News

O subvariantă a Omicron este acum dominantă la nivel global. Cu ce se deosebește de celelalte și cât de bine funcționează vaccinurile împotriva ei

BA.2, o subvarianta a variantei de coronavirus Omicron, a devenit acum dominantă la nivel global, reprezentând aproape 86% din toate cazurile secvențiate, potrivit OMS.
30.03.2022 | 18:00
O subvarianta a Omicron este acum dominanta la nivel global Cu ce se deosebeste de celelalte si cat de bine functioneaza vaccinurile impotriva ei
ADVERTISEMENT

Detectată pentru prima dată la începutul lunii ianuarie, subvarianta este chiar mai transmisibilă decât rudele sale foarte contagioase, subvariantele Omicron BA.1 și BA.1.1.

Subvarianta Omicron, dominantă la nivel global

Iată ce știm până acum despre subvarianta BA.2, adesea denumită „varianta stealth” (greu de urmărit n.r.):

ADVERTISEMENT

De ce este numită „varianta stealth”?

Pentru că BA.2 este mai greu de urmărit. O genă lipsă din BA.1 a permis ca această subvariantă să fie urmărită implicit printr-un test PCR obișnuit. BA.2 și o altă subvariantă înrudită, BA.3 – de asemenea în creștere ca prevalență, dar în prezent la niveluri scăzute – pot fi identificate doar prin secvențierea genomică.

Chiar dacă BA.2 este mai infecțios decât alte subvariante Omicron, conform studiilor, dovezile sugerează până acum că nu este mai probabil să provoace boli severe.

ADVERTISEMENT

Sunt vaccinurile eficiente împotriva BA.2?

Ca și în cazul celorlalte subvariante Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva altor variante precum Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecția scade în timp.

Cu toate acestea, conform datelor Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (NHS), protecția este restabilită printr-o doză de rapel, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului.

ADVERTISEMENT

Poți contracta BA.2 dacă ai avut deja BA.1?

O preocupare cheie cu privire la BA.2 a fost dacă ar putea reinfecta persoanele care au avut deja BA.1, mai ales că un număr de țări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infecție surprinzător de apropiate.

Dar datele din Marea Britanie și Danemarca arată că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, a fost descoperit până acum doar un număr mic de reinfecții cu BA.2 la persoanele care au avut BA.1 printre zeci de mii de cazuri.

ADVERTISEMENT

BA.2 nu pare a provoca forme mai severe de boală decât versiunea anterioară a Omicron

Omicron s-a dovedit a fi un paradox: era foarte transmisibil, dar o infecție era, în medie, mai puțin probabil să ducă la un caz grav de Covid decât infecțiile cu varianta Delta.

Dar asta nu a însemnat că valul Omicron a fost ușor. Deoarece varianta a infectat mult mai mulți oameni decât oricând, a dus la un număr uluitor de spitalizări și decese.

Studiile asupra Omicron au dezvăluit mai multe motive pentru severitatea sa redusă. Vaccinările și infecțiile cu variante anterioare au oferit multor oameni apărare imunitară care împiedică COVID-ul să scape de sub control.

Omicron s-a dovedit, de asemenea, a fi intrinsec mai puțin sever decât alte variante, provocând mai puține leziuni în plămâni.

Aceste studii au fost efectuate pe BA.1. Acum experimente similare sunt în desfășurare cu BA.2. Cercetătorii japonezi care au infectat hamsterii cu cele două variante au descoperit că BA.2 provoacă boli mai severe.

Însă nu este clar cât de potriviți sunt hamsterii ca model pentru oameni.

Cercetătorii britanici au descoperit că infecția cu BA.2 nu prezintă un risc mai mare de spitalizare decât BA.1. Cercetătorii din Danemarca au ajuns la aceeași concluzie.

Unele medicamente autorizate acţionează împotriva BA.2, altele nu

La fel ca BA.1, BA.2 este capabil să evite majoritatea tratamentelor cu anticorpi monoclonali autorizate de agențiile de reglementare, făcându-le ineficiente. Unele tratamente, cum ar fi Evusheld realizat de AstraZeneca, continuă să funcționeze.

Medicamentele antivirale Paxlovid, molnupiravir și remdesivir rămân toate foarte eficiente atât împotriva BA.1 cât și împotriva BA.2 dacă sunt luate la scurt timp după un test pozitiv.

Situația globală

Creșterea răspândirii BA.2 este considerată responsabilă pentru creșterile recente ale numărului de cazuri de COVID-19 din China, precum și pentru numărul record de infecții în țări europene precum Germania și Marea Britanie.

Cu toate acestea, unele țări europene înregistrează acum o creștere mai lentă a cazurilor noi, sau chiar o scădere.

Răspândirea BA.2 a coincis cu ridicarea restricțiilor

Oamenii de știință spun că o posibilă explicație pentru creșterea recentă a răspândirii BA.2 ar putea fi faptul că creșterea globală a cazurilor de COVID-19 a avut loc în același timp în care multe țări au ridicat restricțiile de sănătate publică.

„Într-un fel, s-ar putea ca BA.2 să fi fost varianta care a circulat atunci când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști”, a spus dr. Andrew Pekosz, virolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Dar oricare ar fi motivul creșterii BA.2, oamenii de știință au spus că este un memento că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul populațiilor nevaccinate, subvaccinate și vulnerabile.

„Este încă o problemă uriașă de sănătate publică și va continua să fie”, a spus Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT
Tags: