Sport

Turul trei preliminar din Champions League. AEK Atena, calificare dramatică în play-off

Marseille a fost eliminată de Panathinaikos, dar francezii s-au adresat la UEFA fiind nemulțumiți de prestația arbitrului Istvan Kovacs la meciul tur.
20.08.2023 | 00:04
Turul trei preliminar din Champions League AEK Atena calificare dramatica in playoff
AEK Atena s-a calificat dramatic în play-off-ul Champions League. Foto: Twitter.
ADVERTISEMENT
19-08-2023
21:38

AEK Atena s-a calificat în play-off-ul Champions League

Meciul tur de la Atena dintre AEK și Dinamo Zagreb a fost amânat după ce un suporter al grecilor a fost înjunghiat mortal. La mijlocul acestei săptămâni, Dinamo Zagreb și AEK Atena s-au înfruntat în Croația, iar campioana Greciei s-a impus cu 2-1. 

Al doilea meci al „dublei” manșe a avut loc sâmbătă seară. AEK Atena și Dinamo Zagreb au remizat, scor 2-2, iar grecii s-au calificat în play-off-ul UEFA Champions League, unde se vor duela pentru grupe cu Antwerp. 

Sutalo și Ljubicic au marcat pentru Dinamo Zagreb în meciul de la Atena, iar croații erau favoriți la calificare. Grecii au revenit miraculos în prelungiri și au egalat situația pe tabelă după golurile lui Araujo (90+2) și Vida (90+10). Astfel, AEK Atena s-a calificat în play-off, scor 4-3 la general.

17-08-2023
08:51

Marseille s-a plâns la UEFA de arbitrajul lui Istvan Kovacs

Olympique Marseille a trimis o scrisoare la UEFA în care acuză anumite decizii de arbitraj de la dubla manşă cu Panathinaikos, din turul 3 preliminar al Champions League. Partida tur a fost condusă la centru de Istvan Kovacs.

”Cartonaşul galben arătat lui Kondogbia în primul minut şi deciziile unilaterale luate de Kovacs la Atena, precum şi interpretările VAR la meciul retur de pe Velodrome nu au fost deloc digerate de către conducătorii clubului Marseille.

Pablo Longoria (n.r. – președintele lui Marseille) nu este genul de persoană care să stârnească controverse în faţa camerelor de luat vederi, dar Olympique Marseille recurge la această scrisoare pentru a câştiga respect şi a-şi face auzite argumentele.

Răul a fost făcut, iar OM îşi asumă şi ea responsabilitatea pentru o primă manşă în care nu a fost la înălţime din punct de vedere sportiv, dar are multe nemulţumiri legate de arbitraj în urma acestei eliminări dureroase”, a scris RMC Sport.

Meciul tur, arbitrat de Istvan Kovacs, a fost câştigat acasă cu 1-0 de Panathinaikos. De la Marseille a fost eliminat Kondogbia, în minutul 65.

Partida retur, arbitrată de englezul Michael Oliver, a fost câştigată tot de Panathinaikos, la lovituri de departajare, scor 5-3. Prelungirile şi loviturile de departajare au venit după ce, în minutul 90+9, când Marseille conducea cu 2-0, grecii au primit penalty şi au egalat situația la general.

15-08-2023
21:13

S-a stabilit play-off-ul din Champions League!

După încheierea meciurilor din turul trei preliminar al Champions League, s-au stabilit duelurile de cinci stele pentru calificarea în grupele competiţiei. Excepţia este dubla AEK Atena – Dinamo Zagreb, unde abia s-a disputat prima manşă, amânată cu o săptămână din cauza violenţelor dinaintea meciului. România îi are pe Racoviţan şi Sorescu (Rakow), Olimpiu Moruţan (Galatasaray) şi Ianis Hagi (Rangers) în play-off. 

* Returul dintre AEK Atena şi Dinamo Zagreb (2-1 în tur) se joacă pe 19 august). 

