News

Război în Ucraina, ziua 98. SUA vor trimite Kievului un nou pachet de ajutor militar care include rachete HIMARS, deloc agreate de Rusia

Războiul din Ucraina se apropie de ziua 100. În ultimele ore, forțele ruse au înaintat în zona de est din Donbas. Orașul Severodonețk, un punct strategic important, este controlat în proporție covârșitoare de invadatori.
01.06.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 98 SUA vor trimite Kievului un nou pachet de ajutor militar care include rachete HIMARS deloc agreate de Rusia
Război în Ucraina, ziua 98. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-06-2022
18:45

Ce spune Joe Biden despre noul pachet de ajutor militar acordat Ucrainei

Joe Biden anunță miercuri că va trimite Kievului un nou pachet de ajutor militar, în care este inclus un sistem de rachete HIMARS. Acestea au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri, iar valoarea totală a ajutorului este de 700 de milioane de dolari. 

Totul se întâmplă în contextul în care Rusia s-a opus vehement până acum furnizării de amerciane în Ucraina și a amenințat cu escaladarea conflictului.

”Astăzi anunț un nou pachet important de asistență de securitate care să furnizeze ajuror critic armatei ucrainene. (…)

Acest pachet le va pune la dispoziție noi capacități și armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniție de luptă, pentru a-și apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a spus Joe Biden, este menționat într-un comunicat al Casei Albe.

01-06-2022
15:09

O rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială din Nikolaev. Cel puțin un om a murit

Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei a fost din nou ținta armatei lui Vladimir Putin.

O rachetă a căzut miercuri după amiază, în jurul orei 16.00 (ora locală) într-o zonă rezidențială.

Momentul a fost surprins de camerele de luat vederi din zonă. Un bărbat aflat în zonă nu are nicio șansă.

Jurnalistul italian Cristiano Tinazzi scrie pe Twitter că orașul Nikolaev a fost vizat, în total, de 3 atacuri, miercuri. Acestea s-au soldat cu doi morți și cu mai mulți răniți.

01-06-2022
13:40

Forțele ucrainene mai controlează doar 20% din orașul Severodonețk

Armata ucraineană mai deține controlul în doar 20% din orașul de est Severodonețk, în regiunea Lugansk, potrivit administratorului orașului, Oleksandr Striuk.

În ciuda acestui aspect, oficialul spune că încă există speranța că forțele ucrainene pot împiedica Rusia să preia controlul deplin asupra orașului.

”Forțele ruse controlează acum mare parte din oraș. Cele 20 de procente sunt apărate cu înverșunare de forțele noastre armate. Trupele noastre țin linii defensive. Se încearcă alungarea trupelor ruse.

Avem speranța că, în ciuda tuturor aspectelor din prezent, vom elibera orașul și nu vom permite să fie ocupat complet”, a spus Striuk, conform The Guardian.

01-06-2022
11:21

Kremlinul, acuzații grave la adresa SUA după anunțul livrării rachetelor în Ucraina: ”Aruncă gaz pe foc în mod deliberat”

La câteva ore după ce viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră ”extrem de negativ” gestul SUA de a trimite rachete în Ucraina, o nouă reacție dură a venit de la Kremlin.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a acuzat Statele Unite că toarnă intenționat gaz pe focul conflictului din estul Europei.

Oficialul rus a mai spus că Moscova nu are încredere că regimul de la Kievul nu va decide să folosească aceste arme pentru a ataca Rusia.

”Noi credem că SUA aruncă în mod deliberat gaz pe foc. În mod evident, SUA dorește să lupte împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, a spus Peskov, conform Sky News.

01-06-2022
09:52

Germania a anunțat că va trimite o serie de arme moderne în Ucraina

Germania s-a angajat să trimită o serie de arme pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, scrie BBC.

Într-un discurs susținut miercuri în Parlamentul german, cancelarul Olaf Scholz a declarat că țara sa va livra sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune – cele mai moderne din armamentul său – care ar permite Ucrainei ”să protejeze un întreg oraș mare de atacurile aeriene rusești”.

Scholz a mai promis că va trimite Ucrainei un radar de urmărire care este capabil să detecteze obuzierele, mortarele și artileria de rachete inamice.

