Sport

Manchester City, cel mai valoros lot din lume. Cum arată clasamentul și ce coloși au ratat Top 10

Manchester City a dominat în 2023 pe plan mondial, dar acest lucru a fost posibil și datorită faptului că Pep Guardiola are cel mai valoros lot la nivel mondial.
31.12.2023 | 00:03
Manchester City cel mai valoros lot din lume Cum arata clasamentul si ce colosi au ratat Top 10
Manchester City este echipa dominată pe plan mondial, dar acest lucru a fost posibil și datorită faptului că au cel mai valoros lot la nivel mondial. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

”Cetățenii” au avut un 2023 de poveste în care au reușit ”tripla” Premier League – Cupa Angliei – Champions League. Și ca să încheie anul cum se cuvine, Manchester City și-a trecut în palmares și Campionatul Mondial al cluburilor.

Manchester City, lider autoritar în ierarhia echipelor cu cele mai valoroase loturi

Pep Guardiola este văzut ca un adevărat zeu la Manchester City pentru rezultatele obținute, însă acest lucru ar fi fost greu de realizat fără banii veniți de la arabi. Cu resursele financiare fără fund, managerul spaniol și-a făcut cel mai valoros lot din lume.

ADVERTISEMENT

Conform Transfermarkt, Guardiola beneficiază la Manchester City de un lot în valoare de 1,29 miliarde de euro, mult peste Arsenal (1,11 miliarde de euro) și Real Madrid (1,04 miliarde de euro) care completează podiumul.

Singura formație care mai beneficiază de un lot care să treacă de miliard este colosul francez PSG (1,03 miliarde de euro), iar apoi vin la rând Chelsea (983,80 de milioane de euro) și Bayern Munchen (931,95 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT

Top 10 este completat de Liverpool (866,60 de milioane de euro), FC Barcelona (818 milioane de euro), Manchester United (795,25 de milioane de euro) și Tottenham Hotspur (754,80 de milioane de euro).

Trebuie ținut cont de faptul că dacă la Chelsea s-a luat în calcul un lot de 33 de jucători, la Manchester United de 30, iar la PSG și Tottenham de câte 29, la FC Barcelona lotul este unul restrâns de doar 21 de fotbaliști. Acest lucru arată că valoarea medie de piață a jucătorilor din lotul catalanilor este mai mare decât a unor formații care se află altfel deasupra lor în clasament.

ADVERTISEMENT
top 20
Top 20 al cluburilor cu cel mai valoros lot, conform transfermarkt

Al Hilal, cel mai valoros lot dintre formațiile din afara Europei

Se remarcă faptul că echipele din Anglia domină categoric această ierarhie, nu mai puțin de 6 aflându-se între primele 10. Dacă extindem topul la 50, vedem că sunt nu mai puțin de 19 formații din Anglia. Însă, marea surpriză o reprezintă apariția lui Leicester City, club retrogradat în vară în Championship, pe locul 46, cu 238,85 de milioane de euro.

În afara Top 10 au rămas câteva echipe importante ale Europei, în special marile forțe ale Italiei. Inter Milano este pe 13, Napoli pe 15, AC Milan pe 16 și Juventus Torino pe 23. Alte două cluburi de top care au pierdut plutonul sunt Borussia Dortmund (locul 20) și Atletico Madrid (locul 21).

ADVERTISEMENT

Prima formație din afara Europei în acest clasament este Al Hilal din Arabia Saudită. După transferurile fantastice din vară când i-a adus pe Neymar, Aleksandar Mitrovic, Malcom, Sergej Milinkovic-Savic, Ruben Neves, Kalidou Koulibaly și Yassine Bounou, saudiții au ajuns pe locul 50, cu un lot cotat la 222,33 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT