Sport

Moftul qatarez s-a pierdut în deşert! Cu 220 de miliarde cumperi un Mondial, dar nu îţi poţi face o naţională decentă

Campionatul Mondial 2022 a început cum nu se poate mai prost pentru Qatar, gazda care a plătit peste 220 de miliarde de dolari pentru un moft.
20.11.2022 | 23:28
Moftul qatarez sa pierdut in desert Cu 220 de miliarde cumperi un Mondial dar nu iti poti face o nationala decenta
Dezamăgirea fanilor după Qatar - Ecuador 0-2
ADVERTISEMENT

Pentru moftul de a organiza Campionatul Mondial, Qatarul a cheltuit 220.000.000.000 de dolari. Petrodolarii s-au dus pe stadioane, un oraş, infrastructură de lux, dar gazdele au uitat un lucru esenţial. Naţionala mai trebuie să şi intre pe teren în cel puţin trei meciuri. Cu toate obiectivele setate, chiar şi cu un bilanţ care a numărat muncitori morţi, qatarezii au fost aduşi cu picioarele pe pământ la meciul de deschidere.

Lecţia primită de Qatar contra sumei de 220 de miliarde de dolari

Până să primească în dar organizarea Campionatului Mondial din 2022, cu multe acuze de fraudă şi corupţie, Qatarul nu avea un nume în fotbal. Dar arabii au crezut că petrodolarii se vor transforma peste noapte într-o naţională decentă. Nimic mai fals, iar decontul a venit în meciul de deschidere al turneului final.

ADVERTISEMENT

În faţa celui mai slab adversar din grupă, din moment ce Ecuadorul este cu mult în spatele Senegalului, regina Africii, şi a Olandei, Qatarul a sperat că poate obţine un prim rezultat mare. Testul a fost picat după 180 de secunde, când portarul Saad Al-Sheeb părea că tocmai acum a aflat că trebuie să joace pe acest post. Noroc cu noul sistem de ofsaid automat, care l-a salvat după un lanţ de erori demne de un amator care joacă duminica o miuţă cu colegii de la muncă.

Şi nu doar Al-Sheeb a fost mână moartă pentru Qatar. Felix Sanchez a avut 11 umbre pe teren şi a mai adus două de pe banca de rezerve. Aşa se naşte întrebarea: cât de slabă este naţionala qatarează, dacă selecţionerul a apelat doar la două din cele cinci schimbări permise? Răspunsul a venit, la finalul meciului, chiar de la iberic: “Am fost incapabili să legăm patru pase”.

ADVERTISEMENT

Patru pase!!! Şi urmează meciul cu Senegal, fără Sadio Mane pierdut pentru tot turneul final, şi cu Olanda, un adversar care poate oricând să umple poarta unei echipe modeste. Pentru 220.000.000.000 de dolari, qatarezii au învăţat prima lecţie a umilinţei în fotbal. Cu siguranţă vor mai urma altele. Iar vom vedea suporteri furioşi care părăsesc tribunele după 30 de minute, un selecţioner care îţi pune mâna la gură, şocat şi el de carenţele jucătorilor, şi fani care îşi vor acoperi ochii pentru a nu vedea dezastrul.

Ce nu au înţeles qatarezii înaintea Mondialului

Qatarul a investit masiv în infrastructură, dar şi în Academia Aspire, însă mai ai nevoie şi de materie primă ca să reuşeşti. Degeaba au adus copii talentaţi din toate colţurile lumii, care s-au transformat peste noapte în qatarezi. Au câştigat Cupa Asiei în 2019, dar în rest s-au mulţumit în mediocritatea unor meciuri amicale cu Guatemala, Honduras sau Panama, doar dacă privim la programul pre-Mondial. În ultimii doi ani, qatarezii au întâlnit un singur adversar cu adevărat puternic. Dublul amical cu Portugalia în care au primit şase goluri în total.

ADVERTISEMENT

Cu 10 jucători naturalizaţi în lotul de 26, selecţionata Qatarului a primit decontul pentru o strategie în care au fost arse prea repede etape. Felix Sanchez are la dispoziţie 26 de fotbalişti care evoluează doar în întrecerea internă, una modestă în comparaţie cu ligile din Europa, şi care, cu mici excepţii, nu au jucat deloc în străinătate. În secolul al XXI-lea, în care fotbalul a trecut la un cu totul alt nivel, cu greu te poţi lua la trântă cu adversari care adună zeci sau sute de meciuri în cele mai puternice ligi ale Europei.

Apoi, succesul asiatic din 2019 nu a făcut altceva decât să umfle şi mai mult imaginea falsă a unei naţionale puternice. Să nu uităm, în 92 de ani de Campionate Mondiale, Asia a ajuns o singură dată în semifinale, în 2002, când arbitrii au fost al 12-lea şi al 13-lea jucător pentru Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Qatarul, specialistă în fiasco fotbalistic

Cu cele două meciuri la orizont, care în proporţie mare vor şi ultimele la acest turneu final, Qatarul ar putea să devină gazda cu cel mai slab parcurs din istorie la un Campionat Mondial. Mai mult, şansele să bifeze un record negru, zero goluri, sunt destul de mari.

Aşadar, Qatarul poate bifa un al doilea fiasco fotbalistic. Primul a fost proiectul PSG, unde s-au pompat miliarde de euro, fără ca echipa să câştige Liga Campionilor în cei 11 ani de când qatarezii au aterizat la Paris. Să nu mai amintim şi de câteva umilinţe dure pe plan intern, unde petrodolarii au pierdut titluri în faţa lui Lille, AS Monaco sau Montpellier.

Până la meciul cu Senegal, Qatarul rămâne cu trei imagini emblematice: faţa selecţionerului cu un sfert de oră înainte de final, suporterul qatarez care şi-a acoperit ochii şi sutele de fani care au luat cu asalt ieşirea de pe stadion în minutul 31. Sutele de miliarde nu vor şterge aceste imagini.

ADVERTISEMENT