Sport

Marcel Răducanu a vorbit cu Edi Iordănescu înainte de Israel – România: „Merg la toate meciurile de la Euro”

Marcel Răducanu a transmis un mesaj pentru jucătorii lui Edi Iordănescu și a dezvăluit discuția cu selecționerl înainte de Israel - România.
18.11.2023 | 13:34
Marcel Raducanu a vorbit cu Edi Iordanescu inainte de Israel  Romania Merg la toate meciurile de la Euro
Marcel Răducanu a jucat 21 de meciuri la naționala României în perioada 1976-1981. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marcel Răducanu este fără doar și poate unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile. Chiar dacă nu a putut juca la națională după ce a fugit în Germania, fostul mare jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund e alături de „tricolori”.

Marcel Răducanu, discurs mobilizator în FANATIK înainte de Israel – România

Marcel Răducanu e un alt nume greu care a analizat pentru FANATIK duelul dintre România și Israel„Avem în continuare șanse foarte bune. Ne trebuie patru puncte sau măcar trei din ultimele două meciuri. Așa am fi sigur calificați. Numai că acum trebuie să jucăm altfel, mai ales cu Israel, care putea să ne bată și la București”.

ADVERTISEMENT

Fostul mijlocaș ofensiv crede că ar fi un dezastru să pierdem ultimele două meciuri din campanie: „Sunt două echipe puternice. Dacă pierzi cu Israel și cu Elveția atunci e deranj mare. Israelul nu cred că nu va învinge Andorra. Nu mă aștept să jucăm spectaculos, dar să luăm puncte cum am făcut-o și până acum”.

Marcel Răducanu consideră că a venit timpul ca naționala României să își schimbe total fața jocului: „Trebuie să fim foarte atenți și să punem într-adevăr probleme mai ales cu Israelul și să avem noi posesia. Dacă stăm să așteptăm, să jucăm la meci egal, cred că n-ar fi bine. E timpul să jucăm de la egal la egal cu ei, să îți creezi faze de gol. E un meci decisiv”.

ADVERTISEMENT

Marcel Răducanu nu e deloc impresionat nici de Elveția: „Ei trebuiau să câștige toate meciurile din grupă”

Marcel Răducanu e de părere că „tricolorii” pot reuși cel puțin un rezultat de egalitate în fața Elveției: „Așa o șansă n-am mai avut de mult timp. S-a aliniat și constelația noastră. Nici Elveția nu mai e ce-a fost. Ei trebuiau să câștige toate meciurile. Nu a fost o grupă grea deloc. Au dat gol cu Belarus în prelungiri și cu Israelul au primit în minutul 88. Rămân cu toate astea o echipă puternică și favorită la primul loc. Te pot bate și la București”.

Naționala României poate câștiga la Felcsut doar dacă va schimba jocul radical față de meciurile din actuala campaniei, mai crede Marcel Răducanu, care trage și un semnal de alarmă: „Israelul e într-o stare delicată. Nu au putut să se pregătească calumea și e un mic avantaj pentru noi. Însă au jucători profesioniști care joacă la echipe mari și se pot motiva și mai mult pentru a le face o bucurie israelienilor. 

ADVERTISEMENT

Câștigăm numai dacă jucăm peste posibilitățile noastre, mult mai bine decât am făcut-o. Cred că sunt mai fotbaliști israelienii și nu cred că îi dezavantajează că meciul se dispută în Ungaria”.

„Edi Iordănescu mi-a dat un mesaj foarte, foarte frumos. Poate vin la meciul cu Elveția să îi încurajez pe băieți”

Marcel Răducanu speră ca România să nu se facă de râs la el acasă în Germania dacă se va califica la turneul final: „Nu aș vrea să ne calificăm la Campionatul European și să ne trezim că suntem ciuca bătăilor în Germania: ‘Ce facem cu ăștia, cu echipele astea puternice?’.

ADVERTISEMENT

Sper să nu o pățim ca la rugby la Mondiale. Totuși cu noroc, cu Dumnezeu, poate ajungem măcar acolo. Problema e că jucători mai buni decât avem acum nu ai de unde să iei. Poate am noroc să joace la Dortmund un meci. Oricum voi fi prezent în tribune la Euro dacă ne calificăm. Mă voi duce indiferent unde vor juca”.

