Sport

Premieră istorică în barajele de promovare/retrogradare în prima ligă! Decizia FRF pentru a evita un scandal uriaş

Barajele de promovare/retrogradare în prima ligă vor avea parte de arbitraj video. Prin această decizie se vor evita eventualele scandaluri, mai ales că miza e uriaşă.
27.05.2023 | 18:13
Premiera istorica in barajele de promovareretrogradare in prima liga Decizia FRF pentru a evita un scandal urias
Premieră istorică în barajele de promovare/retrogradare în SuperLiga! Decizia FRF de a evita un scandal uriaş. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo şi Gloria Buzău forţează promovarea în meciurile de baraj cu FC Argeş şi UTA Arad. Cele două formaţii din SuperLiga au prima şansă, dar în sezoanele precedente U Cluj şi CS Mioveni au demonstrat că pot răsturna calculele.

Premieră istorică în barajele de promovare/retrogradare în prima ligă! Va fi folosit sistemul VAR

FRF a decis ca meciurile de baraj să beneficieze de arbitraj video, având în vedere miza uriaşă pusă în joc. Astfel, pentru Dinamo şi Gloria Buzău vor fi primele meciuri din istorie cu VAR, în condiţiile în care în liga secundă nu este folosit acest sistem.

ADVERTISEMENT

Dar, în meciurile de baraj o greşeală de arbitraj poate influenţa decisiv promovarea sau retrogradarea unei echipe şi oficialii speră ca prin implementarea VAR să nu mai existe niciun fel de controversă legată de arbitraj.

Doar pe stadionul din Buzău nu a fost montat niciodată arbitrajul video!

Primul sezon din SuperLiga în care a fost folosit sistemul VAR nu a fost ferit de scandaluri legate de arbitraj. Patroni, antrenori, oficiali au acuzat în diverse rânduri arbitrajul, chiar şi deciziile luate cu ecranul în faţă.

ADVERTISEMENT

VAR-ul este o noutate doar pe stadionul din Buzău, acolo unde va fi montat pentru prima dată. Dinamo va evolua pe Arena Naţională, acolo unde sistemul VAR a fost folosit prima dată la Euro 2020, în timp ce arenele din Arad şi Piteşti au găzduit meciurile cu arbitraj video în sezonul precedent din SuperLiga.

Când se joacă barajele de promovare/retrogradare în SuperLiga!

Gloria Buzău va primi vizita celor de la UTA Arad, duminică, de la ora 14:00. Confruntarea tur dintre Dinamo şi FC Argeş se va disputa pe Arena Naţională, luni, de la ora 20:30.

ADVERTISEMENT

Cele două meciuri retur vor avea loc o săptămână mai târziu. Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 21:00, FC Argeş va primi vizita celor de la FC Argeş. Duminică, 4 iunie, UTA Arad joacă împotriva Gloriei Buzău.

Echipele din liga secundă au reuşit doar de şase ori să promoveze la baraj!

În 2021 a fost eliminată regula golului în deplasare de UEFA, astfel că în meciurile de baraj nu va conta acest criteriu de departajare. În caz de scor egal după două manşe, totul se va decide în prelungiri sau lovituri de departajare.

ADVERTISEMENT

Doar de şase ori au reuşit să promoveze echipele din eşalonul secund la baraj, după ce au eliminat o echipă din liga de elită. Ultima dată, Dinamo a fost în postura de “victimă”. U Cluj i-a trimis în liga secundă pe “câini” după 2-0 şi 1-1.

  • 1 este numărul de retrogradări suferite de Dinamo în istorie (în 2022)
  • 2 formaţii din Liga 2 au promovat la baraj după introducere sistemului play-off/play-out (din 9 dueluri)
ADVERTISEMENT