News

Război în Ucraina, ziua 128. Volodimir Zelenski numește atacul din Odesa un ”act de teroare” al Rusiei. Bilanțul morților continuă să crească

Războiul din Ucraina, ziua 128. Luptele dintre cele două armate sunt departe de final. Forțele ucrainene așteaptă ultimele ajutoare militare ale aliaților occidentali, iar armata rusă avansează în regiunea Lugansk.
01.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 128 Volodimir Zelenski numeste atacul din Odesa un act de teroare al Rusiei Bilantul mortilor continua sa creasca
ADVERTISEMENT
01-07-2022
18:51

Ucraina acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor

Armata Ucrainei a acuzat vineri Rusia că a lansat atacuri pe Insula Șerpilor folosind muniții cu fosfor. Incidentul are loc la doar o zi după ce armata Moscovei a anunțat că și-a retras forțele din zonă.

”Astăzi, în jurul orei 19.00, avioane SU-30 ale armatei ruse au lansat două lovituri cu bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor”, se arată într-un comunicat emis de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni. Pe Twitter au apărut și imagini cu momentul atacului.

01-07-2022
17:18

Volodimir Zelenski numește atacul din Odesa un ”act de teroare” al Rusiei. Bilanțul morților ajunge la 21

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj public, la câteva ore după bombardamentele de la Odesa ale armatei lui Putin.

Liderul de la Kiev a numit seria de lovituri cu rachete drept un ”act de teroare” deliberat al Rusiei, adăugând că ”nu a fost o lovitură întâmplătoare, așa cum mass-media rusă încearcă să o prezinte”.

”A fost o lovitură cu rachetă țintită, un act de teroare comis de Rusia, să spunem direct, împotriva orașelor și satelor noastre, împotriva oamenilor, vârstnicilor și copiilor noștri”, a spus Zelenski, conform BBC.

Potrivit serviciului de urgență din Ucraina, 21 de persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și 39 au fost rănite în urma atacurilor cu rachete din localitatea Serhiivka, Odesa.

01-07-2022
14:21

Bilanțul atacurilor din Odesa ajunge la 19 morți. Centrul bombardat de ruși este un sanatoriu al Republicii Moldova

Ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, anunță că centrul de agrement bombardat de ruși în regiunea Odesa este un sanatoriu renovat de autoritățile de la Chișinău și destinat copiilor moldoveni cu probleme de sănătate.

”Ministerul Sănătății deține în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiții bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova având posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre”, a scris Nemerenco, pe Facebook.

Conform reprezentantei Guvernului de la Chișinău, în urma atacului, centrul ”nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute țăndări”. În schimb, un colaborator al centrului de reabilitare a fost ucis în bombardament.

”Cu regret am fost anuntați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente. Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală.

Familiei colegului decedat exprimăm profunde condoleanțe si păreri de rău”, a spus ministra Sănătății din Republica Moldova.

Cele mai noi informații indică faptul că bilanțul victimelor bombardamentelor ruse de la Odesa a crescut la 19 persoane.

01-07-2022
14:15

Uniunea Europeană, nou pachet de sancțiuni pentru Moscova. Se dorește interzicerea aurului rusesc

Într-o perioadă în care războiul din Ucraina înregistrează numeroase victime în rândul civililor, cauzate de bombardamentele rușilor, Bruxelles-ul analizează un nou pachet de sancțiuni pentru Kremlin.

Conform Agerpres, Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancţiuni. Acestea ar viza în principal interzicerea aurului rusesc, o iniţiativă adoptată și de statele G7.

În prezent, Rusia este al doilea mare producător mondial de aur. Anul trecut, exporturile sale în această zonă au fost estimate la 12,6 miliarde de lire sterline.

În debutul săptămânii, Marea Britanie, SUA, Japonia şi Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia, pentru a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi finanţa forţele armate, precum şi încercările oligarhilor ruşi de a evita impactul sancţiunilor financiare prin achiziţionarea de aur.

Sursa citată mai scrie că planurile pentru un nou pachet de sancţiuni europene care să vizeze Rusia sunt în derulare, iar unele state membre vor includerea de măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului, înaintea ca acestea să fie prezentate statelor membre spre aprobare.