Duelurile din play-off: 

  • Rangers – PSV Eindhoven
  • Molde – Galatasaray
  • Rakow – FC Copenhaga
  • Antwerp – Dinamo Zagreb/AEK Atena*
  • Maccabi Haifa – Young Boys
  • Braga – Panathinaikos

Meciurile din play-off se vor disputa pe 22-23 august (turul), respectiv 29-30 (returul).

15-08-2023
06:48

Meciurile decisive din turul 3 preliminar al Champions League

  • Aris Limassol – Rakow 0-1 (Tudor 49) (în tur 1-2)
  • Maccabi Haifa – Slovan Bratislava 3-1 (Pierrot 29, Saba 45+2, David 90+3 / Tolic 85) (în tur 2-1)
  • Molde – Klaksvik 2-0 (Eriksen 17, Linnes 110) (în tur 1-2)
  • Sparta Praga – FC Copenhaga 3-3 (Birmancevic 80, Laci 105, Olatunji 107 / Larsson 1, Claesson 105+3, 112) (în tur 0-0) *Copenhaga s-a impus după executarea loviturilor de departajare: 4-2
  • Dinamo Zagreb – AEK Atena 1-2 (Bulat 39 / Zuber 59, Galanopoulos 90) (manșa tur nu s-a disputat din cauza violențelor)
  • Backa Topola – Braga 1-4 (Raconjac 40 / Pizzi 9, Bruma 13, 16, Al Musrati 20) (în tur 0-3)
  • Galatasaray – Olimpija Ljubljana 1-0 (Icardi 24) (în tur 3-0)
  • Sturm Graz – PSV Eindhoven 1-3 (Boving 27 / Veerman 32, de Jong 40, Pepi 84 pen.) (în tur 1-4)
  • Servette – Rangers 1-1 (Kutesa 22 / Tavernier 51) (în tur 1-2)
  • Marseille – Panathinakos 2-1 (Aubameyang 2, 45+1 / Ioannidis 90+9) (în tur 0-1) *Panathinaikos s-a calificat după executarea loviturilor de departajare, scor 5-3
13-08-2023
16:23

Marseille - Panathinaikos, fără suporterii grecilor

Fanii echipei Panathinaikos Atena nu vor putea fi prezenţi la Marsilia, pentru meciul din Champions League, conform unui decret publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze.

Conform L’Equipe, întâlnirea din manşa secundă a turului trei preliminar din Champions League, dintre Olympique Marseille şi Panathinaikos, programată marţi, 15 august, la Marsilia, se va disputa fără suporteri greci. În prima manşă, la Atena, meciul s-a disputat fără fanii formației franceze.

”Marţi, 15 august 2023, de la miezul nopţii până la miezul nopţii, este interzisă deplasarea individuală sau colectivă, prin orice mijloace, a oricărei persoane care se pretinde a fi susţinător al Panathinaikos sau se comportă ca atare între punctele de frontieră rutiere”, se arată în decret.

Şeful poliţiei din Bouches-du-Rhone este responsabil pentru executarea acestui decret care a fost publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze şi notificat preşedinţilor Ligii Profesioniste de fotbal, Federaţiei Franceze de fotbal şi cluburilor Panathinaikos şi Olympique de Marseille.

În meciul tur, de la Atena, Panathinaikos s-a impus cu 1-0.

10-08-2023
11:03

Istvan Kovacs, lăudat de greci şi criticat de francezi după prestaţia din Panathinaikos - Marseille 1-0!

Istvan Kovacs a arbitrat cel mai fierbinte duel din turul trei preliminar al Champions League, cel dintre Panathinaikos şi Marseille, încheiat 1-0. Românul a fost lăudat de jurnaliştii greci, care au titrat: „Așa ar trebui să fluiere toți arbitrii”

În schimb, francezilor nu le-a plăcut deloc maniera de arbitraj a lui Istvan Kovacs şi românul a primit nota 3 în L’Equipe, care susţine că centralul a fost foarte sever şi a fluierat orice. 

