Sport

Primarul Nicuşor Dan, vinovat de eşecul VAR pe Arena Naţională! O firmă din subordinea edilului s-a ocupat de instalarea sistemului

Primarul Nicuşor Dan s-a lăudat pe reţelele de socializare cu montarea sistemului VAR pe Arena Naţională. Arbitrajul video a cedat în prima repriză a meciului dintre FCSB şi U Cluj, din prima etapă.
18.07.2022 | 14:22
Primarul Nicusor Dan vinovat de esecul VAR pe Arena Nationala O firma din subordinea edilului sa ocupat de instalarea sistemului
Primarul Nicuşor Dan, vinovat de eşecul VAR pe Arena Naţională! O firmă din subordinea edilului s-a ocupat de instalarea sistemului. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sistemul VAR a dat primele semne de slăbiciune, în prima etapă a SuperLigii. S-a întâmplat pe Arena Naţională la meciul dintre FCSB şi U Cluj, în care arbitrul a făcut două greşeli mari, din cauza faptului că arbitrajul video nu a funcţionat.

Probleme tehnice la sistemul VAR pe Arena Naţională! A cedat de la primul meci

Ambele formaţi s-au considerat nedreptăţite pe parcursul meciului, deşi trebuia ca noul sistem să elimine controversele. U Cluj a cerut eliminare la intrarea dură a lui Sorin Şerban în start de meci, în timp ce FCSB a solicitat un penalty la henţul din careu al lui Romario Pires.

ADVERTISEMENT

Deşi a verificat fazele cu ajutorul VAR, sistemul nu a funcţionat pe Arena Naţională. Comunicaţiile dintre Marian Barbu şi arbitrii VAR au mers, în schimb, o problemă tehnică l-a împiedicat pe “central” să vadă fazele pe ecranul din stadion.

Henţul comis de Romario Pires, nesancţionat de VAR
Henţul comis de Romario Pires, nesancţionat de VAR

Arbitrul nu a putut revedea fazele controversate pe ecranul din stadion!

Monitorul VAR de la marginea terenului nu a funcţionat din cauza unor probleme la fibra optică care-l conectează cu mașină. Din cauza acestei defecţiuni, FCSB a fost privată de un penalty la scorul de 0-0.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă arbitrii VAR i-au transmis centralului că este posibil să se impună acordarea unei lovituri de pedeapsă, Marian Barbu nu a putut verifica faza pe ecran şi, astfel, a rămas decizia pe care a luat-o pe teren.

Nicuşor Dan s-a lăudat în urmă cu două săptămâni cu montarea sistemului: “E o premieră pe cel mai mare stadion din România”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a lăudat pe reţelele de socializare cu faptul că cel mai mare stadion al ţării va beneficia de sistemul de video arbitraj, în premieră:

ADVERTISEMENT

“Tehnologia, care va permite elucidarea fazelor controversate sau judecate greșit de către arbitrii meciurilor, e o premieră pe cel mai mare stadion din România”, a scris edilul pe Facebook.

O firmă din subordinea edilului se ocupă cu montajul şi mentananţa sistemului VAR!

Sistemul a fost instalat de Compania Muncipală Energetica Servicii, însă acesta a cedat la două săptămâni de la montaj, la primul meci disputat cu VAR pe Arena Naţională:

ADVERTISEMENT

„Mentenanța întregului sistem va fi asigurată de către Compania Municipală Energetica Servicii București, care realizează toate serviciile de întreținere și reparație a tuturor sistemelor de instalații de pe stadion.

Lucrătorii Companiei Municipale Energetica Servicii asigură montajul tuturor componentelor electronice, cablajul fibrelor optice și al sistemului electric care va face operațional întregul sistem VAR”, a scris edilul.

Nicuşor Dan s-a lăudat cu montarea sistemului VAR
Nicuşor Dan s-a lăudat cu montarea sistemului VAR

VAR cedează pentru prima dată pe Arena Naţională! Nu a fost nicio problemă la Euro şi în Champions League

Este pentru prima dată când sistemul VAR cade pe Arena Naţională. El a mai fost folosit în cele patru meciuri de la Euro 2020 găzduite de cel mai mare stadion al ţării, dar şi la meciul dintre Chelsea şi Atletico Madrid, din Champions League.

Doar că de montarea sistemului s-au ocupat atunci specialişti din străinătate. Iar, în timpul meciurilor de la turneul final şi din cupele europene, sistemul a funcţionat fără nicio greşeală.

FCSB – U Cluj, primul meci din SuperLiga unde VAR dă rateuri!

Arena Naţională este primul stadion din România unde sisteml VAR dă rateuri. El a fost folosit cu succes la meciurile Universităţii Craiova şi a lui CFR Cluj, unde arbitrii au luat decizii cruciale.

Alexandru Mateiu a fost eliminat după intervenţia VAR în finalul meciului dintre Universitatea Craiova şi Sepsi Sf. Gheorghe. La Cluj, Sebastian Colţescu a acordat un penalty în minutul 90+4 pentru Rapid, ratat însă de Alexandru Albu.

FRF, precizări după ce sistemul VAR a căzut la FCSB – U Cluj: “Fibra optică de la stadion a cedat”

Federaţia Română de Fotbal a emis un comunicat în care explică problemele apărute la meciul FCSB – U Cluj, în ceea ce priveşte sistemul de arbitraj video:

“În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up.

Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize.

Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, atât pentru arbitri, cât și pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane.

E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR”, se arată în comunicatul FRF.

Federaţia a precizat că la finalul etapei va fi o şedinţă în care se vor discuta problemele apărute în prima etapă, astfel încât ele să poată fi evitate în următoarea rundă, mai ales că vor fi noi stadioane pe care sistemul va fi folosit în premieră.

ADVERTISEMENT