Sport

LPF, reacție dură după decizia ministrului Eduard Novak: ”Produce grave prejudicii materiale cluburilor din SuperLigă”

Eduard Novak își dorește ca echipele din țara noastră să aibă în componență cel puțin 40% sportivi români, dar LPF nu este de acord cu acest lucru și consideră că o astfel de hotărâre ar aduce multe probleme.
07.07.2022 | 18:27
LPF reactie dura dupa decizia ministrului Eduard Novak Produce grave prejudicii materiale cluburilor din SuperLiga
Eduard Novak își dorește ca echipele din țara noastră să aibă în componență cel puțin 40% sportivi români, dar LPF nu este de acord cu acest lucru și consideră că o astfel de hotărâre ar aduce multe probleme
ADVERTISEMENT

Ministrul Sportului a semnat un ordin care stabilește obligativitatea ca cel puțin 40% dintre sportivii care intră pe teren în partidele oficiale de la noi din țară să fie români, în sporturile de echipă.

Reacția LPF la decizia lui Eduard Novak

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, s-a arătat uimit de decizia luată de Eduard Novak, mai ales că forul pe care îl reprezintă nu a fost consultat pe această temă, și este de părere că regula este una discriminatorie.

ADVERTISEMENT

”Ne-a surprins ordinul ministrului Novak din două considerente: în primul rând este într-o vădită contradicție cu legislația Uniunii Europene, creând discriminare între sportivii români și sportivii din alte țări membre ale UE.

În al doilea rând, LPF nu a fost consultată cu privire la aceste aspecte, în ciuda faptului că normele din Ordin ar putea produce grave prejudicii materiale cluburilor din SuperLigă”, a declarat oficialul Ligii, pentru gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Justin Ștefan, ultimatum pentru Novak

Justin Ștefan consideră că ministrului Sportului a avut intenții bune atunci când a luat hotărârea, dar în același timp îi cere să corecteze lucrurile care nu sunt în regulă la această decizie.

”Credem că ea presupune, printre altele, asumarea unor obiective care țin de formarea profesională a antrenorilor, de infrastructura destinată pregătirii copiilor și juniorilor, cu alte cuvinte de crearea cadrului pentru a forma sportivi de top pentru echipele naționale.

ADVERTISEMENT

Credem în continuare în buna-credință a ministrului Novak și suntem convinși că va face tot ce ține de dânsul pentru a corecta neajunsurile unei măsuri gândită probabil cu intenții bune, dar fără o avea o perspectivă strategică adecvată.

Subliniem că prioritizarea sportului la nivel național presupune în primul rând promovarea sportului pentru toți, adică susținerea mișcării în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Prioritizarea sportului profesionist în dauna sportului pentru toți riscă să ne aducă într-o paradigmă care a aparținut unei epoci istorice pe care o găsim inadecvată cu timpul prezent”, a încheiat Ștefan.

ADVERTISEMENT

CNCD amenință cu sancțiuni

Federația Română de Fotbal este prima care a reacționat la anunțul acestei decizii luate de Eduard Novak, care ar trebui să intre în vigoare încă din sezonul 2022-2023, iar președintele CNCD, Csaba Asztalos, a anunțat că dacă regula va fi păstrată se poate ajunge la sancțiuni.

Decizia surprinde și prin faptul că vine cu puțin timp înainte de începerea noului sezon în majoritatea sporturilor de echipă. Campionatul de fotbal al României, SuperLiga, acolo unde majoritatea echipelor au în componență mulți jucători străini, începe peste aproximativ o săptămână, vineri, 15 iulie.

ADVERTISEMENT