Fotbal international

Livaković, ce portar! Modrić, geniul de 37 de ani! Croația, câtă inimă! Și în semifinale și în… Schengen!

Cu portarul Livaković și cu genialul Modrić, Croația va juca în semifinale. Câtă inimă încape într-o țară cu 4 milioane de locuitori, care s-a „calificat” chiar și în Schengen!
09.12.2022 | 21:29
Livakovic ce portar Modric geniul de 37 de ani Croatia cata inima Si in semifinale si in Schengen
Dominik Livaković, goal-keeperul care a închis poarta Naționalei croate (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Astăzi nu trebuie să se vorbească despre Brazilia, marea eliminată de la Mondialul din Qatar, ci despre Croația, o Națională și o țară ca uleiul bun. Ia foc când se încinge! Deloc în glumă, o națiune care, la recensământul din 2011, număra 4.290.612 cetățeni bate la fotbal și depășește în „jocurile” social-politice popoare incomparabil mai „zgomotoase” și puse pe fapte mari. Dar, pentru că acum ne referim strict la Campionatul Mondial, Croația a izbutit calificarea în dauna cvintuplei deținătoare a trofeului mai ales grație portarului Livaković, devenit omul meciului și a liderului Modrić.

Dominik Livaković, omul de piatră care a închis poarta Naționalei croate. Modrić, „Realul” căpitan care își… poartă țara către o finală mondială

Practic, calificarea în semifinale aduce Croației prezența într-o finală de Cupă Mondială, indiferent dacă discutăm despre finala „mică” sau chiar despre ultimul act al competiției. Nu este pentru prima oară când ex-iugoslavii reușesc o asemena performanță, astfel că nu mai putem vorbi, ca o placă stricată, despre „miracole” și alte bazaconii. Deja, despre echipa condusă de Zlatko Dalić ne putem exprima cu termenii „constanță” și educație întru succes.

ADVERTISEMENT

E drept, nu oricui îi stă în putință să reziste și mai ales să triumfe într-un meci cu asemenea miză, după ce a tras primul șut pe poartă în minutul 105 și a recidivat abia 11 minute mai târziu, la golul egalizator marcat de Bruno Petković. Poate, de aceea, croații au fost și fluierați de o parte a spectatorilor. Frumosul lor fotbal „urât” s-a consacrat printr-o… „tiki-taka” înșelătoare, care a avut darul să scoată adversarul din ghete. Și ce adversar…

Livaković, „Spiderman” cum l-au numit colegii, a fost zidul aproape de netrecut, cu excepția golului înscris de Neymar. A fost o bijuterie, poate că ar fi fost și păcat ca brazilianul să nu marcheze. Glumind, evident, poate că Dominik l-a lăsat… Dar, după ce ne-am descleștat emoția, cu o poantă tip „fața blocului”, după o partidă cu o asemenea încărcătură, trebuie spus că din pieptul lui Livaković parcă sclipeau așchii de piatră.

ADVERTISEMENT

Portarul croat a primit gol la abia cel de-al 10-lea șut pe poartă. Apoi, la loviturile de departajare, și-a hipnotizat adversarii. Dar, mi-a amintit un coleg că a ratat el, Golofca, un penalty în fața lui Livaković, în meciul CFR Cluj – Dinamo Zagreb, așa că de ce ne mai mirăm de Rodrygo, de la Real Madrid sau de Marquinos, căpitanul lui PSG…

Luka Modric Neymar
Modric și Neymar, o imagine cât o pagină de istorie (sursa hepta.ro)

Luka, inteligența motrice de la mijlocul terenului

Televiziunea ne-a oferit imaginea lui Oliver Kahn, fostul goal-keeper legendar al Germaniei. Privea aproape înmărmurit. Mi-ar fi plăcut să-l văd și pe „neamțul” nostru, Helmuth Duckadam și să-i aflu părerea despre imperialul gardian al buturilor croate… Nu cred că portarii sunt atât de orgolioși precum ratangii cu galoane, am impresia că trăiesc într-o nebunie a sincerității. Dar, pentru că am amintit de Kahn și de Duckadam, am mutat basmul împlinit pe terenul liderilor.

ADVERTISEMENT

Și pentru că ne referim la lideri, despre Modrić, ce ar fi de spus? La 37 de ani, calcă de parcă ar bate cuie. Este prototipul liderului absolut, frust și rece. Îi citești rareori emoția pe chip, însă știi că geniul îl pândește precum o umbră.

Luka Modrić reprezintă inteligența motrice de la mijlocul terenului și pericolul absolut, chiar dacă nu-l interesează doar finalizarea la poartă și pare preocupat mai mult de „bucătăria” jocului.

ADVERTISEMENT

Noțiunea de lider trebuie reformulată. Nu trebuie să te erijezi într-un „megalostar”, ci să devii un catalizator. E mai complicat decât o pasă cu călcâiul, o „foarfecă” sau un dribling, artificii care fac blitz-urile să sughită.

Brazilia, recordurile și plânsul rostogolirilor și al ruinărilor

Naționala Braziliei a început să semene cu armata SUA. Mare și tare, se retrage de peste tot, când ți-e lumea mai dragă. La fel s-a întâmplat și cu Neymar, care a atins recordul lui Pelé și s-a grăbit să-l ia acasă. Și totuși, dezamăgirea sa trebuie trăită cu respect. Ca și sentimentul de perplexitate al coechipierilor lui și al galeriei fulminante.

Istoria Mondialelor ne arată că, nu de puține ori, „mareea auriverde” din tribune este mai puternică și mereu glorioasă, în ciuda neputinței braziliene din iarbă. Am privit, în tribune, fete încremenite sub fardul unei speranțe deșarte. Dar plânsul bărbaților e plin de rostogoliri și de ruinări…

În tribune, croații s-au făcut mai rar auziți. La 1-0 pentru Brazilia, mitul supraviețuirii „la remiză” părea distrus. O puzderie de ace de gheață cotropise arena. Apoi, minunea care le dezlegase suporterilor bucuria din voci a amintit de felul în care încăpățânarea se transformă în virtute.

Mulțumim Brazilia, rămâi o amintire colorată. În schimb, pentru Croația, Mondialul din Qatar este logodna lui decembrie cu soarele.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni