News

Marii pierzători și principalii câștigători ai alegerilor parțiale din SUA: Trump, Biden și Ucraina

Cu multe dintre cursele electorale încă nedecise, alegerile parțiale din Statele Unite par a contura totuși un mare pierzător și câțiva câștigători clari
09.11.2022 | 14:30
Marii pierzatori si principalii castigatori ai alegerilor partiale din SUA Trump Biden si Ucraina
Noapte de coșmar pentru Donald Trump. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși alegerile parțiale sunt dominate de regulă de partidul aflat în opoziție, „marele val roșu” (o referință la culoarea Partidului Republican) așteptat la acest scrutin pare să nu se fi materializat, democrații având șanse mari să păstreze controlul Senatului.

Marii pierzători ai alegerilor din SUA

Cu excepția alegerilor parțiale din 2002, atunci când americanii s-au unit în jurul președintelui după 11 Septembrie, aceste alegeri au reprezentat înfrângeri dureroase pentru președintele în exercițiu și majoritatea acestuia din Congres. Cu o inflație uriașă și o recesiune la orizont, majoritatea analiștilor și presa de peste ocean se așteptau la o serie de victorii ale republicanilor care să le aducă controlul ambelor camere din Congres. Ceea ce a fost numit drept „marele val roșu” pare să se fi transformat într-un val care abia se simte.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil republicanii vor avea majoritatea la Cameră, însă cu o marjă mult mai strânsă decât era de așteptat, majoritatea la Senat este încă nedecisă, deși cei de la The New York Times estimează o posibilă victorie a democraților în Nevada ceea ce le-ar oferi o majoritate 51 la 49, ceea ce înseamnă că GOP-ul este unul dintre pierzătorii zilei de 8 noiembrie.

„Este posibil ca Partidul Republican să preia controlul ambelor camere ale Congresului după numărarea voturilor, dar nu ar fi genul de victorie la care unii republicani se așteptau chiar și în orele dinaintea închiderii urnelor marți. În schimb, va fi cu marje înguste, care se vor dovedi departe de visele republicane de a câștiga majorități istorice în Cameră și de a obține suficiente locuri în Senat pentru a pregăti o super-majoritate după 2024.

ADVERTISEMENT

Iar victoriile din acest moment vor reprezenta câștiguri incrementale pentru republicanii care au reușit să obțină victorii în statele cele mai sigure”, subliniază publicația americană Vox.com, care notează că în urmă cu un an republicanii se lăudau că vor obține o majoritate la Cameră de peste 60 de mandate, iar acum aceasta pare mai mică de 20, o marjă ce va complica opoziția republicanilor.

Însă dincolo de victoria palidă a republicanilor mare învins al serii pare a fi Donald Trump după ce candidații MAGA susținuți de el, cu câteva excepții, nu au reușit să aducă victoriile așteptate. Mai grav pentru fostul președinte al SUA, Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida și viitorul contracandidat al lui Trump pentru nominalizarea la alegerile din 2024, a obținut o victorie zdrobitoare în statul său.

ADVERTISEMENT

În cursul serii, fostul președinte a ținut un scurt discurs din casa sa de la Mar-a-Lago și a prezis o victorie covârșitoare a candidaților pe care i-a susținut. Realitatea s-a dovedit a fi mai complicată. În cele mai importante competiții de profil, în care a susținut candidați în detrimentul unor opțiuni republicane mai convenționale, aleșii săi au avut probleme. Mehmet Oz a pierdut cursa pentru Senat în Pennsylvania. Herschel Walker pare să se îndrepte spre o confruntare în Georgia. Blake Masters este în urmă în Arizona. În Ohio, doar JD Vance a obținut o victorie clară, deși cu o marjă mai mică decât ar sugera acest stat conservator.

Republicanii îi vor pune la îndoială instinctele politice după noaptea de marți spre miercuri. Iar dacă va lansa o nouă candidatură la președinție săptămâna viitoare, acest moment va veni după o înfrângere clară. Comentatorii politici de peste ocean susțin că Donald Trump a avut în mod evident o noapte extrem de proastă.

ADVERTISEMENT

„Un scrutin în care Oz și Walker pierd la limită și în care DeSantis se impune cu 20 de puncte este cea mai proastă noapte posibilă pentru Trump și cea mai bună noapte posibilă pentru DeSantis”, subliniază Patrick Ruffini.

Alți analiști vorbesc de o adevărată furie în rândul republicanilor la adresa lui Donald Trump pentru rezultatele mult sub așteptări din această seară. „Toate discuțiile de pe canalele mele conservatoare și republicane sunt pline de furie împotriva lui Trump. E ceva ce nu am mai văzut. “Singurul tip pe care l-a atacat înainte de ziua alegerilor a fost DeSantis – singurul câștigătorul clar, între timp, toți băieții lui tremură”, notează pe Twitter și analistul Michael Brendan.