”Livrăm în mod continuu de la începutul războiului”, a spus domnul Scholz parlamentarilor din Bundestag.

01-06-2022
08:48

Zelenski: ”Ucraina pierde până la 100 de soldați în fiecare zi. Nu avem intenția de a ataca Rusia”

Ucraina pierde până la 100 de soldați în fiecare zi în războiul defensiv dus contra Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Într-un interviu acordat canalului de știri american Newsmax, liderul de la Kiev a spus că ”cea mai dificilă” situație a fost în estul țării, în special în Severodonețk și Lisichansk.

Situația din est este foarte dificilă. Pierdem între 60 și 100 de soldați în fiecare zi și sunt în jur de 500 de răniți în acțiune”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a mai spus că rachetele trimise în Ucraina de SUA nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.

”Nu suntem interesați de Federația Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor așa cum o fac ei cu noi”, a mai spus Zelenski la postul TV american.

01-06-2022
08:40

Joe Biden: ”Nu avem niciun indiciu că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina”

Într-o declarație făcută la Washington, Joe Biden spune că, în acest moment, SUA nu are niciun indiciu conform căruia Vladimir Putin ar decide să recurgă la arme nucleare în Ucraina.

”În prezent, nu avem niciun indiciu că Rusia ar avea intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina, deși retorica Rusiei de a flutura în aer sabia nucleară este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă”, a spus liderul de la Casa Albă, conform Sky News.

”Vreau să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict la orice scară ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar avea consecințe grave”, a mai adăugat Biden.

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, cel mai mare arsenal militar de acest fel din lume. În comparație, SUA are 5.428, în timp ce Franța are 290 și Marea Britanie 225.

 

01-06-2022
07:22

Forţele nucleare ruse efectuează exerciții militare la nord-est de Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele nucleare ale țării vor efectua exerciții militare în zona centrală a Rusiei, în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova.

La aceste teste participă aproximativ 1.000 de militari și peste 100 de vehicule și sisteme, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars, notează Reuters.

Mișcarea Kremlinului vine la scurt timp după ce Casa Albă a anunțat că va trimite în Ucraina sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Acest nou pachet militar face parte dintr-o componentă nouă a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari. 

01-06-2022
05:14

Zelenski cere și mai multe sancțiuni economice pentru Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit recent liderilor Uniunii Europene (UE) pentru ultimele sancțiuni economice asupra petrolului rusesc.

Totodată, acesta a solicitat mai-marilor de la Bruxelles să impună Rusiei măsuri şi mai dure. Președintele ucrainean a spus că al şaptelea pachet de sancțiuni ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi.

La finalul zilei, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist. Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”, a declarat Zelenski.

De asemenea, el a precizat că embargoul planificat de UE va aduce Rusiei pierderi de ”zeci de miliarde de euro”. Liderul de la Kiev arată că astfel forțele ruse nu vor mai avea finanțare pentru a continua ofensiva în Ucraina.

Volodimir Zelenski este convins că un embargou total asupra petrolului rusesc ar ajuta și ţările UE în tranziţia către energiile regenerabile. De cealaltă parte, el crede că Rusia ar avea de suferit economic și ar deveni şi mai izolată pe plan internațional.

01-06-2022
04:14

Gazprom a oprit livările de gaze în Danemarca

Altfel, compania Gazprom va opri livrările de gaze în Danemarca. Reprezentanții firmei daneze de energie Ørsted au confirmat anunțul și au subliniat că aici s-a ajuns după ce au refuzat să plătească gazul în ruble.

La Ørsted, suntem fermi în refuzul nostru de a plăti în ruble și ne-am pregătit pentru acest scenariu, așa că ne așteptăm în continuare să putem furniza gaz clienților noștri”, a declarat cel care este CEO al companiei daneze, Mads Nipper.

Din moment ce nu există o conductă de gaze care să meargă direct din Rusia în Danemarca, Rusia nu va putea întrerupe direct aprovizionarea cu gaze către Danemarca și, astfel, Danemarca va fi în continuare posibil să obțină gaz.

Totuși, aceasta înseamnă că gazul pentru Danemarca trebuie, într-o măsură mai mare, să fie achiziționat de pe piața europeană a gazelor. Ne așteptăm ca acest lucru să fie posibil”, au mai transmis reprezentanții companiei daneze.

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 4% din consumul total de energie al Danemarcei. Gazprom a mai oprit aprovizionarea cu gaze în Finlanda, Polonia și Bulgaria, care au refuzat să plătească în ruble.

01-06-2022
04:12

Moscova a anunțat ultimele planuri pentru regiunea Herson

Autoritățile din Herson (controlată de forțele ruse) intenționează să inițieze problema intrării regiunii în Federația Rusă.  Șeful adjunct al administrației militaro-civile din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a declarat că astfel, oamenii din regiune vor avea drepturi depline.

Regiunea Kherson intenționează să adere la Federația Rusă în viitorul apropiat, devenind un constituent cu drepturi depline al acesteia”, a declarat Stremousov pentru agenția rusă TASS

La rândul lor, oficialii ucraineni au informat marţi despre o ”întrerupere a tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson, situată în sud.

Reprezentanții serviciului de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale au dezvăluit că a avut loc o intruziune neprecizată ”de către regimul de ocupaţie”, context în care echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a informat agenţia de stat ucraineană, conform Agerpres.

Războiul din Ucraina se concentrează în aceste zile pe partea estică a acestui stat. Rușii dau asalt după asalt asupra regiunii Donbas.

Război în Ucraina, ziua 98. Forțele Moscovei înaintează în zona de est a frontului

În cursul zilei de marți, trupele ruse au câștigat parțial controlul asupra orașului ucrainean Severodonețk, din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Aici, continuă lupte intense de stradă. Vorbim de un oraș aproape distrus în care mai locuiesc doar 10-15.000 mii de oameni din cei peste 105.000 de dinainte de începutul războiului.

Trupele ruse ”se apropie de centrul orașului”, a declarat Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk, pe 31 mai.

ADVERTISEMENT

La rândul său, șeful administrației regionale, Roman Vlasenko, a confirmat pentru presa occidentală că trupele ruse controlează cam peste jumătate din oraș, adăugând și el că luptele au ajuns deja în centru.

Ulterior, Serhi Haidai a admis că forțele ruse dețin controlul a aproximativ 70% din Severodonețk. Oficialul ucrainean a recunoscut că victoria în oraș ar fi un mare impuls moral pentru Rusia.

ADVERTISEMENT

Serviciile secrete ucrainene: Putin a dat termen armatei ruse să captureze întreaga regiune Donbas până la 1 iulie

Conform serviciilor de informaţii ucrainene, preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează agenţia de presă Unian, citată de Agerpres.

Oficialii de la Kiev spun că planurile de luptă ale Moscovei prevăd într-o primă fază cucerirea întregii regiuni Lugansk.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, şi trupele ruse agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), mai susţin respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene.

În ultimele zile, administraţia militară regională ucraineană din Lugansk precizase că aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub ocupaţie rusă.

Vești bune pentru ucraineni în zona de sud

Forțele ucrainene au înregistrat o serie de succese în apropierea orașului Herson, din sudul țării, și avansează în părți ale regiunii Harkov, la est de Kiev, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează BBC.

În cea mai recentă intervenție, Zelenski a lăudat ”curajul uriaș” al armatei sale și spune că ucrainenii ”rămân stăpâni ai situației de pe front”.

În continuare, președintele ucrainean a subliniat că forțele ruse au un ”avantaj semnificativ” în ceea ce privește echipamentul și numărul.

UE, noi pași în privința embargoului asupra petrolului rusesc

Statele UE fac pași înceți, dar tot mai siguri, în privința embargoului asupra petrolului rusesc. Mați, Comisia Europeană a decis ca sancţiunile asupra importurilor de petrol din Rusia pe mare să fie impuse cu o perioadă de tranziţie de 6 luni pentru ţiţei şi de 8 luni pentru produsele rafinate.

Calendarul va fi stabilit imediat ce vor fi adoptate oficial sancţiunile, ambasadorii statelor membre UE având ca obiectiv adoptarea în această săptămână, după ce liderii blocului comunitar au fost în principiu de acord cu sancţiunile, la reuniunea de luni.

Reamintim că liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru agresiunea sa asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT