News

Lavrov califică drept „criminală” politica Occidentului în Balcani. „Vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că urmărește o „politică criminală” în Balcani, urmărind transformarea Bosniei într-o bază pentru extinderea NATO
05.06.2022 | 20:34
Lavrov califica drept criminala politica Occidentului in Balcani Vrea sa transforme BosniaHertegovina intro baza pentru extinderea NATO
Moscova acuză Occidentul de o „politică criminală” în Serbia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oficialii de la Moscova au venit cu noi acuzații la adresa Occidentului, ministrul de externe Serghei Lavrov susținând că se urmărește o „politică criminală” în Balcani, prin transformarea Borniei-Herțegovina într-o bază pentru extinderea NATO.

Serghei Lavrov, noi acuzații la adresa Occidentului

Deși de peste 100 de zile Rusia continuă războiul declanșat împotriva Ucrainei, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, susține că Occidentul este cel care desfășoară o „politică criminală” în Balcani. Șeful diplomației ruse susține că statele occidentale vor „să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”.

ADVERTISEMENT

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut oficialul rus, în cadrul unui interviu acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Serghei Lavrov a susținut că Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”. „Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a spus ministrul rus.

ADVERTISEMENT

Declarațiile șefului diplomației ruse vin în contextul în care marți acesta urmează să efectueze o vizită la Belgrad, acolo unde are programate întâlniri cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

Oficialul rus a susținut că liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik este, în fapt, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton. Acesta din urmă este criticat de către statele occidentale pentru planurile sale secesioniste.

ADVERTISEMENT

Rusia, critici la adresa ONU

Șeful diplomaţiei ruse a caracterizat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru Bosnia-Herțegovina, Christian Schmidt. Lavrov a spus că numirea lui Schmidt s-a făcut „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”, și a reiterat acuzațiile cum că Bosnia ar fi pregătită să devină o bază pentru o viitoare extindere a NATO.

Situația politică este una extrem de complicată în regiune. De la sfârşitul războiului intercomunitar în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de oameni între 1992 şi 1995, Bosnia-Herţegovina a fost împărţită în două entităţi, Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central.

ADVERTISEMENT

În acest context, blocajul politic a împiedicat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile sârbo-bosniace au anunţat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.

Lavrov a subliniat că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei în ceea ce priveşte Kosovo, acuzând Uniunea Europeană că incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, la fel cum „a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”.

Deși Serbia și-a anunțat în trecut dorința de a adera la Uniunea Europeană, țara a rămas unul dintre puținii aliați ai Moscovei în Europa. Moscova încă de bucură de simpatie în rândul populației, iar Serbia este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei.

 

ADVERTISEMENT