News

Problemele de sănătate pe care le-a avut Regele Charles de-a lungul timpului. Cum arată linia de succesiune a monarhului

Diagnosticat cu o formă de cancer, monarhul britanic în vârstă de 75 de ani are un lung istoric de probleme de sănătate, multe dintre ele în urma unor accidentări.
06.02.2024 | 13:55
Problemele de sanatate pe care lea avut Regele Charles dea lungul timpului Cum arata linia de succesiune a monarhului
Multe dintre problemele de sănătate ale Regelui Charles sunt rezultatul unor accidentări Sursa foto: Facebook The Royal Family, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Palatului Buckingham au anunțat luni că Regele Charles III, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu o “formă de cancer” și că în prezent urmează un tratament. Monarhul urmează să se recupereze după tratament la Birkhall, reședința sa privată de pe domeniul Balmoral din Aberdeenshire, Scoția.

Istoricul problemelor de sănătate cu care s-a confruntat Regele Charles III

Cele mai recente probleme de sănătate au fost diagnosticate după ce Charles III a fost internat în ianuarie la London Clinic pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale de corecție pentru prostată mărită. Înainte de diagnosticul de cancer, printre problemele de sănătate cu care s-a confruntat regele se numără contractarea Covid-19 la începutul pandemiei, pierderea cunoștinței după ce a fost aruncat de pe cal în timp ce juca polo și faptul că a scăpat la limită de o avalanșă care i-a ucis un prieten apropiat.

ADVERTISEMENT

În copilărie, a fost transportat de urgență la spitalul Great Ormond Street pentru a opri “explozia” apendicelui. El a declarat la o vizită ulterioară: “Am ajuns aici chiar la timp înainte de a exploda și am fost operat imediat și îngrijit de asistente”, relatează The Independent.

De-a lungul anilor, membrii familiei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la degetele monarhului care ”arată ca niște cârnați”. Anul trecut, un medic generalist a explicat pentru Daily Mail posibilele explicații medicale pentru degetele umflate ale monarhului.

ADVERTISEMENT

“Adesea, degetele umflate sunt un simptom al retenției de apă, care poate fi cauzată de numeroase afecțiuni. Dactilita (termenul medical pentru umflarea severă a degetelor de la mâini și de la picioare n.r.) apare din cauza inflamației și poate fi rezultatul artritei, a multiplelor infecții bacteriene sau chiar a tuberculozei. Alte posibilități includ un nivel ridicat de sare, reacții alergice, efecte secundare ale medicamentelor, leziuni și boli autoimune”, a explicat medicul Chun Tang, director medical la Pall Mall Medical din Manchester.

Regele era conștient de această afecțiune de ani de zile. Într-o scrisoare adresată unui prieten după nașterea primului său fiu, William, în 1982, el a scris: “Chiar arată surprinzător de apetisant și are degete de cârnați, la fel ca ale mele”.

ADVERTISEMENT

Prințul Harry a dezvăluit, de asemenea, în controversatul său volum de memorii, Spare, că tatăl său suferă de “dureri constante de gât și de spate”, care se pare că provin de la numeroasele căzături de pe cal de-a lungul anilor, în timp ce juca polo. Regele s-a retras în cele din urmă în 2005, după mai bine de 40 de ani de practicare a acestui sport, după ce a adunat o serie impresionantă de leziuni.

Multiple accidentări la polo

Alte răni la polo includ un incident din 1980, când a fost aruncat de pe cal și lovit cu piciorul în timpul unui meci de polo la Windsor. A avut nevoie de șase copci în urma acestui incident. Cu o altă ocazie, a fost lovit în gât, ceea ce l-a făcut să își piardă vocea timp de 10 zile.

ADVERTISEMENT

În 1980, Charles s-a prăbușit la sfârșitul unui meci în Florida și a trebuit să îi fie administrate perfuzii. El a rezistat presiunilor de a renunța la sport în urma acestui incident. În 1990, Charles și-a rupt brațul drept în urma unei căderi în timpul unui meci de polo. A fost necesară o a doua operație la trei luni de la căzătură, deoarece una dintre fracturi nu s-a vindecat, provocându-i mari dureri.

În 1992, a fost operat pentru a i se repara cartilajul rupt de la genunchiul stâng, tot în urma unei accidentări la polo. În anul următor, s-a accidentat din nou în timpul unui meci la Windsor, agravând o veche accidentare la spate. De asemenea, și-a rupt o coastă atunci când a căzut de pe cal într-un accident de vânătoare în 1998.

Trei luni mai târziu, a ajuns din nou la spital, fiind supus unei intervenții chirurgicale la cartilajul genunchiului drept, din cauza uzurii cauzate de anii de sport și exerciții fizice.

În iunie 2001, Charles și-a fracturat un umăr după ce a căzut de pe cal în timpul unei vânători de vulpi. Câteva luni mai târziu, în august 2001, a fost lovit și dus la spital după ce calul său l-a aruncat în timpul unui meci de polo. A fost scos cu targa și dus cu ambulanța la spital ca măsură de precauție.

Regele a mai suferit și alte accidente sportive. În 1988, în timp ce schia în afara pârtiei de la Klosters, pe una dintre cele mai periculoase pârtii din Europa, a scăpat la limită de o avalanșă care l-a ucis pe bunul său prieten, maiorul Hugh Lindsay, fost ofițer din suita reginei Elisabeta a II-a.

Charles a reușit să sară pentru a ajunge la o cornișă și a ajutat la salvarea vieții unei prietene, Patti Palmer-Tomkinson, scoțând-o din zăpadă și vorbind cu ea pentru a o menține conștientă până la sosirea unui elicopter. Ulterior, el și-a amintit experiența avalanșei, spunând că nu a mai văzut niciodată ceva atât de terifiant.

A trecut de două ori prin Covid-19

De asemenea, se pare că Charles și-a luxat tendoanele de la încheietura mâinii în timp ce pescuia somon în Scoția. De asemenea, s-a rănit odată grădinărind când și-a lovit accidental degetul mare cu un ciocan și și-a rupt degetul, aproape secționându-i vârful.

În 2003, regele a suferit o operație de hernie la spitalul privat King Edward VII din Londra, spital preferat de familia regală. Cinci ani mai târziu, în 2008, regelui i s-a îndepărtat o excrescență necanceroasă de pe nas în cadrul unei proceduri minore, de rutină.

În anii mai recenți, Charles, pe atunci în vârstă de 71 de ani, a contractat Covid-19 în martie 2020, în primele zile ale pandemiei, înainte ca vaccinurile să fie disponibile. El a suferit doar simptome ușoare și s-a izolat la Birkhall, departe de Camilla, care a fost testată negativ la momentul respectiv, dar a continuat să lucreze.

Se pare că și-a pierdut simțul gustului și al mirosului pentru o perioadă, iar mai târziu a vorbit despre experiența “ciudată, frustrantă și adesea angoasantă” de a fi lipsit de prieteni și rude în timpul izolării. Apoi, în februarie 2022, regele a contractat Covid-19 pentru a doua oară. Fiind vaccinat cu trei doze s-a recuperat rapid.

În trecut, regele a glumit pe seama dezavantajului îmbătrânirii și a declinului fizic inevitabil. În 2018, el a declarat în fața unei mulțimi din Brisbane: “Nu știu despre voi, dar acum bucăți din mine continuă să cedeze la intervale regulate”.

Cum arată linia de succesiune a monarhului britanic

După anunțarea diagnosticului de cancer, au început să circule speculații despre o eventuală abdicare a Regelui Charles III.  Monarhul britanic a urcat pe tron în septembrie 2022, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. El a fost încoronat în mai 2023.