De asemenea, noul pachet va include şi revizuiri la măsurile aprobate anterior, precum ajustări la regulile cu privire la tranzitul bunurilor supuse la sancţiuni spre enclava rusească Kaliningrad.

01-07-2022
12:48

Vladimir Putin: ”Presiunea politică a Occidentului accelerează integrarea Rusiei cu Belarus”

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri, 1 iulie, că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin, potrivit Sky News.

”Presiunea politică şi a sancţiunilor fără precedent din partea aşa-numitului ‘Occident colectiv’ ne obligă să accelerăm procesele de integrare cu Belarus”, a declarat Putin.

Anunțul a fost făcut într-un discurs adresat, prin videoconferinţă, participanţilor la Forumul regiunilor din Federaţia Rusă şi Belarus, care se desfăşoară vineri la Grodno.

01-07-2022
10:50

O nouă groapă comună, descoperită în Mariupol

O groapă comună cu peste 100 de cadavre a fost descoperită în Mariupol, potrivit consilierului primarului ucrainean. De asemenea, rușii au suspendat exhumările, potrivit lui Petro Andriușcenko.

“Descoperiri triste în fiecare săptămână. O nouă groapă comună sub ruinele de pe malul stâng. Strada Kievskaia, 53. Din nou peste 100 de cadavre rămase de la sfârşitul lunii februarie”, a transmis Petro Andriuşcenko.

Situația rămâne dramatică în Mariupol. “Oamenii continuă să trăiască ca în nişte caverne”, a completat Andriuşcenko. Totodată, cadavrele nu mai sunt exhumate, în timp ce rușii încearcă să reconstruiască orașul fără să le pese de acest aspect.

Exhumările sunt practic suspendate. Autorităţile de ocupaţie sunt într-atât de preocupate de crearea unei imagini a restaurării oraşului încât nu le mai arde de reînhumări. Mormintele temporare din faţa blocurilor devin treptat permanente“, a completat oficialul.

În Mariupol, sute sau mii de cadavre se află în continuare sub clădirile dărâmate. În orașul asediat pentru trei luni, autoritățile nu pot estima câte persoane au murit, însă numărul acestora este de cel puțin 10.000.

01-07-2022
10:42

Cetățenii ruși au nevoie de viză pentru Ucraina

Cetățenii din Rusia vor avea nevoie de vize pentru a intra în Ucraina, începând cu 1 iulie. Kievul a renunțat, astfel, la vechiul sistem vechi de 10 ani care permitea călătoria fără viză între Rusia și Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski este cel care a anunțat că demersul a fost făcut în urma unei petiții a unui cetățean ucrainean.

Zelenski a anunțat că, pe fondul invaziei rusești, autoritățile din Ucraina au fost nevoite să introducă o serie de controale stricte pentru intrarea cetățenilor ruși în Ucraina.

01-07-2022
09:37

Ursula von der Leyen, discurs în Rada Supremă

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs în Rada Supremă din Ucraina, prin Zoom.

Von der Leyen le-a transmis ucrainenilor că trebuie să sărbătorească momentul istoric care va permite Ucrainei să adere la Uniunea Europeană.

”Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni.

Începând de astăzi este, în primul rând, un moment pentru a sărbători această eveniment istoric, o victorie a determinării și hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan”, a adăugat politicianul.

01-07-2022
08:09

China nu ajută Rusia, anunță americanii

Statele Unite ale Americii nu au dovezi care să arate că guvernul de la Beijing ar fi ocolit sancțiunile împotriva Rusiei, sau ar fi furnizat echipament militar acestei țări.

Un oficial american de rang înalt a declarat, conform Reuters, că sancțiunile occidentale care vizează China fac referire la companii private chineze, nu la guvern.

Departamentul Comerțului din SUA a adăugat cinci astfel de companii pe o listă neagră a comerțului, pentru că sprijină Rusia.

”China nu oferă sprijin material. Aceasta este o acțiune de aplicare a legii în cursul normal al afacerilor împotriva entităților care au susținut Rusia”, punctează sursa citată.

01-07-2022
05:39

Rușii au bombardat o bază de agrement și un bloc în Odesa

17 persoane au murit în reginea Odesa, după ce Rusia a bombardat o bază de agrement și un bloc.

Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a anunțat că o rachetă rusească a lovit un bloc cu nouă etaje.

