Sport

Meciuri legendare între Universitatea Craiova și FC Argeș. Ilie Balaci a înscris primul gol pentru „Știința” într-un duel cu argeșenii

De-a lungul timpului, Universitatea Craiova și FC Argeș au oferit meciuri spectaculoase iubitorilor de fotbal. FANATIK vă prezintă duelurile de poveste dintre cele două formații.
02.10.2022 | 13:38
Meciuri legendare intre Universitatea Craiova si FC Arges Ilie Balaci a inscris primul gol pentru Stiinta intrun duel cu argesenii
Meciuri legendare între Universitatea Craiova și FC Argeș. Ilie Balaci a înscris primul gol pentru „Știința” într-un duel cu argeșenii. sursă foto: ucv.ro
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova și FC Argeș sunt două dintre formațiile de tradiție din fotbalul românesc, pentru care au evoluat jucători legendari precum Ion Oblemenco și Ilie Balaci, respectiv Nicolae Dobrin. În ziua de astăzi, suporterii ambelor echipe își aduc aminte cu drag de spectacolul creat în confruntările dintre „Știința” și formația din Pitești.

Meciuri spectaculoase între Universitatea Craiova și FC Argeș. Competiția dintre Ion Oblemenco și Nicolae Dobrin în clasamentul golgheterilor

De-a lungul timpului, Universitatea Craiova și FC Argeș au oferit partide atractive, pe muchie de cuțit, în care au ieșit la rampă jucătorii-vedetă din cele două loturi. FANATIK vă prezintă două dintre cele mai spectaculoase meciuri dintre cele două echipe de tradiție ale fotbalului românesc, disputate pe stadionul din Trivale, care astăzi îi poartă numele lui Nicolae Dobrin, jucătorul emblematic al piteștenilor.

ADVERTISEMENT

În sezonul 1969-1970, Ion Oblemenco avea de gând să câștige titlul de golgheter al campionatului românesc, după ce în ediția precedentă s-a clasat pe poziția a doua în spatele lui Florea Dumitrache, cu 19 goluri. „Tunarul din Bănie” a purtat o luptă strânsă cu Nicolae Dobrin, pentru a fi liderul clasamentului.

Înaintea confruntării directe dintre Universitatea Craiova și FC Argeș, de pe 22 iulie 1970, Nicolae Dobrin avea cu un gol mai puțin decât „Tunarul din Bănie”. Mijlocașul de legendă al argeșenilor a deschis scorul în minutul 37 și îl egala pe Ion Oblemenco în clasamentul marcatorilor.

ADVERTISEMENT

Peste doar un minut de joc, „Tunarul din Bănie” avea să restabilească egalitatea pe tabela de pe stadionul din Trivale și să redevină jucătorul cu cele mai multe reușite din campionat. Niciuna dintre cele două echipe nu a mai izbutit să marcheze și meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1.

Ion Oblemenco a câștigat al doilea titlu de golgheter al României în sezonul 1969-1970

La finalul sezonul 1969-1970, Ion Oblemenco reușea să câștige titlul de golgheter al campionatului românesc, cu 19 goluri, unul mai mult decât Nicolae Dobrin, principalul său contracandidat. Pentru „Tunarul din Bănie” avea să fie începutul unei perioade de glorie.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă în următoarea ediție de campionat, Ion Oblemenco nu reușea să marcheze la fel de multe goluri, legenda „Științei” se revanșa față de suporteri în sezoanele 1971-1972 și 1972-1973. În total, „Dumnezeu oltenilor” a reușit să înscrie de 170 de ori în tricoul Universității Craiova în cele 272 de partide disputate.

Ilie Balaci a înscris primul gol la Universitatea Craiova împotriva celor de la FC Argeș, care îl avea pe Nicolae Dobrin în teren

Ilie Balaci a scris istorie în tricoul Universității Craiova, formație cu care a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA. Acesta a debutat la formația din Bănie într-un meci cu Jiul Petroșani, scor 1-1, de pe 12 august 1973 la doar 16 ani.

ADVERTISEMENT

La aproximativ trei luni de la debutul la Universitatea Craiova, Ilie Balaci marca primul gol în tricoul „alb-albastru”. La întâlnirea în premieră cu Nicolae Dobrin, „Minunea Blondă” reușea să înscrie în poarta celor de la FC Argeș, însă „Știința” pierdea cu 1-2 pe stadionul din Trivale.

ADVERTISEMENT