Sport

PSG, pierderi colosale de peste 350 de milioane de euro. Cum a contribuit Leo Messi la gaura din bugetul francezilor

PSG se află pe un butoi cu pulbere din cauza pierderilor economice uriașe, iar unul dintre factorii care au dus la acest dezastru îl reprezintă sumele cheltuite cu Leo Messi.
26.04.2023 | 14:15
PSG pierderi colosale de peste 350 de milioane de euro Cum a contribuit Leo Messi la gaura din bugetul francezilor
PSG se află pe un butoi cu pulbere din cauza pierderilor economice uriașe, iar unul dintre factorii care au dus la acest dezastru îl reprezintă sumele cheltuite cu Leo Messi. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situația de la liderul din Ligue 1 este una extrem de delicată, mai ales după eliminarea prematură din Champions League. Starul argentinian vrea să plece, Mbappe este tot mai nemulțumit, Neymar este împins de șefii clubului să părăsească Parc des Princes, iar zilele antrenorului Christophe Galtier sunt numărate.

Leo Messi, principala cauză a pierderilor financiare de la PSG

Cum toate aceste probleme sportive nu erau de ajuns, Direcția Națională pentru Controlul Gestiunii (DNCG), organismul Ligii Franceze însărcinat cu controlul conturilor cluburilor profesioniste de fotbal, a anunțat că PSG are pierderi uriașe, multe dintre acestea venind în urma transferului lui Leo Messi.

ADVERTISEMENT

Conform Marca, datele arată că în perioada 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022, parizienii au avut un deficit de 368 de milioane de euro, ceea ce a făcut ca UEFA să le trimită în august anul trecut un avertisment pentru nerespectarea fair-play-ului financiar.

Șeicii qatarezi care conduc clubul au alocat nu mai puțin de 729 de milioane de euro pentru plata salariilor jucătorilor în această perioadă. O bună parte din acești bani au mers în contractele lui Leo Messi, Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos și Achraf Hakimi, care au fost transferați în vara lui 2021.

ADVERTISEMENT

PSG pierderi Leo Messi

În acel sezon, PSG a cheltuit puțin peste 180 de milioane de euro pe transferuri. Potrivit DNCG, 147,3 milioane de euro din această sumă a fost pentru transferuri de fotbaliști și 39,4 pentru comisioane plătite agenților și intermediarilor.

Creștere uriașă a masei salariale

În ceea ce privește veniturile, echipa pariziană a generat 669,6 milioane de euro. Defalcat, banii de aici au intrat astfel: 139 de milioane de euro au provenit din drepturi audiovizuale, 377 de milioane de euro de la sponsori și din publicitate, 57 de milioane de euro din veniturile obținute la meciuri și 96 de milioane de euro din alte surse.

ADVERTISEMENT

Conducătorii clubului au atribuit creșterea deficitului pandemiei de coronavirus. Cele 368 de milioane de euro pierderi reprezintă cel mai negru exercițiu contabil din istoria fotbalului francez, depășind cele 224 de milioane de euro pe care le-a acumulat PSG în sezonul 2020-2021.

Masa salarială a crescut cu 109%, ceea ce îl obligă pe directorul sportiv Luis Campos să facă schimbări masive în lot și să pună pe liber mai mulți jucători. De asemenea, el este nevoit să caute soluții care să evite o sancțiune odată cu intrarea în vigoare a noului fair-play financiar.

ADVERTISEMENT

Primul pe lista plecările pare să fie Neymar. Starul brazilian, căzut în dizgrația șeicilor care bagă bani la colosul din capitala Franței din cauza numeroaselor sale escapade, a accidentărilor și a faptului că în vestiar crează foarte multe animozități, este dorit de Chelsea și francezii par dispuși să accepte oferta.


  • Cota NETBET pentru PSG: 3,20 este cota pentru „total goluri în prima repriză: sub 1” la meciul PSG – Lorient

ADVERTISEMENT