News

Laura Codruța Koveși la Cotroceni, un mit spulberat? Verdictul experților: „Este nepregătită să intre în furnicarul politic, care funcționează după alte reguli!”

Mitul candidaturii Laurei Codruța Koveși la Președinție se spulberă, dincolo de ezitări, experții avertizând că șefa Parchetului European este nepregătită pentru politică.
26.10.2022 | 10:15
Laura Codruta Kovesi la Cotroceni un mit spulberat Verdictul expertilor Este nepregatita sa intre in furnicarul politic care functioneaza dupa alte reguli
Politologul Cristian Pîrvulescu avertizează că actuala șefă a Parchetului European este nepregătită pentru politica românească, în cazul unei eventuale candidaturi (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Ipoteza potrivit căreia actualul procuror șef al Parchetului European intenționează să candideze la Președinția României, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, este încă vehiculată. Cu toate acestea, dincolo de ezitările manifestate chiar de Laura Codruța Koveși și de scandalul apărut cu privire la cererea de demisie făcută de Klaus Iohannis înainte de a o revoca de la șefia DNA, politologul Cristian Pîrvulescu crede că magistratul este nepregătit să facă față luptei politice, un domeniu pe care îl cunoaște doar din exterior.

Politologul Cristian Pîrvulescu:„ Laura Codruța Koveși nu este pregătită să intre în furnicarul politic, care funcționează după alte reguli decât ale anchetei penale”

Proaspăt căsătorită, Laura Codruța Koveși n-are liniște… De curând, șefa Parchetului European s-a aflat, din nou, în lumina reflectoarelor, după ce presa a relatat că, înainte de a fi revocată de la șefia DNA, în 2018, președintele Klaus Iohannis i-a cerut, personal, să demisioneze. Evenimentul s-a produs într-o perioadă în care, din nou, mai multe voci reiterau ideea că Laura Codruța Koveși s-ar pregăti să candideze pentru „fotoliul” de la Palatul Cotroceni, în ciuda faptului că procurorul anunțase, încă din luna iulie, că această variantă este exclusă, cel puțin pentru moment.

ADVERTISEMENT

Dar, pentru că rareori iese fum fără foc, politologul Cristian Pîrvulescu are o părere interesantă, referitoare la acest subiect:„ Nu cred că Laura Codruța Koveși este interesată de candidatura la Președinția României. Sigur, într-unul dintre interviurile pe care le-a oferit, a avut o reacție critică la adresa președintelui Klaus Iohannis. A afirmat că șeful statului i-a cerut să demisioneze de la DNA, dar a refuzat, pentru că nu era treaba dumneaei să rezolve problemele președinților”.

Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)

 

„În această speță, a părut puțin agasată, dar este evident că doamna Koveși nu a înțeles foarte bine contextul politic în care s-a produs demiterea domniei sale, adică la cererea expresă a Curții Constituționale. La momentul acela, se intenționa demararea procedurii de suspendare a președintelui, în paralel cu un referendum pentru modificarea Constituției, care ar fi fost devastator pentru democrația românească”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Analistul politic a continuat pe aceeași temă: „Altfel, a fost una dintre rezolvările pe care președintele Iohannis i le-a sugerat, poate nu direct și pe care Laura Codruța Koveși nu a acceptat-o. Din acest motiv, șeful statului a fost obligat să pună în practică decizia Curții Constituționale. Din punct de vedere uman, este de înțeles faptul că doamna Koveși are amintiri neplăcute, dar, în același timp, este evident că riscurile politice din acel moment au fost mai greu de perceput, în ceea ce ce o privește”.

„Acest fenomen mă face să afirm că doamna Koveși nu este pregătită să intre în furnicarul politic, care funcționează după cu totul alte reguli decât cele ale anchetei penale”, a punctat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

Posibilă candidatură la Președinția României, în 2029?

Tema candidaturii Laurei Codruța Koveși a reapărut pe tapet recent, la o emisiune difuzată de DCNewsTV, unde anumite voci aminteau de o declarație a procurorului european, care afirmase că dosarul său este ținut la Parchetul General, pentru a li se arăta pisica tinerilor magistrați și, în concluzie, justiția din România ar acționa la comenzi politice.

Ipoteza a fost demontată de Cristian Pîrvulescu, care ne-a declarat:„ În general, doamna Koveși încearcă, pe cât posibil, să nu cadă în prăpastia teoriilor conspirației. În ceea ce privește Președinția României, a fost atât de categorică, încât nu se pune problema unei candidaturi în anul 2024”.

