Fotbal intern

De ce media de puncte pe meci nu este o soluție pentru stabilirea câștigătoarei în Liga 1! Se poate ajunge ca echipa matematic campioană să cadă pe locul 2

27.07.2020 | 19:00
De ce media de puncte pe meci nu este o solutie pentru stabilirea castigatoarei in Liga 1 Se poate ajunge ca echipa matematic campioana sa cada pe locul 2
ADVERTISEMENT

Cazurile de COVID-19 din acest final de campionat complică foarte mult calendarul competiției. Se pune din ce în ce mai mult problema ca stagiunea să nu se poată încheia pe teren din cauza problemelor cu noul coronavirus. Însă, nici scenariul prin care media de puncte pe meci să desemneze campioana nu poate fi luat în calcul. 

La CFR Cluj a izbucnit săptămâna trecută cel mai mare focar de COVID-19 din fotbalul românesc. Nu mai puțin de 26 de fotbaliști și oamenii din staff au fost depistați pozitiv și meciul ardelenilor cu Astra a fost amânat.

ADVERTISEMENT

Duminică, la doar câteva zile după ce au fost depistați pozitiv, toți cei 26 de membri din staff-ul lui CFR Cluj au ieșit negativ, iar campioana a fost programată pe 28 iulie cu FC Botoșani, urmând ca până pe 3 august să dispute ultimele două meciuri, cu FCSB și U Craiova.

De ce media de puncte pe meci nu este o soluție pentru stabilirea câștigătoarei în Liga 1!

Dacă vor mai apărea cazuri COVID-19 în play-off este posibil ca câștigătoarea campionatului să nu poată fi decisă pe teren, iar pentru acest scenariu a fost vehiculată media de puncte pe meci. Asta în condițiile în care CFR Cluj are un meci mai puțin disputat decât U Craiova.

ADVERTISEMENT

Însă, această variantă nu poate fi luată în considerare pentru că s-ar putea ajunge în situația paradoxală în care o echipă să poată fi matematic campioană și poate să piardă titlul pentru că adversara ar putea avea o medie mai bună de puncte pe meci.

În acest moment, CFR Cluj are o medie mai bună de puncte pe meci ca Universitate Craiova, grație punctelor mai multe adunate în sezonul regulat:

ADVERTISEMENT

CFR Cluj:

26 de meciuri disputate în sezonul regulat + 7 în play-off: 52 de puncte în sezonul regulat + 14 puncte = 66 de puncte (în total): 33 de meciuri (în total)= 2,00 puncte / meci

Universitatea Craiova:

26 de meciuri disputate în sezonul regulat + 8 în play-off: 46 de puncte în sezonul regulat + 21 de puncte = 67 de puncte (în total): 34 de meciuri (în total)= 1,97 puncte / meci

ADVERTISEMENT

Varianta ca o echipă care este matematic campioană cu două etape înainte de final să încheie pe doi

Dar împărțirea punctelor la numărul de meciuri este una deficitară, în condițiile în care există mai multe scenarii în care își arată limitele. De exemplu, există un scenariu în care o campioană matematic, cu două etape înainte de final, are o medie a punctelor mai mică decât echipa de pe locul doi, în acest sistem de play-off – play-out.

Exemplu: Echipa 1 vs. Echipa 2

  • Etapa 26, final de sezon regulat​: 62p vs. ​42 p

Se intră în play-off cu 31p vs 21 de puncte:

  • Etapa 27 (1 playoff)​31 p​ (62)​ vs. 24 p​(45)
  • Etapa 28 (2 playoff)​31 p​(62)​ vs. 27 p​(48)
  • Etapa 29 (3 playoff)​31 p​(62) vs. ​30 p​(51)
  • Etapa 30 (4 playoff)​31 p​ (62)​ vs. 33 p​(54)
  • Etapa 31 (5 playoff)​31 p​(62) vs. ​36 p​(57)
  • Etapa 32 (6 playoff)​32 p​(63) vs. ​39 p​(60)
  • Etapa 33 (7 playoff)​32 p​ (63) vs. ​39 p​(60)
  • Etapa 34 (8 playoff)​32 p​(63) vs. ​39 p​(60)

Conform acestui model, Echipa care este matematic campioană cu două etape înainte de final (Echipa 2) poate pierde campionatul din cauza mediei de puncte / meci. Conform acestui scenariu: Echipa 1 are o medie de 1,85 de puncte, în timp ce Echipa 2 (matematic campioană) ar avea o medie de 1,76. Modelul este pur teoretic. În acest scenariu, campioana ar pierde titlul pe baza mediei punctelor.

Craiova poate pierde titlul dacă face egal cu Astra și CFR Cluj nu joacă împotriva Botoșaniului!

În plus, Universitatea Craiova ar putea pierde titlul pe baza mediei punctelor chiar dacă joacă și penultimul meci. Dacă CFR Cluj nu joacă meciul împotriva celor de la FC Botoșani din cauza unor cazuri COVID-19, iar Universitatea Craiova joacă și face egal cu Astra, oltenii pierde titlul dacă se împart punctele.

CFR Cluj și-ar menține media de 2,00 puncte pe meci, în timp ce Universitatea Craiova ar avea o medie de 1,94 de puncte pe meci. Astfel, oltenii ar pierde campionatul chiar dacă echipa care nu poate să joace este chiar CFR Cluj, cea care ar profita de un astfel de scenariu.

  • 2 titluri consecutive a obținut CFR Cluj în Casa Pariurilor Liga 1
  • 6 victorii la rând are U Craiova

  • (P) Cota BETANO pentru Astra – U Craiova: 4,45 este cota pentru “1 solist la pauză”. Vezi aici toate cotele!

 

ADVERTISEMENT
Tags: