News

Marea Britanie interzice vacanțele în străinătate, Germania renunță la carantina de Paște, România face ședințe

24.03.2021 | 19:29
Marea Britanie interzice vacantele in strainatate Germania renunta la carantina de Paste Romania face sedinte
ADVERTISEMENT

Protestele vor fi permise, dar vacanțele în străinătate vor fi interzise, conform noilor legi privind combaterea răspândirii coronavirusului care intră în vigoare începând cu 29 martie, în Marea Britanie.

Și Germania a vrut să înăsprească restricțiile și să impună o carantină strictă în perioada sărbătorilor pascale, însă, pe fondul unei opoziții foarte puternice, cancelarul Angela Merkel a anunțat că se va renunța la această măsură.

ADVERTISEMENT

În România autoritățile par extrem de indecise, deși numărul cazurilor de COVID este în creștere, iar fiecare zi aduce noi bilanțuri record ale pacienților aflați în secțiile ATI COVID.

Amendă de 5.000 de lire pentru britanicii care pleacă în vacanță în străinătate

Guvernul britanic a publicat noua legislație în pași, care va reglementa relaxarea treptată a restricțiilor până în vară. Legile, care vor expira la 30 iunie, cu excepția cazului în care vor fi anulate sau modificate între timp, creează noi competențe pentru poliție pentru a amenda turiștilor 5.000 de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Acestea creează o interdicție formală privind „părăsirea Regatului Unit fără o scuză rezonabilă”, scrie The Independent.

Motivele pentru care deplasările în străinătate sunt permise includ munca, studiul, obligațiile legale, mutarea acasă sau evenimente majore din viață, cum ar fi participarea la nunți sau înmormântări.

ADVERTISEMENT

Oricine încalcă noua interdicție poate fi amendat cu 5.000 de lire sterline, iar legea creează, de asemenea, obligația de a completa un formular în care să declare motivele călătoriei. Oricine nu dezvăluie informațiile solicitate ar putea fi amendat cu 200 de lire.

Interdicția de călătorie nu se aplică celor care merg în zona de călătorie comună din Channel Islands, Isle of Man și Republica Irlanda, cu excepția cazului în care aceasta nu este destinația finală.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne a anunțat în ianuarie că vacanțele încalcă regulile de carantină și a spus că poliția va patrula în aeroporturi, însă interdicția nu era explicită, iar poliția a spus că nu va opri în mod obișnuit turiștii să părăsească țara.

Multe dispoziții din noul Regulament privind protecția sănătății 2021 – Health Protection (Coronavirus, Restrictions) (Steps) (England) Regulations 2021 -, care intră în vigoare la 29 martie, au fost deja anunțate de guvern.

Dar miniștrii au adăugat un nou pasaj care adaugă protestele ca o excepție explicită de restricțiile la adunările mari, în urma lobby-ului făcut de către parlamentari și grupuri de campanie.

De luni, noua lege va crea o excepție pentru proteste, „organizate de o afacere, o instituție caritabilă, binevoitoare sau filantropică, un organism public sau un organism politic” și în cazul în care organizatorii „iau măsurile de precauție necesare” pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Noile legi privind coronavirusul vor permite, de asemenea, elevilor să se întoarcă acasă în timpul vacanței de Paște.

Regulamentele, care vor fi votate de parlament joi, înlocuiesc sistemul anterior pe niveluri cu o serie de „pași”, după datele propuse pentru foaia de parcurs a guvernului pentru relaxarea restricțiilor.

Primul pas va începe luni, permițând până la șase persoane să se întâlnească în aer liber, dar restricționând întrunirile interioare de două sau mai multe persoane. Unele sporturi în aer liber vor fi permise.

Pasul doi, care este programat să înceapă pe 12 aprilie, va permite redeschiderea magazinelor neesențiale, precum și a afacerilor precum coaforurile și restaurantele care servesc clienții afară. La nunți și priveghiuri vor putea participa până la 15 persoane.

Al treilea și cel mai puțin restrictiv „pas”, programat să înceapă de la 17 mai, va permite grupurilor de șase persoane să se întâlnească în interior și până la 30 de persoane în exterior.

Necesitatea restricțiilor trebuie revizuită până la 12 aprilie și cel puțin o dată la 35 de zile după aceea.

Germania a renunțat la planul de înăsprire a restricțiilor în perioada Paștelui

Angela Merkel a anunțat renunțarea la înăsprirea măsurilor antiepidemice după ce planul a fost amplu criticat de publicul german și inclusiv de membri ai cabinetului său.

Opoziţia şi reprezentanţi ai Bisericilor Catolică și Evanghelică au criticat de asemenea planul guvernului federal şi al celor ale landurilor regionale.