Blocul se afla la aproximativ 80 km sud de oraș. 14 oameni au murit, iar 30 au fost răniți, printre care trei copii. Alți trei oameni au murit, inclusiv un copil, după ce o rachetă a lovit o bază de agrement în Serhiivka, din regiunea Odesa.

01-07-2022
04:46

Ucraina a început exportul de energie prin România

Ucraina a început să exporte energie electrică spre Uniunea Europeană, prin România, într-un ”mod semnificativ”, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

”S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”, a anunțat președintele Ucrainei.

”Am început să exportăm într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România. Aceasta este doar o primă etapă. Ne pregătim să creştem livrările”,a transmis Zelenski.

”Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a adăugat președintele.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie. Acest lucru ar trebui să asigure Ucrainei o autonomie față de Rusia, pe durata războiului.

Conform CNN, Pentagonul analizează propuneri pentru tehnologii noi de luptă care să fie livrate forțelor ucrainene. Departamentul american al Apărării are în vedere 1.300 de propuneri pentru arme inovatoare, de la 800 de companii.

Ucraina poate beneficia de ultimele tehnologii militare ale SUA

Odată dezvoltate și produse, acestea ar putea fi livrate Ucrainei, pentru a fi folosite în războiul cu Rusia. Pentagonul așteaptă ca în următoarele săptămâni să decidă ce idei va urmări pentru o eventuală producție destinată atât forțelor ucrainene, cât și celor americane.

ADVERTISEMENT

Propunerile se concentrează în jurul unor domenii-cheie: apărare aeriană, antiblindate, apărare de coastă, antitanc, sisteme aeriene fără pilot, contra baterie și comunicații securizate. Toate acestea au fost cerute de regimul de la Kiev și sunt considerate nevoi militare-cheie.

Acest lucru se întâmplă în timp ce Pentagonul își continuă transferurile de arme de mai multe miliarde de dolari. Joi, președintele Joe Biden a declarat că SUA vor anunța curând un nou ajutor de 800 de milioane de dolari. În cadrul acestuia vor fi livrate inclusiv sisteme de apărare aeriană și arme ofensive.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, SUA au angajat 6,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. De asemenea, SUA au colaborat cu peste 50 de alte națiuni pentru a vedea ce arme pot oferi.

De cealaltă parte, Rusia afirmă că deține controlul complet al rafinăriei de petrol din Lisiciansk, în timp ce Ucraina recunoaște doar un ”succes parțial”. Vestea vine la câteva zile după ce ucrainenii au anunțat că se vor retrage din orașul vecin, Severedonețk.

ADVERTISEMENT

Armata rusă anunță că a înaintat în regiunea Lugansk

Cel care a anunțat că trupele rusești au ”preluat complet controlul rafinăriei” a fost Vitaliy Kiselev, ministrul adjunct de interne al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL).

”Astăzi, trupele noastre au preluat complet rafinăria. Curățarea este în curs de desfășurare. Diviziile noastre au intrat deja aproape dincolo de rafinărie. Controlăm o parte a orașului dinspre partea rafinăriei. Avem unități care au intrat din partea de est, au traversat râul Siverskyi Donets și au ajuns la clădirile rezidențiale.

ADVERTISEMENT

Și avem exact aceeași situație, ba chiar mai bine. După ce am cucerit Vovchoiarivka, unitățile noastre s-au apropiat și mai mult. Aproape din toate părțile controlăm Lisiciansk, undeva la 50%”, a declarat Kiselev.

Ucrainenii au răspuns că Rusia continuă să desfășoare operațiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol din Lisiciansk. S-a comunicat că forțele ruse ”au avut un succes parțial și dețin părțile de nord-vest și sud-est ale rafinăriei”.

Inamicul a desfășurat operațiuni de asalt în zonele din partea de nord-est a rafinăriei Lisiciansk, în așezarea Topolivka și în partea de nord a așezărilor Vovchoiarivka și Maloriazantseve.

Rusia are un succes parțial. Ține sub controlul focului o secțiune a drumului Topolivka – Lisichinsk. Incapabili să reziste la focul unităților noastre de artilerie, rachete și aviație, ocupanții ruși au părăsit Insula Șerpilor. Astfel, regiunea Odesa a fost complet eliberată”, se arată în comunicatul Forțelor Armate ucrainene.