De altfel, victoria surprinzătoare a lui John Fetterman în fața candidatului susținut de Trump, Mehmet Oz, în Pennsylvania pare să le fi pierdut republicanilor majoritatea la Senat. “Victoria lui Fetterman face aproape imposibilă obținerea unei majorități pentru GOP. Pennsylvania era ultima redută”, a declarat Mike Mikus, un agent democrat stabilit în vestul Pennsylvaniei.

Cu un mesaj clar din partea electoratului american, acela de a nu mai candida, Donald Trump este de departe principalul învins al acestor alegeri. Posibila renaștere politică a fostului președinte se lasă astfel așteptată, iar acesta trebuie să-și regândească acum lunga luptă politică pentru nominalizarea în alegerile din 2024.

Ce se întâmplă cu Ucraina

Una din necunoscutele pe care aceste alegeri urma să le clarifice era gradul de susținere al Statelor Unite pentru Ucraina, asta după ce mai mulți lideri republicani anunțaseră anterior că ajutorul financiar, în special, pentru Kiev nu este limitat și că politica administrației Biden va fi mult mai controlată. După rezultatele parțiale ale alegerilor de marți, Ucraina pare a fi una dintre câștigătoarele acestor alegeri.

„Marii câștigători ai serii de până acum: Biden, Ucraina, republicanii non-MAGA. Marii învinși: Trump, Putin, Elon Musk.

Nu subestimați importanța acestor rezultate pentru Ucraina. Având în vedere că democrații au depășit așteptările, probabil reușind să păstreze Senatul, iar republicanii trumpiștii au rezultate slabe, sprijinul pentru Ucraina s-ar putea chiar să se consolideze. Administrația Biden poate decide ce sprijin dorește să acorde Ucrainei, având încredere că orice opoziție va fi minimă. De asemenea, înseamnă că Rusia trebuie să planifice încă doi ani de război cu acest ajutor, ceea ce nu poate fi reconfortant.

Nu cred că mulți americani au votat din cauza poziției partidelor privind Ucraina, însă îngrijorarea a fost întotdeauna că o victorie puternică a GOP, condusă de candidații MAGA, ar face presiuni pentru o poziție asemănătoare cu cea a lui Tucker Carlson/Donald Trump privind ajutorul acordat Ucrainei”, a notat, într-o serie de mesaje pe Twitter, Phillips O. Brien, profesor de studii militare.

Un alt câștigător al acestor alegeri este fără îndoială chiar actualul președinte Joe Biden, democrații evitând o uriașă înfrângere pe care mulți comentatori o anunțau. Așa cum notează cei de la CNN, Casa Albă se trezește în această dimineață cu motive reale pentru ca acel optimism din noaptea precedentă să continue: Posibilitatea ca democrații să păstreze Senatul în mâinile lor rămâne intactă, iar guvernatorii democrați din state importante și cei care se află în fruntea partidului lor au câștigat cursele electorale.

O mare întrebare nerezolvată rămâne, desigur, soarta Camerei – și câte locuri vor câștiga în cele din urmă republicanii. Dacă democrații pot păstra controlul Senatului – și cum se va configura în cele din urmă componența Camerei – va avea implicații uriașe pentru președintele Biden și pentru capacitatea partidului său de a guverna în a doua jumătate a primului său mandat.

Nu în ultimul rând, un alt mare câștigător al serii este guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis.

Acesta a avut probabil cea mai bună noapte dintre toți republicanii. Guvernatorul Floridei a câștigat ceea ce era cândva un stat disputat cu o diferență de aproape 20 de puncte și a câștigat comitatele democrate de bază – sau cel puțin ceea ce erau cândva comitate democrate de bază – precum Palm Beach și Miami Dade. DeSantis s-a bazat pe câștigurile republicane în rândul alegătorilor hispanici din Florida în 2020, inclusiv în rândul cubanezilor americani și venezuelenilor americani din zona metropolitană Miami și al portoricanilor din zona metropolitană Orlando. De asemenea, el a sfârșit prin a câștiga 62 din cele 67 de comitate din Florida.

Victoria uriașă îl poziționează pe DeSantis pentru o potențială campanie prezidențială din 2024 și îl transformă în simbolul succesului republican într-o noapte care s-a dovedit a fi mult sub așteptări pentru restul Partidului Republican. Florida a fost unul dintre puținele state în care așteptările pentru un “val roșu” s-au adeverit.

ADVERTISEMENT