Sport

Ce măsuri pregătește LPF pentru ca Liga 1 să nu mai aibă cazuri ca Mediaș și Clinceni: “S-a discutat două ore la ultima ședință”. Exclusiv

Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal sunt gata să ia măsuri drastice pentru a evita noi cazuri Clinceni și Gaz Metan Mediaș, iar FANATIK a aflat că o decizie va fi luată în curând.
20.02.2022 | 15:27
Ce masuri pregateste LPF pentru ca Liga 1 sa nu mai aiba cazuri ca Medias si Clinceni Sa discutat doua ore la ultima sedinta Exclusiv
ADVERTISEMENT

Casa Pariurilor Liga 1 este lovită din plin de problemele financiare ale cluburilor, iar Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș sunt ca și condamnate la retrogradare și faliment.

Liga Profesionistă de Fotbal nu are de gând să mai permită asemenea situații și sunt șanse mari ca regulamentul de licențiere să fie modificat în așa fel încât astfel de situații să nu mai poată fi posibile, mai ales că televiziunile plătesc aproximativ 28 de milioane de euro pentru drepturile TV.

ADVERTISEMENT

Ședință de peste două ore la LPF pentru modificarea regulamentului de licențiere: „Se va face ceva cât de curând!”

Fostul președinte al celor de la Academica Clinceni, Sorin Paraschiv, a dezvăluit pentru FANATIK că în cel mai scurt timp se vor lua măsuri drastice pentru evitarea unor astfel de colapsuri ale cluburilor, care abia mai pot duce campionatul până la final.

Sorin Paraschiv consideră că LPF și FRF nu vor mai permite astfel de lucruri încă din sezonul viitor de Liga 1: „Chiar la ultima ședință la care am participat eu la LPF s-a dezbătut mai bine de două ore acest subiect, să nu mai existe echipe care au asemenea probleme. Să știți că se va face ceva cât de curând. Numai despre asta s-a vorbit”.

ADVERTISEMENT

Cluburile din Liga 1 ar putea fi obligate să depună o garanție bancară: „S-ar putea să fie și la noi ceva asemănător”

Sorin Paraschiv a dat exemplul Italiei, din perioada în care juca la Rimini în Serie B, în 2009: „Eu când am fost la Rimini Calcio am primit foarte mulți bani din drepturile TV, dar trebuia să avem o garanție bancară, echivalentul a 40-50% din sumă. 

Lucrurile au evoluat acum și mai mult. Cred că am luat șase milioane de euro atunci în Serie B și au depus o garanție de trei milioane de euro care să acopere jumătate de sezon. Licențierea e și mai dură în Italia în prezent.

ADVERTISEMENT

E foarte greu și e o situație dificilă în fotbalul românesc. Pe viitor nu cred că se va mai întâmpla. În momentul de față este o lecție pentru cei de la Federație și de la Ligă și vor lua măsuri. S-ar putea să fie și la noi ceva asemănător”, a declarat pentru FANATIK fostul oficial al celor de la Academica Clinceni.

Justin Ștefan confirmă frământările LPF și FRF: „Am deschis deja o discuție cu repezentanții FRF pentru a identifica soluții”

Justin Ștefan, Secretarul General al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a vorbit despre situația dramatică a celor de la Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș: „E nevoie să găsim soluții pentru ca toate cluburile din Liga 1 să ajungă cu datoriile la zi. Vă spun în premieră.

ADVERTISEMENT

Am deschis deja o discuție cu repezentanții FRF pentru a identifica soluții, iar una dintre acestea este interzicerea cesiunilor de creanță. Văd o soluție în garantarea salariilor jucătorilor și staff-ului cu banii din drepturile TV”, a spus Justin Ștefan, la Liga Digi Sport, la finalul lunii ianuarie.

Primarul Adrian Budeanu, anunță falimentul la Clinceni: „Există riscul să nu terminăm campionatul”

Academica Clinceni a pierdut aproape toți jucătorii, iar oficialii clubului au plecat pe rând de la ifoveni: Sorin Paraschiv, Ilie Poenaru, Ionuț Chirilă, Sabin Ilie și Adrian Falub.

Ilfovenii au încasat nu mai puțin de opt goluri în restanța cu Farul Constanța, în care au utilizat mai mulți juniori și se anunță un scor fluviu și la meciul cu Universitatea Craiova. Dintre jucătorii de la bază ai Clinceniului, în acest moment se mai află la echipă doar portarul Andrei Ureche, Lucian Filip, Bautista Cascini, Robert Ion și Aleksander Longher.

Însă și aceștia ar putea pleca până la finalul campionatului, în timp ce echipa riscă depunctarea dacă nu va plăti restanțele salariale lui Ilie Poenaru și Marin Dună. În plus, cererea de intrare în insolvență nu a fost încă aprobată, iar în primă instanță a fost respinsă.

Gaz Metan Mediaș e aproape și ea de colaps

La Mediaș situația pare și mai dramatică, chiar dacă clubul este protejat de insolvență, iar datoriile ajung la peste trei milioane de euro, așa cum Ronaldo Deaconu a declarat în exclusivitate pentru FANATIK.

Sibienii au fost învinși cu 4-0 de Dinamo, o echipă aflată de asemenea într-un moment extrem de dificil, iar la Mediaș au mai rămas doar câțiva jucători: Alexandru Buzbuchi, Patricio Matricardi, Mihai Dobrescu și Nasser Chamed.

Christian Irobiso este ca și acontat de Dinamo așa cum FANATIK a anunțat în exclusivitate, unde au mai ajuns Gabriel Moura, Vlad Morar și Răzvan Grădinaru, în timp ce Mihai Dobrescu (29 de ani, fundaș stânga) Patricio Matricardi (28, stoper) și Nasser Chamed (28, mijlocaș ofensiv) au anunțat că o vor părăsi și ei pe Gaz Metan.

ADVERTISEMENT