Lisiciansk, ținta bombardamentelor din toate părțile

Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a declarat joi seară că la Lisiciansk este o ”situație extrem de dificilă”. ”Bombardamentele vin din mai multe direcții. Pentru că armata rusă s-a apropiat de Lisichinsk din direcții diferite. Ca întotdeauna, au raportat că au controlat jumătate din oraș. Acest lucru nu este adevărat. Dar bombardamentele sunt foarte puternice.

Ei chiar trag în mod deliberat în centrele noastre umanitare. Acolo sunt răniți. Acum îi sfătuim pe oameni să fie în permanență în adăposturi. Evacuarea nu este posibilă. Acest lucru este extrem de periculos. Ei minează drumurile de acces cu mine antitanc. Rușii sunt la periferie. Nu există lupte de stradă în interiorul orașului”, a declarat Hayday.

AItfel, imaginile din satelit arată cum Ucraina a folosit drone pentru a ținti forțele rusești de pe Insula Șerpilor. În primele câteva săptămâni după ce Insula Șerpilor a căzut în mâinile rușilor, atmosfera de acolo a fost relativ liniștită. Totul s-a schimbat pe 2 mai, când ucrainenii au început să utilizeze drone Bayraktar TB2 pentru a ținti forțele și echipamentele rusești de pe insulă și din apropierea acesteia.

De atunci, aproape în fiecare săptămână, ucrainenii au efectuat atacuri cu drone pe insulă. Loviturile au avut un succes covârșitor, fiind doborâte vehicule militare, clădiri, nave și chiar un elicopter. Ulterior, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov, a declarat în cadrul unui briefing că forțele sale au părăsit insula ”ca un gest de bunăvoință”.

Ce se va întâmpla pe Insula Șerpilor

Chiar dacă forțele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar ucrainean din sud, Natalia Humenyuk, a declarat că ar putea fi ”prea devreme” pentru stabilirea unui avanpost acolo.  Humenyuk a relatat că pe insulă este mult fum gros și se aud explozii. Deși armata ucraineană a văzut trupele rusești evacuate cu ajutorul unor bărci rapide, Humenyuk a declarat că trebuie să aibă loc o anchetă privind posibilele ”instrumente de diversiune lăsate în urmă” înainte de a revendica insula.

Humenyuk a sugerat că militarii ruși și-au incendiat sistemele de rachete antiaeriene și stația radar ”pentru a-și acoperi urmele”. Altfel, potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, Rusia a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni numărul rachetelor pe care le-a lansat asupra Ucrainei.

Aproximativ jumătate dintre acestea provin din stocurile rămase din perioada URSS şi sunt mai puţin precise. Așa se și explică lovirea unor zone civile, precum s-a întâmplat în cazul mallului din Kremenciuk. Hromov a mai spus că Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise duce la creşterea numărului victimelor civile.

Tot joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la “intensificarea” eforturilor pentru un “armistiţiu durabil” în Ucraina. ”Trebuie să intensificăm eforturile diplomatice în favoarea unui armistiţiu durabil în Ucraina. Pentru Turcia, nu vor exista perdanţi odată cu pacea”, a declarat Erdogan la încheierea summitului NATO de la Madrid.

Cortina de fier. Sforile au ajuns la Serghei Lavrov

În timpul unei conferinţe de presă la Minskm, susținută alături de omologul său din Belarus, Vladimir Makei, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat joi că o “cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent. El a reluat expresia celebră folosită de Winston Churchill despre cortina de fier căzută asupra Europei în 1946.

La acea vreme prim-ministrul Regatului Unit ilustra separarea continentului european între ţările capitaliste şi blocul sovietic, dând naştere Războiului Rece. Lavrov a mai completat că Uniunea Europeană ”nu arată niciun interes să înţeleagă interesele” ruse, iar deciziile sale sunt dictate ”de Washington”. Ministrul rus de externe a afirmat că summitul NATO de la Madrid a demonstrat că SUA vor să ”supună toate statele voinţei lor”.

La final, amintim că una dintre cele mai interesante declarații din ziua 127 de război i-a aparținut președintelui Belarusului. Este vorba despre Aleksandr Lukașenko, care a acuzat Occidentul că transportă rachete nucleare de exercițiu și a cerut Rusiei un răspuns în oglindă.

ADVERTISEMENT