Life

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri și superstiții. Rugăciunea zilei

25.04.2021 | 16:18
Lunea Mare din Saptamana Patimilor Obiceiuri si superstitii Rugaciunea zilei
ADVERTISEMENT

Ne apropiem zi cu zi de Sfânta Sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Săptămâna dinaintea Paștelui, vorbim acum, evident, de Paștele  Ortodox, este Săptămâna Patimilor, cea mai sfânta săptămână a creștinilor. Și zilele acestei Săptămâni Mari sunt toate Sfinte și Mari în concepția religiilor creștine. Începând cu Lunea Mare, ale cărei obiceiuri și superstiții, precum și a cărei rugăciune ți le oferă în continuare FANATIK.

„Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Patimilor este săptămâna de la sfârșitul Postului Paștilor, de la Sâmbăta lui Lazăr, trecând prin Duminica Floriilor, până la sărbătoarea Paștilor. Se mai numește și Săptămâna Mare”, conform ro.orthodoxwiki.org.

ADVERTISEMENT

Este ultima săptămână a Postului Paștilor (Postul Mare), „timp în care în slujbele bisericești se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui”, potrivit sursei citate.

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri și superstiții. Rugăciunea zilei

Lunea Mare sau, mai potrivit credinței, Sfânta și Marea Luni (Megale Deutera în grecește) este a treia zi a Săptămânii Patimilor în biserica ortodoxă, după Sâmbăta lui Lazăr și Duminică Floriilor.

ADVERTISEMENT

Biserica ortodoxă a rânduit ca la sinaxarul (carte religioasă care descrie pe scurt viețile sfinților, conform dexonline.ro) zilei de luni din Săptămâna Patimilor să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor.

Ce înseamnă aceste rânduieli bisericești ortodoxe ne luminează o „tâlcuire” a părintelui Teofil Părăian. Iată mai jos ce ne este dat să aflăm despre „fericitul Iosif cel preafrumos, preînchipuitor al Mântuitorului”.

ADVERTISEMENT

Pilda lui Iosif, fiul patriarhului Iacob

„Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica ne aduce aminte de fericitul Iosif cel frumos, cel frumos la trup și la suflet”

„Este vorba de Patriarhul Iosif, care ne impresionează pe toți prin dorința lui de a-I sluji lui Dumnezeu împlinind poruncile, prin dorința lui de a fi curat înaintea lui Dumnezeu, prin faptul că a fost bun și binevoitor cu frații săi care l-au vândut în Egipt”

„El este o preînchipuire a Domnului nostru Iisus Hristos, cel vândut de Iuda, unul dintre ucenicii săi, este o preînchipuire a Domnului Hristos, care a ținut să împlinească întru toate voia Părintelui Ceresc și să ne fie nouă pildă de urmat”

„Fericitul Iosif este omul vrednic de pomenire pentru toate câte s-au întâmplat cu el. A fost iubit de părinții lui, a fost iubit de Patriarhul Iacov. Frații lui l-au vândut în Egipt. A ajuns în Egipt și așezarea sufletului său a fost probată într-o ispită peste care a trecut”

„A ajuns în închisoare învinuit fiind de păcate, el, care a ținut să rămână fără de păcat, apoi ca tâlcuitor al viselor lui Faraon, mai-marele Egiptului, însă a fost găsit drept înțelept și bun de a conduce Egiptul și a salvat de la moarte prin înfometare pe concetățenii săi și pe conaționalii săi, pe care după aceea i-a adus în Egipt. De aceea Sfânta noastră Biserică îl pomenește cu cinstire ca un preînchipuitor al Mântuitorului”

Pilda smochinului neroditor

„Tot în această zi de Luni binecuvântată, pomenim și o minune pe care a făcut-o Domnul Hristos, o minune spre înțelepțirea credincioșilor, pentru că negăsind smochine într-un smochin neroditor, l-a blestemat să se usuce și s-a uscat”

„Iar Sfânta noastră Biserică pomenind această întâmplare, are în vedere o explicație pentru cei credincioși, atrăgându-le atenția că suntem toți chemați spre rodire și că Domnul Hristos așteaptă ceva de la noi, și noi suntem datori să-i oferim Mântuitorului virtuțile noastre în loc de alte roade”

„Smochinul cel blestemat de Mântuitorul este un fel de pildă pentru noi, ca să știm că Domnul Hristos răsplătește nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci răsplătește și pedepsește și îndărătniciile lor, și neangajările lor spre bine”

„Se spune în Sinaxarul de la slujba de Luni, din Săptămâna Patimilor că Domnul Hristos nu și-a arătat niciodată puterea pedepsitoare asupra oamenilor – să înțelegem în vremea propovăduirii Sale – dar și-a arătat-o asupra unui smochin, ca să se înțeleagă din aceasta că El are și putere pedepsitoare”

„Iar credincioșii să se silească să fie, nu sub blestem, ci sub binecuvântarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cum reiese și dintr-o alcătuire din Postul Sfintelor Paști, în care vorbim fiecare dintre noi cu propriul nostru suflet și ne îndemnăm pe noi înșine să nu dormităm, ci să ne trezim și să lucrăm pentru slava lui Dumnezeu și pentru binele nostru vremelnic și veșnic”

Obiceiuri din Lunea Mare, de la marea curățenie de Paște la… superstiții

În Lunea Mare femeile încep marea curățenie de Paște. Scot totul din casă afară, se aerisesc temeinic toate „odăile” că să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiesc și se spală, se „primenește” tot, de la haine la așternuturi, de la pereți la geamuri.

„Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”, spune o vorbă din străbuni. Iar superstițiile vin, ca întotdeauna, împreună cu obiceiurile din vechime și aruncă „anatema” ghinionului, neajunsurilor și bolilor peste an asupra celor „dovediți de lene și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos”.

ADVERTISEMENT

În biserici, în fiecare seară din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor) se țin Deniile, slujbe prin care creștinii preacredincioși îl însoțesc pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul Crucii, pana la răstignire, moarte și Înviere.

Fiecare zi din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor) are o semnificație a ei, diferită, specială, prin care creștinii preacredincioși aduc în amintire faptele petrecute în ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Sfântul Miracol al Învierii.

Denia săvârșită în seara din Lunea Mare

Astfel, Denia săvârșită în seara din Lunea Mare (dar la fel ca și la cele din Duminica Floriilor, Marțea Mare și Miercurea Mare), propovăduiește credincioșilor tema Mirelui, inspirată din „Pilda celor zece fecioare”, potrivit ro.orthodoxwiki.org.

„Iată Mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care o va afla priveghind; iară nevrednic este iarăși pe carele [îl] va afla lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, ca să nu te dai morții, și afară de împărăție să te încui. Ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești Dumnezeule; pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”

„Cinstitele patimi au răsărit lumii în această zi, ca niște lumini de mântuire, că Hristos merge să pătimească din bunătatea Sa. Cel ce cuprinde toate cu palma, primește a Se răstigni pe lemn, ca să mântuiască pe om”

„Judecătorule cel nevăzut, cum Te-ai văzut cu trup și mergi să Te ucizi de oameni fără de lege, judecând judecata noastră cu patima Ta! Pentru acesta, laudă, mărire și slavă înălțând stăpânirii Tale, Cuvinte, cu un glas le aducem Ţie”

„Ziua aceasta luminat aduce începuturile patimilor Domnului; veniți dar, iubitorilor de prăznuire, să-L întâmpinăm cu cântări. Că Ziditorul merge să ia răstignire, întrebări și bătăi, judecându-Se de Pilat”

„Şi încă lovindu-Se de la rob cu palma peste cap, toate va să le rabde, ca să mântuiască pe om. Pentru aceasta strigăm: Iubitorule de oameni, Hristoase Dumnezeule, dăruiește iertare de greșale celor ce se închină cu credință preacuratelor Tale patimi”

Rugăciunea care îți aduce iertarea păcatelor în Lunea Mare

Rugăciunea de rostit în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor i-o „spunem” lui Iisus Hristos întru mărturisirea păcatelor și iertarea lor. Pentru că, nu-i așa?, toți știm de mici copii vorba strămoșească despre greșeala mărturisită pe jumătate iertată…

Așa că ne mărturisim păcatele în fața Mântuitorului și îi cerem iertare, precum și puterea de a greși cât mai puțin în continuarea vieții noastre pământești.

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este Lunea Mare și începutul Săptămânii Patimilor tale pentru mântuirea noastră, a păcătoșilor, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari”

„Iartă-mi, Doamne Iisuse Hristoase, păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!”

„O, Doamne Iisuse Hristoase, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta”

„Pedepsește-mă, Doamne Iisuse Hristoase, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai”

„La această rugă pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor”

„Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!”

„Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin!” (conform ortodoxia.me)

Creștini ortodocși în lume (iulie 2020)

  • Rusia – 82,9 milioane
  • Ucraina – 31,9 milioane
  • ROMÂNIA – 16,2 milioane
  • Grecia – 9,7 milioane
  • Serbia – 7,5 milioane
  • Bulgaria – 5,5 milioane
  • Belarus – 5,2 milioane
  • Kazahstan – 4,5 milioane
  • Moldova – 3,7 milioane
  • Georgia – 3,4 milioane
  • Italia – 2,2 milioane
  • Uzbekistan – 1,8 milioane
  • Macedonia de Nord – 1,4 milioane
  • Statele Unite – 1,3 milioane
  • Bosnia și Herțegovina – 1,1 milioane
  • Germania – 1,1 milioane
  • Spania – 913.000
  • Franța – 783.000
  • Cipru – 777.000
  • 182-225 de milioane de creștini ortodocși ar fi în toată lumea

(date conform orthodoxhistory.org)

ADVERTISEMENT