Sport

Radu Banciu mai aruncă o grenadă în „războiul” Sorana – Simona. Mesaj dur pentru Halep: „Nu mai exiști!” Exclusiv

Radu Banciu a comentat pentru FANATIK parcursul Soranei Cîrstea în turneul WTA de la Miami şi a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep.
30.03.2023 | 18:00
Radu Banciu mai arunca o grenada in razboiul Sorana  Simona Mesaj dur pentru Halep Nu mai existi Exclusiv
Radu Banciu, Sorana Cîrstea şi Simona Halep. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Radu Banciu este unul din jurnaliştii cunoscuţi pentru declaraţiile sale ofensive, nefardate, pentru care a fost şi sancţionat în trecut. Însă, realizatorul emisiunii “Football All Inclusive” de la Prima Sport nu se fereşte de controverse, chiar dacă sunt multe voci care consideră discursul său unul ofensator.

Radu Banciu comentează în stilu-i caracteristic performanţele Soranei Cîrstea: “Fiind o prezenţă fizică agreabilă, este normal că şi pentru asta te uiţi la televizor”

Jurnalistul a vorbit pentru FANATIK despre performanţele Soranei Cîrstea de la WTA Miami, spunând că se bucură pentru rezultatele ei, dar că nu trebuie să uităm că în acest moment circuitul WTA este unul mediocru, fără mari valori:

ADVERTISEMENT

“Am văzut rezultatele. Suntem oarecum fanii Soranei. Ea nu era foarte mediatizată, nu prea a ajuns la performanţe extraordinare niciodată. Cred că asta o făcea mai simpatică. Fiind o prezenţă fizică agreabilă, este normal că şi pentru asta te uiţi la televizor. Sorana Cîrstea nu deranjează pe nimeni. 

Poate doar atunci, în perioadele alea în care se pierduse puţin. A avut o cumpănă în carieră, cum au avut-o toate fetele. Şi-a revenit, dar rămân la ideea că tenisul feminin este un sport care nu se ridică la nişte cote extraordinare. 

ADVERTISEMENT

“Când joci într-o lume mediocră, trebuie să câştige cineva”

S-a depăşit perioada de vârf a lui când erau nişte valori. Acum trebuie să relativizăm puţin rezultatele. Când joci într-o lume mediocră, trebuie să câştige cineva, dar nu înseamnă că ăla e cel mai bun. 

Şi astea din Belarus, Azarenka şi Sabalenka, apar şi dispar. La un moment dat, joacă la fel ca nişte bărbaţi, apoi sunt prea slabe. Nu mi se pare ceva de un nivel extraordinar. Ele au un noroc că trăim într-o lume care mediatizează mult mai mult. 

ADVERTISEMENT

Prin amploarea prin care au luat-o informaţiile, ca să umplem timpul, o facem şi prin rezultate mediocre. Vedem şi la fotbal la fel. Traversăm o perioadă în care nu există mari jucători, cu câteva excepţii. O perioadă sumbră pentru sport.

Păcat că nu s-a întâmplat în anii 80-90. Explicaţia este foarte simplă. Atunci, ca să devii sportiv, trebuia să faci ceva, acum nu trebuie să faci nimic. Banii curg, sportivii sunt pe toate gardurile. Toţi jucătorii ăştia care se revarsă azi, nu ar fi avut unde să joace în anii 80-90“, a explicat Radu Banciu.

ADVERTISEMENT

Despre cazul de dopaj al Simonei Halep: “Indiferent ce rezultat va ieşi acolo, nu este relevant. Suspiciunea va rămâne”

Cunoscut contestatar al Simonei Halep, Radu Banciu consideră că Simona Halep nu mai există pentru naţiune după ce a fost depistată pozitiv. Şi chiar dacă va fi declarată nevinovată de instanţe, suspiciunea de dopaj va rămâne pentru restul carierei:

“Mie nu mi se pare normal ca un tribunal să judece lucrul ăsta. Aici nu este ca în societatea civilă, când te aperi că ai comis un delict. Nu este acelaşi lucru. Această problemă nu poate fi judecată decât de instanţele sportive. Ea, dacă a fost suspendată, a avut un test pozitiv, a avut o contraexpertiză pozitivă, nu există alte posibilităţi de evaluare.

Ăia de la tribunal ce fac? Se uită la nişte probe pe care încerci să le prezinţi în favoarea ta, da? Nu mi se pare o posibilitate ca un tribunal să poată să te judece. Indiferent ce rezultat va ieşi acolo, nu este relevant. Suspiciunea va rămâne.

Trebuie să fii naiv să crezi că există un sport unde nu există dopaj. Sportivii trebuie luaţi cu precauţie, pentru a ajunge la sumele alea şi la performanţe sunt dispuşi să facă orice. Nu trebuie să ne entuziasmăm de performanţa unui sportiv.

“Nu mai poţi să dai vina pe altcineva. Nu e vorba de amatori”

În cazul Simonei s-a spus de la început. Sportivul de înalt nivel trebuie să fie conştient, indiferent de ce intră în organismul lui, el este singurul responsabil. Nu mai poţi să dai vina pe altcineva. Nu e vorba de amatori.

Nu putem să spunem că s-a dus să joace tenis în spatele blocului şi i-a pus cineva în pahar. La acest nivel de exigenţă şi banii pe care îi câştigi, trebuie să ai măcar un minimum de atenţie. Nu poţi să spui că nu te-ai dopat. 

Ai fost prins pozitiv, a doua oară a ieşit la fel. Problema nu este asta ci că lumea iartă repede mârlăniile. O să spună că şi-a ispăşit pedeapsa. Asta este pe statistică, în realitate suspiciunea rămâne toată viaţa.

Trebuie să îţi asumi şi reversul medaliei. Nu poţi toată viaţa să o duci bine. În momentul în care te-a prins trebuie să te izolezi, să renunţi la sport. Presa din România speră la un miracol. O urcasem pe un piedestal din cauza lipsei valorilor. 

“La nivel sportiv, te-a prins pozitiv nu mai exişti pentru naţiune. Încrederea oamenilor s-a dus”

Noi am fi făcut din ţânţar armăsar. În alte ţări, l-a prins dopat, l-a scos în arhive. Îţi aduc aminte de Jan Ullrich, germanul care a câştigat Turul Franţei. L-au prins dopat, nu îl mai găseşti nici cu Google în Germania. 

La nivel sportiv, te-a prins pozitiv nu mai exişti pentru naţiune. Încrederea oamenilor s-a dus. Dacă decizia va fi pozitivă pentru Simona, o să spună că ăia sunt nişte mârlani, dar suspiciunea va rămâne. Nu contează ce crede românul.

În străinătate va fi privită ca una care a trişat. Dacă vor zice că este dopată şi va fi suspendată patru ani, o să spună că a fost o făcătură. Cum spuneau şi cei care au fost prinşi de poliţie care după un an de stat în puşcărie se consideră martiri. Mi-e şi silă de conştiinţa asta publică”, a explicat Radu Banciu pentru FANATIK.

Sorana Cîrstea va evolua în semifinalele turneului WTA Miami cu învingătoarea duelului Ekaterina Alexandrova – Petra Kvitova. În ceea ce o priveşte pe Simona Halep, este în continuare suspendată provizoriu pentru testul pozitiv la roxadustat, după US Open.

ADVERTISEMENT