din România, replică la acuzațiile Simonei Halep: ”Totul a fost realizat în conformitate cu prevederile WADA”

Laboratorul de Control Doping din România a răspuns acuzațiilor lansate de Simona Halep, care a dezvăluit că proba incriminatorie în cazul său a fost analizată la București.
08.03.2024 | 18:27
Laboratorul de Control Doping din Romania replica la acuzatiile Simonei Halep Totul a fost realizat in conformitate cu prevederile WADA
Laboratorul de Control Doping din România a răspuns acuzațiilor lansate de Simona Halep, care a dezvăluit că proba incriminatorie în cazul său a fost analizată la București. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, fostul lider mondial a vorbit despre trădare. Ea a explicat faptul că a observat abia la Lausanne că proba de sânge incriminatoare a fost analizată în România, la temperaturi care nu erau conforme.

Cum se apară Laboratorul de Control Doping din România la acuzațiile Simonei Halep

În încercarea de a se apăra după acuzațiile lansate de Simona Halep, Laboratorul de Control Doping din România a anunțat că s-a procedat în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping şi a documentelor complementare emise de WADA.

ADVERTISEMENT

”Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnişoarei Simona Halep. Recepţia şi analiza probelor au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi a documentelor complementare emise de WADA.

La fel și privind raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici şi a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepţia în laborator şi până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA.

ADVERTISEMENT

Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost precizate pe documentaţia transmisă către APMU şi ITIA, conform prevederilor documentului tehnic TDDOC al WADA”, se arată în comunicatul Laboratorului de Control Doping din România.

Alte precizări ale Laboratorului din România

Laboratorul a mai făcut și câteva precizări generale legate de responsabilităţile sale. ”Atribuţiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepţia, analiza probelor de control doping şi raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internaţional pentru Laboratoare.

ADVERTISEMENT

 Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping şi a documentelor complementare, Autorităţile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autorităţile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta şi preda laboratoarelor de control doping acreditate de WADA, iar Autorităţile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping şi a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor anti-doping.

Toate aceste autorităţi sunt precizate pe formularul de control doping care este semnat de sportiv la sfârşitul şedinţei de recoltare a probelor. O copie a acestui formular este predată sportivului.

ADVERTISEMENT

De regulă, la acest moment ofiţerul de control doping informează sportivul cu privire la faptul că datele sale cu caracter personal (nume şi prenume, data naşterii, semnătura, etc.) nu sunt transmise laboratorului şi nu se regăsesc pe niciun document care este predat laboratorului împreună cu probele”, se mai scrie în comunicat.

Laboratorul nu a știut identitatea sportivului

”Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat WADA, nu este TA, SCA sau RMA. Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU.

APMU (Unitate de Management a Paşaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator şi a validităţii probelor paşaportului în numele custodelui paşaportului sportivului.

Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al paşaportului sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor”, se arată în comunicat.

Simona Halep a primit o veste extraordinară la începutul săptămânii. TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la doar 9 luni, iar sportiva va reveni în circuitul WTA în turneul de la Miami, peste două săptămâni.

ADVERTISEMENT