Sport

Novak Djokovic e la pământ după coșmarul de la JO Tokyo 2020: „Sunt extenuat fizic și mental”

Novak Djokovic a încheiat în genunchi Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și a ratat ambele șanse la o medalie, fiind epuizat fizic și mental.
31.07.2021 | 22:14
Novak Djokovic e la pamant dupa cosmarul de la JO Tokyo 2020 Sunt extenuat fizic si mental
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a fost unul dintre cei mai urmăriți sportivi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ieșind în prim plan de mai multe ori prin reacțiile din timpul partidelor, dar și prin declarațiile sale.

Sârbul a ratat in extremis șansele la o medalie, după ce a pierdut trei partide consecutive și a cedat la nivel mental, deși e considerat cel mai puternic jucător din circuit din punct de vedere psihic.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, în genunchi la Tokyo 2020. Cum s-a spulberat visul medaliei

Novak Djokovic a ratat șansa de a juca cu medalia de aur pe masă și a pierdut în semifinale în fața germanului Alexander Zverev, aflat la cea mai importantă victorie din carieră. Ba mai mult, sârbul a avut o ieșire necontrolată care i-a șocat pe cei prezenți în tribune.

Toată lumea considera că sârbul va pleca cel puțin cu medalia de bronz și părea mare favorit în finala mică disputată în fața spaniolului Pablo Carreno-Busta. Djokovic a pierdut însă și finala mică, scor 4-6, 7-6(6), 3-6, nu a mai putut face față presiunii, ba chiar și-a făcut praf racheta într-un acces de furie.

ADVERTISEMENT

În plus, sârbul a renunțat să mai participe și în finala mică a probei de dublu-mixt, unde putea obține medalia de bronz, însă Novak Djokovic a admis că și-a epuizat resursele de energie

Explicația lui Djokovic pentru dezastrul de la JO Tokyo 2020: „În ultimele două zile nivelul tenisului meu a scăzut”

Novak Djokovic este un mare patriot, iar faptul că nu a reușit să aducă o medalie Serbiei la această ediție a Jocurilor Olimpice a atârnat extrem de greu pentru sârb: „Îmi pare rău că nu am adus Serbiei o medalie. Am ratat ambele oportunități, la simplu și la dublu mixt”.

ADVERTISEMENT

Pe lângă oboseala și presiunea continuă la care a fost supus, tenismenul recunoaște însă că și nivelul său de joc a scăzut în ultimele două zile ale competiției: „În ultimele două zile nivelul tenisului meu a scăzut, pentru că sunt extenuat fizic și mental, dar nu regret că am venit la Jocurile Olimpice”.

Chiar dacă este extem de dezamăgit, Djokovic știe că aceste meciuri îl vor face în final întotdeauna mai puternic: „Am suferit înfrângeri dureroase și aici, și la alte turnee mari, dar aceste înfrângeri mereu m-au făcut mai puternic”.

ADVERTISEMENT

Cum explică sârbul momentul tensionat din meciul cu Pablo Carreno-Busta: „Ce pot să mai spun?”

Novak Djokovic a fost un car de nervi în finalul partidei cu Pablo Carreno-Busta și și-a făcut racheta praf. Deși nu a avut nicio justificare și-a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze.

„Ce pot să mai spun? E ceva ce se întâmplă în încărcătura meciului, nu e normal, dar se întâmplă. Îmi prezint scuzele, dar suntem oameni, în unele momente e greu să te controlezi”, a încercat sârbul să își explice gestul scandalos.

Sârbul a mai fost în centrul unui scandal la Jocurile Olimpice, după ce a lovit un adversar cu mingea în optimile de finală ale probei de dublu-mixt. Djokovic a efectuat un smash care s-a oprit însă exact în adversarul său, Marcelo Melo, spre nemulțumirea evidentă a acestuia, care l-a acuzat că l-a lovit intenționat.

Novak Djokovic a cedat presiunii și nervilor și s-a retras de la dublu-mixt, deși critica aceeași decizie luată de Simone Biles

Novak Djokovic a cedat în final presiunii și nervilor și s-a retras din finala mică de dublu-mixt, însă în urmă cu câteva zile judeca diametral opus decizia gimnastei Simone Biles de a se retrage de la Jocurile Olimpice.

„Presiunea este un privilegiu. Fără presiune nu există sport profesionist. Dacă vrei să fii în vârful sportului, trebuie să începi să înveţi cum să faci faţă presiunii. Şi cum să faci faţă acelor momente de pe teren, dar şi din afara lui, toate aşteptările”.

ADVERTISEMENT