News

Mircea Geoană are indicii conform cărora Suedia şi Finlanda vor adera la NATO: ”Suntem încrezători”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri că există semnale care arată că Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţa Nord-Atlantică, în pofida obiecţiilor ridicate de Turcia.
10.06.2022 | 18:11
Mircea Geoana are indicii conform carora Suedia si Finlanda vor adera la NATO Suntem increzatori
Mircea Geoană crede că aderarea Finlandei și a Suediei va fi consemnată curând. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Mircea Geoană au fost consemnate în cadrul unui summit organizat la Copenhaga de Alianţa Democraţiilor. Este vorba despre organizaţia creată chiar de Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO.

Mircea Geoană are vești bune pentru finlandezi și suedezi

Suntem încrezători că Suedia şi Finlanda se vor alătura rândurilor noastre”, a declarat Mircea Geoană. Amintim că răspunsul vine după ce la jumătatea lunii mai, Turcia trasmitea că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

ADVERTISEMENT

Administrația de la Ankara a surprins numeroase state din Alianţa Nord-Atlantică cu acea intervenție. Ulterior, oficialii turci au explicat și că s-au opus pentru că Finlanda și Suedia au interzis exporturile de arme către Ankara.

Asta s-a întâmplat în urma unei incursiuni a armatei turce în nordul Siriei, contra miliţiilor kurde YPG, pe care le Ankara le tratează ca pe o organizaţie teroristă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Turcia consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane despre care afirmă că au legătură cu grupări teroriste de autorităţile şi cu susţinătorii imamului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Suedia este atentă la obiecțiile Turciei

Finlanda are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Agresiunea militară neprovocată lansată de Rusia contra Ucrainei a redeschis dezbaterea asupra statutului militar al acestei țări. La fel s-a întâmplat și în cazul Suediei.

ADVERTISEMENT

Cele două ţări sunt asociate ale Alianţei Nord-Atlantice încă de la jumătatea anilor 1990, prin intermediului programului Parteneriat pentru Pace.

Tot vineri, ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că va încerca să obţină progrese în discuţiile cu Turcia pe tema obiecţiilor Ankarei cu privire la cererea de aderare la NATO.

ADVERTISEMENT

Cererea noastră a primit un sprijin larg în rândul membrilor NATO. Aspiraţia noastră este ca, în mod constructiv, să facem progrese cu privire la obiecţiile ridicate de Turcia”, a afirmat Linde, conform Agerpres.

Şefa diplomaţiei suedeze a adăugat că nu ar trebui să existe nicio îndoială că Suedia a luat întotdeauna poziţie alături de aliaţi împotriva terorismului. Ea a completat că Suedia va lupta pentru securitatea Turciei dacă va fi acceptată în Alianţa Nord-Atlantică.

ADVERTISEMENT