Linia de succesiune regală a decis cine va fi următorul rege sau următoarea regină a Marii Britanii timp de sute de ani, iar acum, odată cu noua generație de membri ai familiei regale, există o listă acum lungă de persoane care ar putea fi următorul monarh.

Prințul William, Prinț de Wales

Prințul William este primul în linia de succesiune la tronul britanic după ce tatăl său a devenit rege. Fost Duce de Cambridge, William este cunoscut acum ca Prinț de Wales după moartea Reginei. El este primul copil al regelui Charles al III-lea, iar când va deveni rege, Kate Middleton, prințesa de Wales, va fi cunoscută ca regina consoartă.

Prințul George

Primul fiu al Prințului William și al lui Kate Middleton, Prințul George, este al doilea în linia de succesiune la tron după tatăl său. Băiatul de nouă ani va fi cunoscut sub numele de Regele George al VII-lea atunci când va deveni monarh, dar până atunci, părinții săi vor ca el să aibă parte de o educație cât mai normală.

Prințesa Charlotte

În urma unui amendament adus în 2013 la Legea privind succesiunea la Coroană (în sensul că cei mai mari copii, indiferent de sex, vor succeda primii la tron), Prințesa Charlotte este a treia în linia de succesiune la tron, după fratele ei mai mare. Înainte de modificarea legii, fratele ei mai mic, Louis, ar fi fost înaintea ei în linia de succesiune, pur și simplu din cauza sexului său. Dar dacă prințul George va avea copii într-o zi, aceștia vor fi primii în linia de succesiune.

Prințul Louis

Prințul Louis, în vârstă de cinci ani, al treilea copil al prințului William și al lui Kate Middleton, este în prezent al patrulea în linia de succesiune la tron după frații săi mai mari.

Prințul Harry

Fiind al doilea copil al regelui Charles al III-lea și al regretatei prințese Diana, prințul Harry este al cincilea în linia de succesiune la tron după fratele, nepoții și nepoata sa. Soția sa, Meghan Markle, nu se află în linia de succesiune la tron – la fel ca Ducesa de Cambridge – dar cei doi copii ai lor sunt.

Prințul Archie Mountbatten-Windsor

Archie Mountbatten-Windsor, în vârstă de patru ani, primul copil al Ducelui și Ducesei de Sussex, este al șaselea în linia de succesiune la tron, după tatăl, unchiul și verii săi.

Prințesa Lilibet Mountbatten-Windsor

Cel de-al doilea copil al Ducelui și Ducesei de Sussex, Lilibet, este a șaptea în linia de succesiune la tron. Numele micuței provine de la porecla familiei regale pentru regretata regină Elisabeta a II-a, iar al doilea prenume este Diana, după numele mamei lui Harry, regretata prințesă Diana.

Prințul Andrew, ducele de York

Prințul Andrew, al doilea copil al reginei Elisabeta a II-a și fratele mai mic al regelui Charles al III-lea, este al optulea în linia de succesiune la tron. Prințul, care a negat acuzațiile de abuz sexual, are doi copii cu fosta soție Rebecca Ferguson. În linia de succesiune se află și copiii săi, precum și nepoții săi.

Prințesa Beatrice de York

Prințesa Beatrice este a noua în linia de succesiune la tron. Fiica ei, Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi, cu soțul Edoardo Mapelli Mozzi, este a zecea în linie.

Prințesa Eugenie de York

Prințesa Eugenie, sora mai mică a Prințesei Beatrice și fiica Prințului Andrew și a Rebeccăi Ferguson, este a 11-a în linia de succesiune la tron. Fiul ei cu soțul Jack Brookshank, August Brooksbank, este al 12-lea în linie dreaptă.

După prințesele de York urmează prințul Edward, ducele de Edinburgh, cei doi copii ai săi, apoi prințesa Anne, copiii și nepoții ei.

ADVERTISEMENT