News

Odeta Nestor, răspuns pentru premierul Marcel Ciolacu în reforma jocurilor de noroc: “România este exemplu de bune practici în ceea ce privește reglementarea”

Odeta Nestor, preşedintele AOJND, i-a dat un răspuns premierului Marcel Ciolacu, în proiectul de reformă al jocurilor de noroc, susţinând că România este exemplu de bune practici în ceea ce priveşte reglementarea domeniului.
02.10.2023 | 18:50
Odeta Nestor raspuns pentru premierul Marcel Ciolacu in reforma jocurilor de noroc Romania este exemplu de bune practici in ceea ce priveste reglementarea
Odeta Nestor, răspuns pentru premierul Marcel Ciolacu în controversa jocurilor de noroc: "România este exemplu de bune practici în ceea ce privește reglementarea". Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Marcel Ciolacu se pregăteşte să emită o Ordonanţă de Urgenţă care, printre altele, va reforma industria jocurilor de noroc din România, printr-un set de trei măsuri care vor ajuta la consolidarea credibilității industriei: măsuri ce vor asigura venituri suplimentare la bugetul de stat, măsuri ce vor asigura un standard de profesionalism ridicat în rândul operatorilor de jocuri de noroc şi măsuri ce vor asigura protecția sporită a jucătorilor și, implicit, familiilor acestora.

Odeta Nestor, răspuns pentru premierul Marcel Ciolacu în reforma jocurilor de noroc

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat presiuni din partea operatorilor de jocuri de noroc, spunând că “A deranjat şmecheria! Unul Sorin şi una Odeta ne tot caută prin interpuşi”, a fost declaraţia premierului care se referea la Sorin Constantinescu, cel supranumit “Regele Cazinourilor”, un om cu vastă experienţă în domeniu şi Odeta Nestor, preşedintele AOJND.

ADVERTISEMENT

Odeta Nestor a reacţionat pentru FANATIK la iniţiativa Guvernului de a reforma industria jocurilor de noroc din România prin Ordonanţa de Urgenţă:

“Asociația Operatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță reprezintă principalii operatori de jocuri de noroc la distanță care dețin licență de operare în România.

ADVERTISEMENT

În această calitate, AOJND poartă un dialog continuu cu autoritățile pentru găsirea celor mai bune soluții legislative și de reglementare, în interesul participanților la joc, al industriei, dar și al economiei României, în general. În acest context, asociația are aceeași activitate ca aceea a altor asociații patronale din alte industrii care își desfășoară activitatea legal în România, fie că vorbim de sectorul bancar, de telecomunicații sau de HORECA.

“Piaţa neagră este, la acest moment, la cel mai redus nivel de la revoluţie până astăzi”

În ceea ce privește proiectul de lege aflat în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaților, inițiat de dl deputat Alfred Simonis, nu ne-am pronunțat în niciun fel, deoarece acesta nu conține prevederi referitoare la activitatea operatorilor de jocuri de noroc la distanță.

ADVERTISEMENT

De la înfiinţarea ONJN în 2013, prioritatea a fost eliminarea concurenţei neloiale făcute de cei care operau fără licenţă şi fără autorizaţie. În opinia noastră, piaţa neagră este, la acest moment, la cel mai redus nivel de la revoluţie până astăzi, pentru că este reglementată şi există pârghii legale de control.

Trebuie să precizăm că, în România, doar operatorii de jocuri de noroc la distanță locali sau cei din Uniunea Europeană sau Spațiul Economic European pot deține licență de operare.

ADVERTISEMENT

“Gradul de colectare al taxelor este de 100%”

Activitatea acestora este strict monitorizată de Oficiul Național de Jocuri de Noroc, care are acces direct în serverele de joc printr-o platforma dedicată, iar operatorii dețin servere în oglindă și de siguranță pe teritoriul României, conform prevederilor legale în vigoare.

Mai mult, fiecare sistem este supus auditării de către organisme independente, licențiate de stat român, care se asigură că fiecare tranzacție este corect înregistrată, iar toate standardele de siguranță și de joc responsabil sunt îndeplinite.

În acest moment, jocurile de noroc la distanță îndeplinesc, fără îndoială, cele mai înalte standarde de transparență și corectitudine, gradul de colectare al taxelor fiind de 100%.

Trebuie reamintit faptul că până în 2013, domeniul jocurilor de noroc online nu era reglementat, comparativ cu astăzi 2023, la 10 ani distanță, România este dată că exemplu de bune practici în ceea ce privește reglementarea domeniului.

La momentul actual sunt 30 de operatori licențiați pentru jocuri de noroc la distanță în România. De altfel, conform legislației actuale, operarea fără licență constituie infracțiune.

“Ne punem întreagă experiență la dispoziția Guvernului României pentru a împiedica apariția unor operatori care să funcționeze ilegal”

Ne punem întreagă experiență la dispoziția Guvernului României pentru a împiedica apariția unor operatori care să funcționeze ilegal, din offshore-uri, sau migrarea jucătorilor către aceștia.

Suntem, de asemenea, de acord că trebuie făcut mai mult pentru protecția jucătorilor și promovarea acestor jocuri ca un simplu divertisment, nu ca pe o cale de îmbogățire facilă.

Există, într-adevăr, prea multă reclamă, chiar dacă toată publicitatea existentă respectă prevederile legale în vigoare – și prea puțin din publicitate adresează efectele dependenței.

Pe de altă parte, trebuie să subliniem că jocurile de noroc la distanță sunt cele care au implementat cele mai solide programe de joc responsabil, cu liste permenente de jucători excluși și autoexclusi, cu imposibilitatea accesării platformelor de joc de către minori, cu sisteme AI care previn jocul abuziv și dependență.

“Asigurăm autoritățile că din partea operatorilor de jocuri de noroc la distanță există toată disponibilitatea de colaborare”

În plus, operatorii de jocuri de noroc la distanță raportează toate tranzacțiile suspecte autorităților însărcinate cu protecția împotriva spălării banilor, având o colaborare permanentă cu organele de ordine.

Asigurăm autoritățile că din partea operatorilor de jocuri de noroc la distanță există toată disponibilitatea de colaborare pentru a pune ordine în acest domeniu și de a îmbunătăți percepția publică asupra acestuia”, este punctul de vedere al Odetei Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță.

ADVERTISEMENT