Sport

Nouă amintiri de la celebrul meci Barcelona – Inter care i-a dus pe italieni în finala UCL. Cum a ajuns Chivu să fie titular pe Camp Nou

Unul dintre cele mai așteptate meciuri ale acestei săptămâni din Champions League este Inter - Barcelona, iar italienii au rememorat duelul de acum 12 ani.
04.10.2022 | 00:58
Unul dintre cele mai așteptate meciuri ale acestei săptămâni din Champions League este Inter - Barcelona, iar italienii au rememorat duelul de acum 12 ani. Sursă foto: inter.it
ADVERTISEMENT

Pe 28 aprilie 2010, Interul lui Jose Mourinho dădea marea lovitură pe Camp Nou și se califica în finala Champions League, pe care avea să o și câștige în fața lui Bayern Munchen.

Amintiri de neuitat de la semifinala Barcelona – Inter de acum 12 ani

Cum urmează un nou duel între cele două formații în faza grupelor Champions League, italienii și-au adus aminte de performanța incredibilă realizată de trupa lui Jose Mourinho în celebrul meci Barcelona – Inter 1-0, din manșa secundă a semifinalelor, după victoria din tur cu 3-1.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul oficial al grupării milaneze sunt prezentate nouă amintiri de la returul de vis de pe Camp Nou, printre care se află și un scurt pasaj prin care se prezintă cum a ajuns Cristi Chivu să fie titular în acea întâlnire.

”Cristian Chivu trebuia să fie pe bancă, dar a fost chemat în grabă pentru că Pandev s-a accidentat în timpul încălzirii. Chivu a ieșit să se încălzească singur, în fața suporterilor Barcelonei care îl fluierau. Mourinho nu și-a schimbat planul tactic și l-a folosit pe român în postura de mijlocaș stânga, într-un sistem 4-2-3-1, cu Eto’o pe dreapta.

ADVERTISEMENT

Sarcina lui Chivu era să-l blocheze pe Dani Alves, dar în scurt timp tactica s-a schimbat și a fost nevoit să joace fundaș stânga după eliminarea lui Thiago Motta. Chivu a fost singurul jucător al lui Inter care a trimis un șut pe poarta lui Victor Valdes, dintr-o lovitură liberă de la mare distanță”, au notat italienii.

Eliminarea lui Thiago Motta, momentul de răscruce

Materialul italienilor a început cu eforturile clubului catalan de a-i monta pe suporteri că există speranță pentru întoarcerea rezultatului: ”Barcelona a realizat un videoclip emoționant în care Puyol și coechipierii săi spuneau: ‘Avem un vis, să ajungem în finala de la Madrid. Vrem să întoarcem scorul. Vom da tot ce avem!’

ADVERTISEMENT

Un slogan pe care Jose Mourinho l-a transformat la sfârșitul jocului atunci când a afirmat: ‘Și-au lăsat pielea pe teren, băieții mei și-au dat sângele’”.

A treia amintire este legată de eliminarea lui Thiago Motta, considerată un punct de cotitură: ”În minutul 28, Thiago Motta, care avea deja galben, era la minge în propria jumătate când a simțit presiunea lui Busquets: a întins brațul pentru a proteja mingea și a atins gâtul mijlocașului blaugrana care s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

În timp ce zăcea la pământ, Busquets a aruncat o privire la situație, în timp ce arbitrul olandez De Bleeckere mergea la Motta și îi arata cartonașul roșu. Inter s-a văzut nevoită să joace în 10 după doar 30 de minute de la începutul meciului”.

Sacrificiul lui Eto’o

Punctul patru îl are în prim-plan pe portarul brazilian Julio Cesar. ”Când trecuseră 33 de minute, Julio Cesar a realizat ceea ce este probabil cea mai mare, mai dificilă și mai importantă paradă din cariera sa extraordinară.

Leo Messi a luat mingea din dreapta, a trecut pe lângă Zanetti, a scăpat de provocarea lui Samuel și a dezlănțuit clasicul său șut cu piciorul stâng spre colțul lung. Plonjonul lui Julio Cesar a fost fenomenal, a atins mingea cu vârful degetelor și a respins-o în bară. O intervenție incredibilă”, au scris italienii.

Un detaliu care va dăinui peste timp este modul în care Mourinho a reușit să-l facă pe Samuel Eto’o să se pună în slujba echipei: ”Eto’o s-a sacrificat pentru echipă și a făcut-o excelent.

Din martie, în optimile de finală împotriva lui Chelsea, Mourinho optase preponderent pentru un 4-2-3-1 în Champions League. Dar cu cartonașul roșu al lui Motta, Inter a trebuit să joace un 4-4-1 pe Camp Nou, iar Eto’o  fost trimis mijlocaș stânga pentru a acoperi flancul, cu sarcini preponderent defensive”.

Golul lui Bojan le-a înghețat inimile fanilor lui Inter

Jose Mourinho a dovedit la acel meci o inspirație incredibilă, reușind să facă schimbările de care echipa avea nevoie. ”Mourinho a fost nevoit să închidă jocul în repriza secundă. Prima schimbare a fost aducerea lui Muntari în locul Sneijder. Apoi, cu Barcelona crescând presiunea, el l-a băgat pe Ivan Cordoba în locul Milito și a trecut la o apărare cu trei fundași centrali.

La două minute după golul primit, Mourinho l-a înlocuit pe un Eto’o epuizat cu McDonald Mariga. Mijlocașul kenyan a fost încă o cărămidă în zidul defensiv al lui Mourinho și a avut o intervenție providențială la o fază periculoasă”, au notat italienii.

Momentul cel mai delicat a fost în prelungiri, atunci când Bojan a marcat spre fericirea fanilor catalani, dar golul a fost anulat: ”În haosul acelui stadion, nimeni nu auzise fluierul lui De Bleeckere, care deja oprise jocul înainte ca Bojan să marcheze. Într-un duel cu Samuel, Keita atinsese mingea cu mâna, ceea ce îi permisese ulterior lui Bojan să plece spre poartă. Pericolul trecuse”.

Bucurie printre jeturi de apă

Ultimele două povestioare sunt legate de bucuria calificării: ”O amintire care va rămâne pentru totdeauna gravată în amintirile fanilor a fost cursa făcută la finalul meciului de Jose Mourinho și Gabriele Oriali pe teren pentru a saluta suporterii nerazzurri, în ciuda încercării lui Victor Valdes de a-i opri”.

”Imaginile bucuriei jucătorilor lui Inter pe terenul Barcelonei vor rămâne în istorie, pentru că după fluier și în timp ce aceștia se îmbrățișau, epuizați de meci, gazdele au dat drumul la aspersoare pe teren.

Fotografiile acelor momente sunt de neuitat: bucuria totală a jucătorilor și acele jeturi de apă printre care nerazzurrii alergau ca niște copii fericiți”, au încheiat italienii materialul.

ADVERTISEMENT