Sport

Leonard Doroftei a explicat motivul plecării din țară: ”Am picat într-o mocirlă”

Leonard Doroftei a fost nevoit să plece în Canada din motive financiare și îl arată cu degetul pe fostul său antrenor Titi Tudor.
04.07.2023 | 10:34
Leonard Doroftei a explicat motivul plecarii din tara Am picat intro mocirla
Leonard Doroftei a fost nevoit să plece în Canada din motive financiare și îl arată cu degetul pe fostul său antrenor Titi Tudor. Sursă foto: Facebook Leonard Doroftei Official
ADVERTISEMENT

”Moșu’”, cum i se spunea în perioada în care lupta în ring, antrenează în Laval, un oraș în care s-au mai stabilit doi foști boxeri români, Lucian Bute și Adrian Diaconu. Este personal coach și îi învață box pe cei care intră la el în sală, indiferent de vârsta pe care o au.

Adevăratul motiv pentru care Leonard Doroftei a ales să plece în Canada

Fostul pugilist Leonard Doroftei a dat cărțile pe față în privința plecării sale din țară și a dezvăluit că adevăratul motiv este că a pierdut toți banii în afacerea cu barul din Ploiești, în care a fost trădat de antrenorul Titi Tudor.

ADVERTISEMENT

”Nu am cerut ceva. Primăria mi-a oferit, asta a fost durerea mea, mi-a dat, apoi mi-a luat, mi-am băgat banii acolo și apoi au dispărut. M-am trezit cu nea Titi ( – antrenorul Titi Tudor) acasă și mi-a spus să mergem la Primărie. A vorbit cu primarul și i-a cerut acestuia o afacere.

Imediat, primarul a scos o hârtie și ne-a oferit un spațiu. Când am văzut ce este acolo… Am adus un proiectat și când am aflat cât costă, nea Titi m-a lăsat singur și așa m-am curățat. Am picat într-o poveste aiurea. Am încercat să fac ceva și aia a fost. Finalul îl știți. Titi s-a retras, m-a lăsat singur.

ADVERTISEMENT

Mi-au dat acel spațiu pentru 25 de ani. După 10 ani am primit notificare să-l evacuez pentru că au pus bulina roșie pe clădire. Acolo au fost ultimii mei bani. Nici casa nu am terminat-o, iar proiectantul a cerut de zece ori mai mult decât a spus inițial. Cine vrea să înțeleagă bine, cine nu, să fie sănătos.

Problema este că trebuia să fiu matur, să-mi fac sală, dar nu am vrut pentru că îi făceam concurență antrenorului meu, cel care m-a lăsat singur. Afacerea a picat aiurea, de aia am și luat foc. A fost dureros. Am picat într-o mocirlă. Împins în ea.

ADVERTISEMENT

Acolo, acum, spațiul e gol, e paragină, nu e reparat. Au vrut să mă protejeze să nu cadă blocul pe mine, dar pe oamenii ăia de ce nu-i ajută, să le repare blocul? Am citit unele comentarii și știu ce gândește lumea. Ar fi bine să-și vadă fiecare de treaba lui.

Am investit banii mei, munciți, ce am câștigat eu nu am câștigat ușor. Eram plin de sânge, așa câștigam banii. Pentru că nu am avut nicio culoare politică, au profitat de mine cât au putut. Și s-au apucat să mă lovească. M-a sunat cineva, nu direct Băsescu (n.r. – președintele Traian Băsescu), am refuzat propunerea și de atunci toate s-au dus în cap”, a declarat Doroftei, la Radio Gold FM.

ADVERTISEMENT

Problemele cu pașaportul, piedică în revenirea acasă

Fostul mare pugilist a mărturisit că îi este dor de țară și și-ar dori să se întoarcă acasă cât mai repede posibil, însă în acest moment acest lucru nu se poate întâmpla deoarece și-a pierdut pașaportul.

”Am o problemă. Acum doi ani am fost la bancă și pentru că am parcat mașina aiurea am fugit pentru a evita o amendă. Așa mi-a căzut pașaportul din buzunar, l-am pierdut. Am vrut să fac acum alt pașaport, dar nu e momentul, sunt milioane de refăcut în toată țara.

Nu e primul pașaport pe care l-am pierdut. L-a găsit cineva, dar cred că a vrut să aibă o amintire de la un campion mondial. Nu am fost la serviciul de pașapoarte, dar am înțeles că sunt cozi cum erau la noi la carne pe vremuri. Sunt și puturos. Dacă aș avea pașaport, aș veni de ieri acasă.

Am avut nevoie de schimbare. Mă afundam în fiecare zi și nu înțelegeam de ce, nici acum nu înțeleg. Mi-am revenit. Într-o bună zi voi lua decizia să mă întorc. Am avut o perioadă în care tot ce făceam ieșea aiurea. Mă omoară dorul de casă. În Canada este enervant de multă liniște. Nici claxoane la semafor nu auzi.

M-a ajutat faptul că am stat aici în Canada. Am luat-o de la zero, sunt bine. Mă întorc mai puternic. Niciodată nu am fost așa puternic și determinat și sigur pe ce fac. Nici când urcam în ring.

Nu aparțin acestui loc, dar a fost nevoie de o perioadă să-mi revin, să înțeleg ce se întâmplă cu mine. Am greșit pentru că nu am făcut ceea ce știu să fac. Cu siguranță mă voi întoarce. Să fiu un antrenor perfect”, a spus el.

Își dorește să antrenze în România

Doroftei a povestit cum își petrece timpul în Canada alături de Lucian Bute și Adrian Diaconu, însă nu poate trece peste cel mai greu moment al carierei sale, atunci când a pierdut centura pentru că nu a făcut greutatea.

”M-am regăsit prin antrenamente, am devenit alt om, simt că trăiesc, simt că pot face ceva pentru această viață. Nu am crezut că pot face antrenorat, dar am înțeles acum că dacă vrei, poți. Am reușit.

Mă descurc ca antrenor. Fac antrenamente private. Mă învăț și pe mine să fiu antrenor. Merg în săli, mă uit la antrenori și iau lecții. Când revin în țară, sigur asta voi face, voi merge într-o sală și voi antrena.

Cu Lucian Bute ne vedem la ocazii. Am mers la ziua lui Adrian Diaconu, care e vecinul meu. Suntem vecini aici gard lângă gard. Suntem oameni, adulți, maturi, avem copii, familii, cum puteam să reacționăm? Ne-am strâns mâna, ne-am adus aminte de copilărie și am băut un pahar de vin.

Trebuia să fiu lăsat în apele mele, nu să-mi impună ritmul de slăbire. În România asta s-a întâmplat, când am pierdut centura. Au venit ei cu programe, cu slăbire prin metode inteligente. Mereu făceam singur greutatea. M-am panicat pentru că nu slăbeam, nu reușeam.

Am renunțat la regimul lor, câteva zile nu am mâncat și atunci m-am panicat. M-au dus și peste tot. Era modul lor de promovare. M-au exploatat la maxim. Ieșeam din hotel, interviu. Până la sală, televiziune. După sală, interviu. Până la hotel, treceam pe la un radio. Simt că m-am lăsat manipulat”, a afirmat Leonard Doroftei.

Muhammad Ali, idolul lui Doroftei

Fostul campion și-a amintit momente din perioada când a început să practice sport, cum l-a ajutat generalul Cornel Oțelea cu stagiul militar și a mărturisit că idolul său este Muhammad Ali, omul care a schimbat percepția despre box.

”În 1990, când eram la Constanța, am fugit de la lot. Nu puteam să slăbesc. Le-am spus că mi-e greu și m-am dat jos din tren. Am fugit acasă. Am fost dat afară de la muncă, eram turnător formator la Uzina 1 mai. După două luni m-am întors.

În 1991 am câștigat Turneul Primăverii și m-am calificat la Centura de Aur. Acolo m-am trezit cu fratele meu care avea în mână ordinul de încorporare. Între timp mă băgaseră la mină, special să nu fac armata. Am avut noroc.

Când a venit fratele meu, lângă mine era Gheorghe Chiver de la Steaua. Mi-a luat hârtia din mână și mi-a spus că a doua zi voi fi soldat la Steaua. De atunci viața mea s-a schimbat, pentru că am plecat de la Ploiești. Am schimbat sala, grupul, anturajul și am renăscut.

La naționale l-am învins pe Dan Dumitrescu și l-am numărat pe Vasile Nistor, care era campion european. Generalul Oțelea m-a ajutat cu armata. Știa că sunt în lotul național. Am făcut trei săptămâni armata. M-am calificat la JO și am luat și medalie la Olimpiadă. Ca soldat, am măturat de câteva ori tribunele stadionului Steaua.

Muhammad Ali a fost unic. A revoluționat acest sport. L-a transformat din bătaia între două brute în artă. Ali e unic. Prin ce a făcut în ring și cum și-a prezentat meciurile. Am încercat, dar nu am reușit să fac vreodată ceea ce făcea el. Dansa și lovea. Saluta publicul și lovea. Era spectacol. Oriunde, cineva dacă vede câteva secvențe cu Ali nu are cum să nu se uite la box. Pot spune că a fost un zeu”, a încheiat Doroftei.

ADVERTISEMENT