Fostul mare fotbalist a dezvăluit că a vorbit cu selecționerul României: „Edi chiar mi-a scris de ziua mea un mesaj foarte frumos și că ușile pentru mine sunt deschise atâta timp cât el e selecționer. Sunt binevenit și ar vrea să vin să vorbesc și eu cu jucătorii, să luăm masa împreună. Chiar mi-a scris un mesaj foarte, foarte frumos. 

I-am răspuns că mi-aș dori să fiu acolo alături de ei, să mai vorbesc cu jucătorii să îi cunosc, să le dau un sfat, să îi motivez. Acuma să vedem dacă pot ajunge la meciul cu Elveția. Poate o să vin și să stau cu ei la hotel. Aștept să mă invite. M-a sunat și domnul Burleanu și Mihai Stoichiță”.

„Ianis Hagi a avut sclipiri cu Andorra, mă scuzați. Mihăilă nu e normal să strâmbe din nas”

Marcel Răducanu nu e impresionat nici de Ianis Hagi și așteaptă mai mult de la Stanciu: „Ianis a avut sclipiri cu Andorra, mă scuzați. Golul cu Germania a fost acum un an și jumătate, înainte de accidentare. Cu Andorra trebuia să câștige și România U18. A fost un adversar foarte modest. Stanciu poate să decidă un joc din lovituri libere sau un șut de la distanță”.

Antrenorul nu a trecut cu vederea nici derapajul unui jucător la finalul meciului cu Belarus: Mihăilă dacă îl bagă ultimele 10 minute și e nemulțumit nu putem să ne așteptăm să aibă randament, însă nu e normal să strâmbe din nas. Așa ceva nu se întâmplă în Occident”.

Mesaj pentru jucătorii naționalei României: „Să le arate tuturor altceva decât până acum”

Rezultatul surprinzător din Elveția ne-a adus în această postură: „Am luat un punct imens în Elveția. Dacă ne dădeau 5-6 nu se supăra nimeni. Și la București poate luăm un punct cu ei. Dacă batem Israelul cred că putem să batem și Elveția. Dar ei joacă oricum pentru ei, pentru prestigiu, chiar dacă o să fie deja calificați”.

Răducanu s-a adresat apoi direct jucătorilor lui Edi Iordănescu: „Le spun jucătorilor să intre pe teren și să dovedească faptul că sunt jucători valoroși și să aibă caracter. Publicul va fi de partea noastră, dar dacă vom juca slab vor fi fluierați. Dacă sunt labili psihic nu mai iese nimica. 

Ei trebuie să intre pe teren și să arate un fotbal bun, să le arate tuturor altceva decât până acum. Nu vrem acuma fantezie, ci să muncească, să lupte. Problema e că trebuie să joci și fotbal. Voință au toate echipele. Mai trebuie însă să joci și fotbal, să ajungi la poartă într-un fel”.

Marcel Răducanu vrea continuitate la echipa națională a României și îl susține pe actualul selecționer: „De data asta eu am o senzație bună și cred că și Edi știe să îi motiveze pe băieți. Are câțiva jucători buni și poate să scoată niște rezultate, să facem trei sau patru puncte. Iordănescu trebuie să fie pe banca României la Campionatul European și mai vedem apoi. 

Dacă nu ne calificăm ce facem? Începem iar să căutăm? Singurul care ar fi e Lucescu, însă nu cred eu că ia echipa națională. Îl chemăm iar pe Hagi? Problema rămâne însă aceeași: jucătorii de valoare internațională”.

„De campionatul României nu are rost să mai vorbim. E chiar modest”

Marcel Răducanu nu are așteptări foarte mari de la jucătorii veniți la națională din întrecerea internă: „De campionatul din România nu are rost să mai vorbim pentru că e chiar modest. Cei care sunt afară o parte dintre ei sunt titulari în campionate puternice. Deci e o diferență. Dar nici ei nu sunt la un nivel mare. Stanciu joacă la o echipă mică din Arabia Saudită. 

Ce să facem? Ăștia îi avem și cu ei defilăm. Ce să iei de exemplu de la U21? N-ai nimic deosebit nici acolo. Ne-au cam bătut toți în ultimul timp la toate loturile de juniori. Aștept să văd la U20 meciul cu Germania”. 

ADVERTISEMENT
2,75 este COTA EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „2 solist” la Israel - România