Merkel și cei 16 lideri ai landurilor germane conveniseră după o discuție de 11 ore să le ceară germanilor să rămână în locuințe timp de 5 zile în perioada sărbătorilor de paște, declarând 1 și 3 aprilie „zile de odihnă” suplimentare.

Noile restricții ar fi inclus închiderea tuturor magazinelor cu excepția celor esențiale timp de 4 din cele 5 zile și anularea serviciilor religioase.

„Ideea unei carantine de Paște a fost pusă pe hârtie cu cele mai bune intenții. Trebuie să oprim urgent și inversăm al treilea val al pandemiei”, a declarat Merkel, citată de Reuters.

Cancelarul german a recunoscut că măsurile decise nu puteau fi implementate atât de rapid și și-a cerut scuze pentru incertitudinile pe care anunțul le-a cauzat germanilor. „Această greșeală este doar a mea”, a spus ea.

“Sunt convins că vom învinge virusul împreună”, a mai spus Merkel miercuri. „Calea este dificilă și stâncoasă și este marcată de succese, dar și cu greșeli și contradicții. Dar virusul va deveni încet, dar sigur, mai puțin înfricoșător.”

Cancelarul Angela Merkel anunțase marți că Germania va prelungi carantina până pe 18 aprilie și a cerut cetățenilor să rămână acasă și să reducă cât mai mult posibil contactele timp de cinci zile începând cu 1 aprilie.

România: orice, dar nu carantină

În România situația este cel puțin confuză. Dacă zeci de localități sunt sau urmează să intre în carantină, bucureștenii primesc zilnic asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, deși Capitala a depășit de două zile rata de infectare de 6 la mia de locuitori.

„Situația din București este complicată. Cred că pentru București este nevoie să se ia restrucții suplimentare. Sper ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelepți și să ia decizii corecte. Restricții sunt necesare acolo unde se formează aglomerații în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru malluri. Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție”, spune președintele Iohannis.

În aceeași notă, prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a explicat de ce nu se impune carantina în București: „Situaţiile sunt diferite. Bucureştiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, este o aglomerare urbană destul de mare, trebuie luate în considerare toate aceste elemente în momentul în care se impun măsuri, ca să ştim dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”.

De asemenea, politicienii de toate culorile par să fie de acord asupra unui singur lucru, că nu doresc o carantină la nivel național. Așa că se fac ședințe în lanț și se caută cea mai bună soluție pentru protejarea populației de pandemie.

”Setul de măsuri de care dispun autoritățile este cunoscut, sunt restricțiile în vigoare în toată țara. Evident este campania de vaccinare care prinde din ce în ce mai multă viteză. Acest val trei nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val trei este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare. Sunt foarte îngrijorat, situația este extrem de serioasă, fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie la vaccinare”, a mai spus președintele Iohannis.

Sunt aşteptate noi restricții care vor fi impuse la nivel național, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și de pacienți internați la ATI. Sunt luate în calcul şi restricții pentru weekend.

Închiderea magazinelor după ora 18.00, în weekend, și carantina de noapte de la ora 20.00, față de 22.00, cum este acum ar fi noi restricţii care vor fi decise joi.

Nici elevii nu prea știu ce se va întâmpla cu structura anului școlar. Dacă marți ministrul Educației a anunțat că vacanța de primăvară se va extinde la o lună, iar anul școlar se va încheia în data de 2 iulie, urmând ca Evaluarea Națională să se desfășoare după Bacalaureat, astăzi a revenit și a precizat că prelungirea vacanței a fost, de fapt, solicitată de Ministerul Sănătății și că, până acum, nu a fost semnat niciun ordin, ci se mai așteaptă propuneri.

“Această lună de vacanță a fost solicitată expres de Ministerul Sănătății, puternic fundamentată pe criterii epidemiologice.

Oricum școlile nu ar fi putut rămâne deschise în aprilie. A fost o variantă propusă de Ministerul Educației, conform legii stării de alertă. Nu e singura variantă.

Dacă sunt variante mai bune în interesul elevilor, Ministerul Educației nu se încăpățânează că ar deține cea mai buna variantă. Așteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. Suntem datori să identificăm cele mai bune soluții chiar dacă dor.

Nu cred că cineva a anunțat că a semnat ordinul de ministru. Am spus că asta e varianta propusă de Ministerul Educației, ordinul va fi semnat abia după consultări. Joi, la ora 10.00 vom avea comisia de dialog social, vedem cu ce propuneri se vine.

Vom avea concluzii și abia după aceea un ordin de ministru. Rezultatul va fi în interesul elevilor”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6.136 de cazuri noi de COVID-19 și 137 de decese. De asemenea, în secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 1.351 de pacienți cu forme grave ale bolii.

ADVERTISEMENT