ADVERTISEMENT

Politologul a argumentat cu faptul că Laura Codruța Koveși a spus, răspicat și de mai multe ori „nu”, astfel încât interlocutorul nostru nu crede că șefa Parchetului European va reveni, acum, asupra deciziei sale: „Dincolo de acest lucru, nu cred că are un spațiu de manevră foarte mare. Cu siguranță, în momentul actual nu există candidați stabiliți, dar orice speculație în materie este neavenită”.

Și totuși, intervievatul FANATIK nu exclude o eventuală încercare a fostei șefe a DNA de a junge la Palatul Cotroceni, dar abia peste șapte ani.

„Poate, în anul 2029, când vom fi într-o altă lume după cum ne arată semnalele primite de la Bruxelles, s-ar putea lua în discuție o eventuală candidatură a Laurei Codruța Koveși, la Președinție, deși bănuiesc că, până atunci, imaginea sa se va estompa”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pirvulescu
Comentatorul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)

„Nu putem vorbi despre o comandă politică, în scandalul de plagiat”

Principala problemă a Laurei Codruța Koveși rămâne acuzația de plagiat, care a fost formulată, pentru prima oară, acum 10 ani și care a revenit în actualitate. Partenerul nostru de dialog a dorit să comenteze și acest aspect:

„În privința dosarului său de plagiat, care este deschis în urma intervenției făcute de domnul Mugur Ciuvică, respectivul caz nu este soluționat, iar poate că acest lucru de datorează faptului că, până acum, nu s-au găsit suficient de multe probe. Vorbim despre un dosar care trenează de cel puțin cinci ani, dar eu nu aș face speculații legate de politică”.

„Dacă există cumva vreun motiv la Parchet, acesta este legat de chestiuni mult mai „pământești”, cum ar fi invidia, ambiția, concurența, iar doamna Koveși nu a lăsat numai amintiri plăcute, la Parchet”, a explicat politologul.

Acesta a amintit că, înainte de a ajunge în fruntea DNA, Laura Codruța Koveși a lucrat în cadrul Parchetului General și că există posibilitatea ca acesta să fie motivul pentru care este privită într-un anumit mod.

„Nu cred că putem vorbi despre o comandă politică, pentru că, din câte știu, actuala șefă a Parchetului European a explicat situația și toată lumea știe că este plauzibil ca acuzația de plagiat să fie falsă, deoarece Laura Codruța Koveși era acuzată că a copiat o lucrare scrisă chiar de domnia sa. Acela nu a fost un caz de plagiat, deoarece domnia sa avea dreptul de a folosi în referat date din articolul respectiv”, a argumentat specialistul intervievat.

O frustrare de înțeles. La Parchet, dosarele se închid greu…

În schimb, Cristian Pîrvulescu a făcut referire la posibilii inamici ai actualului oficial european, iar discuția începe chiar din interiorul lumii justiției:

„Există mai mulți procurori care s-au aflat în concurență cu Laura Codruța Koveși sau chiar au fost sancționați de dumneaei, astfel că au propria percepție asupra fenomenului. Nu toată lumea are o impresie bună referitor la această doamnă, iar unele persoane chiar au încercat să se urce pe reputația sa și să încerce s-o combată”.

Comentatorul politic a exemplificat, argumentând că, „poate cu excepția PSD, care a încercat cu disperare să blocheze candidatura Laurei Codruța Koveși la Parchetul European”, dacă cineva ar fi dorit înlăturarea sa din punct de vedere politic, acest fenomen s-ar fi petrecut.

„Cu siguranță, doamna Koveși are o frustrare de înțeles, legată de faptul că dosarul său nu a fost închis. Însă, motivele sunt greu de comentat, în primul rând pentru că nu le cunoaștem. La Parchet, dosarele se închid greu…”, a continuat partenerul nostru de dialog.

Analistul politic consideră că, în ciuda faptului că dosarul său nu a fost închis, Laura Codruța Koveși se bucură de o imagine bună, atât în exteriorul cât și în interiorul țării, „o percepție care ține de reputația profesională și de deciziile luate”.

„Încercările disperate de a o compromite pe Laura Codruța Koveși au eșuat, iar în România ele au consumat-o enorm, pentru că este vorba despre o întreagă castă de politicieni și de oameni de afaceri, care au încercat să o distrugă și n-au reușit. Probabil că nu au abandonat, se vor strădui în continuare, dar va fi tot mai dificil…”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT