News

Oamenii renunță la WhatsApp. Ce este Signal, noua aplicație care face senzație peste tot în lume

19.01.2021 | 08:05
Oamenii renunta la WhatsApp Ce este Signal noua aplicatie care face senzatie peste tot in lume
ADVERTISEMENT

Chiar dacă WhatsApp rămâne, deocamdată, cea mai folosită aplicație de comunicații de pe globul pământesc, cu peste două miliarde de utilizatori la finele lui 2020, politica sa de confidențialitate a nemulțumit pe mulți și noua aplicație Signal face senzație peste tot în lume și vine tare din urmă.

Toți folosim WhatsApp. Ne-am obișnuit să comunicăm rapid prin mesaje scrise, să împărtășim poze, clipuri de toate felurile, să ne auzim și să ne vedem pe WhatsApp. Și iată că „oamenii” de la WhatsApp profită de imensa popularitate a serviciului oferit de ei…

ADVERTISEMENT

De la ce a pornit totul? Așa cum v-a informat deja FANATIK, WhatsApp va „împărtăşi”, ca să nu zicem împărți, partaja, difuza, oricum vi se pare mai corect, datele personale ale noastre, utilizatorii, cu „compania-mamă” Facebook şi cu „secții” ale acesteia, ca Instagram şi Messenger. Schimbarea care a revoltat milioane de utilizatori a fost pentru moment amânată.

Oamenii renunță la WhatsApp. Ce este Signal, noua aplicație care face senzație peste tot în lume

Principalele schimbări vor afecta modul în care „WhatsApp procesează datele utilizatorilor, modul în care companiile pot folosi serviciile găzduite de Facebook pentru a stoca şi gestiona conversaţiile din WhatsApp” şi în felul în care colaborează cu Facebook pentru „a intregra produsele din portofoliul companiei Facebook”, conform thehackernews.com.

ADVERTISEMENT

Iar dacă nu ești de acord cu noua „politică de confidențialitate” impusă agresiv de WhatsApp, ne vei mai putea folosi aplicația începând cu data de 8 februarie 2021, iar contul tău va fi pur și simplu șters!

Și-atunci care poate fi soluția dacă, așa cum spuneam, nu ești de acord să-ți dai datele personale la „oala comună”? Răspunsul este: Signal. Noua aplicație care face senzație peste tot în lume.

ADVERTISEMENT

Signal este o aplicație de mesagerie privată instantanee, cu „rădăcini” în 2010, dar dezvoltată preponderent din 2014, pe care o poți descărca gratuit și din Google Play, și din Apple Store. Este foarte versatilă, o poți instalată și utilizată cu același cont pe Android, iOS (iPhone și iPad), Linux, MacOS sau Windows, cu variantă și pentru desktop.

Dezvoltatorii Signal ne asigură: „Datele sunt în mâinile voastre, nu ale noastre”

Signal este „clasificată” drept una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie disponibilă în acest moment. Este „open-source” (sursă deschisă), utilizează criptarea „end-to-end” în mod implicit și, cel mai important, nu stochează și nu distribuie datele utilizatorilor, cea mai importantă deosebire față de WhatsApp.

ADVERTISEMENT
WhatsApp vs Signal
Ce „colectează” aplicațiile de mesagerie, de la Signal la WhatsApp. Sursa foto: mobilissimo.ro

Folosind Signal poți apela un alt utilizator de Signal atât audio, cât și video, poți transmite mesaje text, poze, fișiere audio și video.

Signal se evidențiază printr-un protocol de criptare foarte avansat, cum aminteam mai sus, „end-to-end”, ceea ce în românește înseamnă că orice mesaj este criptat la expeditor și decriptat la destinatar, așa că numai cei doi îl pot citi, nu poate fi interceptat și descifrat pe traseu nici de furnizorul de internet, nici de cel de telefonie, nici de hackeri, conform dezvoltatorilor de la Signal Foundation…

…care ne asigură că Signal nu va folosi niciodată datele utilizatorilor pentru reclama: „Datele sunt în mâinile voastre, nu ale noastre”. Susțin, totodată, că nu vor permite accesul nimănui, nici măcar autorităților, la datele personale ale utilizatorilor.

Parlamentul European a înlocuit WhatsApp cu Signal în mesageria internă

Această politică de confidențialitate, în contrast la 180 de grade de politica WhatsApp, a convins Parlamentul European să folosească, obligatoriu pentru toți membrii forului continental, serviciul de mesagerie Signal, conform theverge.com, considerând-o „o aplicație mult mai sigură decât WhatsApp, Messenger sau chiar iMessage”. 

Printre numele cunoscute care susțin puternic Signal în defavoarea WhatsApp se găsesc cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 185 de miliarde de dolari, antreprenorul sud-african Elon Musk, Edward Snowden – reputatul avertizor de integritate care a denunțat sistemul de supraveghere în masă folosit de NSA, agenția americană de securitate sau cunoscutul specialist internațional în tehnologia securității Bruce Schneier.

  • „Modificările vor facilita noua strategie de monetizare a aplicației, care, în loc de reclame, se va axa pe servicii oferite companiilor, pentru simplificarea comunicării cu clienţii şi pentru a putea să-și vândă produsele sau serviciile direct în WhatsApp” – comunicat WhatsApp
  • „Criptarea «end-to-end» de ultimă generație (prin protocolul Signal cu «open source») vă păstrează conversațiile securizate. Noi nu putem citi mesajele sau asculta apelurile și nimeni altcineva nu o poate face” – mesaj de întâmpinare pe siteul aplicației Signal
  • „Confidențialitatea nu este o opțiune – e pur și simplu modul în care funcționează Signal la fiecare mesaj, fiecare apel, de fiecare dată” – mesaj de întâmpinare pe siteul aplicației Signal
  • „Nu există reclame, marketing afiliat sau urmăriri dubioase în Signal. Așadar, concentrați-vă pe împărtășirea momentelor care contează cu oamenii care contează” – mesaj de întâmpinare pe siteul aplicației Signal
  • 19 miliarde de dolari l-a costat WhatsApp pe Mark Zuckerberg în 2014, când a cumpărat-o
  • 1,4 miliarde de apeluri audio/video este recordul obținut de WhatsApp în noaptea Anului Nou
  • 11% este scăderea numărului de utilizatorilor WhatsApp în primele 7 zile din 2021
  • 823.617 este numărul noilor utilizatori din toată lumea care au descărcat aplicația Signal în primele 10 zile din 2021
ADVERTISEMENT