News

Moneda care te poate face bogat peste noapte. Valorează și 100 de mii de euro, iar colecționarii o caută cu disperare

Pe OLX a apărut recent un anunț care arată că în prezent monedele de 50 de lei, care au fost folosite la începutul anilor 1990, sunt foarte căutate de colecționari.
05.09.2022 | 12:23
Moneda care te poate face bogat peste noapte Valoreaza si 100 de mii de euro iar colectionarii o cauta cu disperare
Prețul cerut pe moneda de 50 de lei poate arăta că este foarte căutată de colecționari. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Astfel se explică și prețul cerut de cel care a postat anunțul și care speră că moneda de 50 de lei îl va ajuta să dea o lovitură financiară de proporții. ”Monedă 50 lei, din 1994, cu Alexandru Ioan Cuza, preț 100.000 euro.

Moneda care poate aduce o avere unui român

Moneda nu a fost curățată cu nicio substanță și este în stare bună, după cum se poate observa”, se arată în anunțul postat pe OLX, conform gandul.ro. Potrivit jurnaliștilor sursei citate, cea mai scumpă monedă românească este ”polul lui Carol I”.

ADVERTISEMENT

Emisă în anul 1868, în maximum 200 de exemplare, moneda purta efigia domnitorului român și cântărea 6,45 de grame (n.r.- 90% aur și 10% cupru). ”Monedele din colecţia muzeului acoperă o perioadă de timp de peste două milenii şi jumătate.

(…) În mod firesc, o atenţie deosebită este acordată monetăriei geto-dacice, caracterizată printr-o mare varietate de tipuri monetare, deosebite între ele în funcţie de locul şi data de emitere.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, staterii de aur de tip koson sunt unele dintre cele mai valoroase monede de pe teritoriul actual al României”, se arată pe site-ul Băncii Naționale a României.

Moneda de 50 de lei, scoasă la vânzare pentru 100.000 de euro
Moneda de 50 de lei. Foto: OLX

Care a fost cea mai scumpă monedă din lume

În aceeași descriere se arată că BNR deţine 198 de monede de acest tip. Ele au fost descoperite în anul 1996, în judeţul Hunedoara. Muzeul băncii centrale deține și emisiuni monetare din perioada medievală.

ADVERTISEMENT

Sunt monede puse în circulație de domnitorii Ţării Româneşti (ducaţi şi bani) şi ai Moldovei (groşi, jumătaţi de groşi, dubli groşi). Colecţia BNR este completată cu monede ale Imperiului Romano-German și ale Imperiului Habsburgic.

De asemenea, nu lipsesc monedele din perioada Imperiului Otoman, a Poloniei, a Ungariei, a Veneţiei, Rusiei şi a Hoardei de Aur. În ceea ce privește una dintre cele mai scumpe monede din lume, în prim-plan apare o monedă americană din aur, de colecţie.

ADVERTISEMENT

În 2021, la începutul lunii iunie, ea a fost vândută cu 18,87 de milioane de dolari. Asta s-a întâmplat în cadrul unei sesiuni organizate de casa de licitaţii Sotheby’s, la New York. La acea vreme, a fost un record în domeniul vânzării monedelor la licitații.

 

ADVERTISEMENT
Tags: