News

Miting de amploare în București. 10.000 de protestatari au ieșit în stradă. Update

Federaţia SANITAS a transmis că așteaptă peste 10.000 de participanţi la miting, în București. Sindicaliştii au ieșit în stradă și protestează față de încălcarea repetată a prevederilor din Legea salarizării.
14.06.2022 | 19:18
Miting de amploare in Bucuresti 10000 de protestatari au iesit in strada Update
Miting de amploare anunțat miercuri în București. Foto: facebook.com/FederatiaSanitasRomania
ADVERTISEMENT
15-06-2022
07:20

10.000 de oameni au ieșit în stradă în București

Peste 10.000 de angajați din Sănătate protestează în aceste momente în București. Masa de oameni e decisă să rămână în stradă atât timp cât situația o va cere, până când autoritățile le vor răspunde concret.

Oamenii vor să meargă la Palatul Cotroceni unde speră să-l convingă pe președintele Klaus Iohannis să intervină în favoarea lor.

Oamenii scandează și fac zgomot puternic cu ajutorul vuvuzelelor. Principala nemulțumire a angajaților din Sănătate o reprezintă inechitatea salarială din interiorul sistemului.

La miting se va protesta și față de lipsa dialogului social. Liderii sindicali anunță că așteaptă peste 10.000 de membri din sistemul public de sănătate şi din cel de asistenţă socială.

Traficul rutier din București va fi afectat de miting

Federaţia SANITAS din România organizează, miercuri, 15 iunie 2022, un miting de protest la care şi-au anunţat participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată ţara, angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, se arată în comunicatul de presă remis de SANITAS.

ADVERTISEMENT

Printre revendicările Federaţiei SANITAS se numără aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În prim-plan sunt toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială.

De asemenea, va fi solicitată creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată. Totodată, protestatarii vor cere asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat pentru angajaţii din Sănătate.

ADVERTISEMENT

La miting se va solicita și eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială.

Rediscutarea obiectivelor asumate prin PNRR

Liderii SANITAS au mai precizat că vor aborda și rediscutarea obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR. Este vorba despre buna guvernanţă în sectorul public și principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, protestul SANITAS va începe la ora 10:00, cu adunarea publică din Piaţa George Enescu. La ora 11:00, protestatarii se vor deplasa spre Piaţa Victoriei.

Miting de amploare anunțat în București. Foto: facebook.com/FederatiaSanitasRomania

Între 12:00 și 13:00, cei prezenți vor scanda în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. ”În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale.

ADVERTISEMENT

Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, a declarat preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu.

Potrivit acestuia, majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018. Acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri. Adică pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor.

 

 

ADVERTISEMENT