News

OMS îndeamnă la calm. Variola maimuței ”nu e o boală care ar trebui să îngrijoreze” publicul

Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au transmis vineri că publicul nu are motive de îngrijorare cu privire la variola maimuței, chiar și în contextul în care boala a fost semnalată în mai multe țări.
27.05.2022 | 17:46
OMS indeamna la calm Variola maimutei nu e o boala care ar trebui sa ingrijoreze publicul
Experții OMS recomandă luarea anumitor măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă cu privire la variola maimuței. Foto: pixnio.com, rawpixel.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Referindu-se la variola maimuței, experții OMS recomandă luarea anumitor măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă. Apelul lor la calm a venit în contextul în care au existat temeri cu privire la presupusele asemănări dintre acest tip de variolă și Covid-19.

Variola maimuței nu se compară cu temuta Covid-19

Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid-19”, a precizat experta OMS Sylvie Briand în cadrul unui eveniment desfăşurat vineri în Geneva.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea cu reprezentanții ţărilor membre ale OMS, ea a precizat că autoritățile sanitare nu trebuie să trateze superficial cazurile în care este semnalată variola maimuței.

Sylvie Briand a recomandat ca fiecare țarăsă raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. În continuare, OMS a punctat că în prezent, datele arată că majoritatea cazurilor de variolă a maimuței vor fi uşoare.

ADVERTISEMENT

Cele mai expuse vor fi femeile însărcinate. De asemenea, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.

Referire indirectă la o campanie de vaccinare în masă

Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum”, a mai declarat Briand. Mai departe, ea a completat că nu există o statistică foarte clară despre numărul stocurilor de vaccinuri împotriva variolei.

ADVERTISEMENT

Amintim că nu există un vaccin împotriva variolei maimuței, ci doar unul pentru variolă, despre care se crede că ar trebui să fie eficient și pentru variola maimuței. OMS a mai transmis că nu trebuie să surprindă pe nimeni că numărul cazurilor de variolă a maimuței va continua să crească.

Până în prezent, variola maimuţei a fost depistată în peste 20 de ţări, dar specialiștii OMS se feresc să tragă o concluzie despre contagiozitatea bolii. ”În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului”, a declarat Briand.

ADVERTISEMENT

În acest context mai trebuie spus că până în prezent nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului, conform Agerpres. În urmă cu o zi, Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219. În raportul Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu au fost trecute ţărilor în care boala este endemică.

ADVERTISEMENT