09-08-2023
12:40

Rezultatele de miercuri din preliminariile Champions League

Trei meciuri din turul trei preliminar al Champions League s-au disputat miercuri. Meciul vedetă a fost Panathinaikos – Marseille, în timp ce Ianis Hagi și Rangers au primit vizita celor de la Servette Geneva. Meciurile retur din runda a treia preliminară a Ligii Campionilor va avea loc pe 15, respectiv 16 august. 

Meciurile de miercuri: 

  • Panathinaikos – Marseille 1-0 (Bernard 84)
  • Slovan Bratislava – Maccabi Haifa 1-2 (Kucka 12 / Pierrot 5, Saba 15)
  • Rangers – Servette 2-1 (pen. Tavernier 5, Dessers 15 / pen. Bedia 44)

*În victoria la limită a scoțienilor cu Servette, Ianis Hagi a fost introdus pe gazon în minutul 88.

08-08-2023
18:00

Turul trei preliminar din Champions League! Toate rezultatele

După ce duelul dintre AEK Atena şi Dinamo Zagreb a fost amânat din cauza violenţelor provocate de suporteri, şase dueluri au fost programate marţi în turul trei preliminar din Champions League. Klaksvik continuă parcursul minunat în preliminarii și obține o nouă victorie, 2-1 cu Molde. Rakow câștigă cu 2-1 meciul cu Aris și este aproape de play-off, acolo unde au luat o opțiune serioasă pentru calificare PSV, Galatasaray și Braga. 

Rezultatele de marți: 

  • Copenhaga – Sparta Praga 0-0
  • Rakow – Aris 2-1 (Kochergin 7, Piasecki 61 pen. / Mayambela 89)
  • PSV – Sturm Graz 4-1 (Babadi 4, de Jong 22, 32, Sangare 73 / Stankovic 40)
  • Klaksvik – Molde 2-1 (Frederiksberg 64, 86 / Eikrem 49)
  • Braga – Backa Topola 3-0 (Bruma 17, Pizzi 19, Djalo 87)
  • Olimpija Ljubljana – Galatasaray 0-3 (Akturkoglu 9, Mertens 48, Dervisoglu 90+1)

Champions League mai are doar două etape din turnirul preliminariilor până când vom avea componența completă a celor opt grupe ale ultimei ediții desfășurate în actualul format. Din sezonul 2024-2025 Champions League se schimbă radical, motivul fiind pentru a determina marile puteri ale Europei să renunțe la proiectul SuperLigii, noul format fiind mult mai atractiv inclusiv financiar pentru echipele care provin din campionatele de top. Ne aflăm acum, respectiv marți, 8 august și miercuri, 9 august, etapa tur și 15-16 august returul în etapa turului 3 preliminar, după care vor urma practic finalele de calificare în grupe în play-off.

Klaksvik, imensa surpriză din turul 3 preliminar al Champions League

Deja partidele din turul 3 preliminar încep să crească mult în calitate, odată ce cluburile din lumea a treia și a patra a fotbalului europen au migrat fie spre celelalte două cupe europene fie au ieșit definitiv din scenă. În total au rămas 20 de echipe, deci sunt zece meciuri tur-retur, în marea majoritate mergând mai departe echipele care erau socotite drept mari favorite cu excepția incredibilă numită Klaksvik, formația necunoscută din Insulele Faroe, care a eliminar pânâ acum campioanele Ungariei și Suediei, fără a pierde vreun meci!

ADVERTISEMENT

Cei din Insulele Faroe au reușit o victorie de neînchipuit la Budapesta, 3-0 cu Ferencvaros , în turul 1 preliminar al Champions League, pentru ca în turul 2 preliminar, după 0-0 acasă cu Hacken Goteborg să urmeze un adevărat thriller la retur, pe terenul suedezilor, cu șase goluri în 120 de minute, pentru că a fost nevoie de prelungiri iar la loviturile de departajare minunea a devenit realitate și prin simplul fapt că a ajuns în turul 3 preliminar al Champions League Klaksvik a devenit prima echipă din Insulele Feroe calificată de pe acum pentru grupele unei cupe europene, respectiv Conference League.

Programul partidelor din turul 3 preliminar al Champions League

Manșa întâi

Marți, 8 august

  • ora 21:00 FC Copenhaga – Sparta Praga
  • ora 21:00 Rakow – Aris Limassol
  • ora 21:30 PSV Eindhoven – Sturm Graz
  • ora 21:45 Klaksvik – Molde
  • ora 21:45 AEK Atena – Dinamo Zagreb
  • ora 22:00 Braga – Backa Topola
  • ora 22:00 Olimpija Ljubljana – Galatasaray
ADVERTISEMENT

Miercuri, 9 august, ora 21:00

  • 0ra 21:00 Panathinaikos – Marseille
  • ora 21:00 Slovan Bratislava – Maccabi Haifa
  • ora 21:45 Glasgow Rangers – Servette Geneva

Manșa secundă

Marți, 15 august, ora 20:00

  • Aris – Rakow
  • Maccabi Haifa – Slovan
  • Molde – Klaksvik
  • Sparta Praga – FC Copenhaga
  • ora 21:00 Dinamo Zagreb – AEK Atena
  • ora 21:00 Backa Topola – Braga
  • ora 21:00 Galatasaray – Olimpija Ljubljana
  • ora 21:30 Sturm Graz – PSV Eindhoven
  • ora 21:30 Servette – Rangers
  • ora 22:00 Marseille – Panathinakos
ADVERTISEMENT

Panathinaikos – Marseille și Glasgow Rangers – Servette Geneva reprezintă disputele de top din turul 3 preliminar al Champions League

Majoritatea meciurilor din etapa celui de-al 3-lea tur preliminar din Champions League sunt partide interesante care aduc față în față echipe din campionate din al doilea eșalon valoric al fotbalului de pe bătrânul continent. Sigur, printre cele 20 de formații ajunse în această etapă se află și patru echipe din țări care nu fac parte din acest val doi, în frunte cu revelația Klaksvik, dar continuând cu Aris Limassol din Cipru, Olimpija Ljubljana din Slovenia și Slovan Bratislava din Slovacia.

Jocurile care atrag cel mai mult se anunță a fi Panathinaikos Atena – Marseille și Glasgow Rangers – Servette Geneva. Elvețienii, după ce i-au scos pe belgienii de la Genk, care porneau favoriți, vor încerca să facâ același lucru și cu echipa în lotul căreia mai figurează deocamdată internaționalul român Ianis Hagi. La Atena va fi rupere de nori între suporteri, ambele echipe având fani printre cei mai agresivi din Europa.

ADVERTISEMENT

Istvan Kovacs în iadul de la Atena, Radu Petrescu la PSV Eindhoven – Sturm Graz

Dacă pe teren în aceste meciuri din turul 3 preliminar al Champions League i-am putea avea implicați dintre jucătorii români în primul rând pe polonezii Bogdan Racovițan și Deian Sorescu la campioana Rakow și într-o mai mică măsură spre deloc pe Ianis Hagi la Glasgow Rangers și Olimpiu Moruțan la Galasaray, în schimb cel puțin în prima manșă UEFA a delegat doi arbitri din România la partide de top, chiar la cel mai tare meci.

Este vorba de Radu Petrescu, trimis să conducă jocul dintre PSV Eindhoven și Sturm Graz, care, în mod normal ar trebui să fie o victorie a electroniștilor asupra austriecilor dar, mai ales, despre Istvan Kovacs. Acesta a fost desemnat la cel mai tare meci din această etapă, Panathinaikos – Marseille, o partidă care sigur va avea numeroase scântei atât pe teren cât și în tribune iar misiunea celui mai bun arbitru român la această oră se anunță a fi una foarte dificilă.

ADVERTISEMENT
Tags: