Sport

Răzvan Burleanu, mesaj de susţinere pentru Ceferin: “Vom vota propunerile UEFA!”. Cum a motivat alegerea. Exclusiv

Răzvan Burleanu a dezvăluit pentru FANATIK că va vota pentru schimbarea de statut în congresul UEFA, propusă de Aleksander Ceferin, care îi poate prelungi mandatul cu patru ani.
02.02.2024 | 16:15
Razvan Burleanu mesaj de sustinere pentru Ceferin Vom vota propunerile UEFA Cum a motivat alegerea Exclusiv
Răzvan Burleanu, mesaj de susţinere pentru Ceferin: "Vom vota propunerile UEFA!"
ADVERTISEMENT

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a propus schimbarea statutului forului european astfel încât să mai poată candida încă o dată şi să rămână alţi patru ani în fruntea forului european.

Răzvan Burleanu, mesaj de susţinere pentru Ceferin

Aceste propuneri, care urmează să fie supuse la vot în cadrul congresului UEFA de pe 8 februarie, au creat multe controverse, fiind multe voci care au contestat puternic această iniţiativă. Aleksander Ceferin îşi va încheia mandatul în 2027, iar conform propunerii de schimbare a statutului, va putea să fie alţi patru ani în fruntea forului.

ADVERTISEMENT

Deşi au existat informaţii că Răzvan Burleanu este unul dintre principalii contestatari ai lui Ceferin şi chiar ar urma să candideze la preşedinţia UEFA, preşedintele FRF a decis să susţină propunerile de schimbare a statutului.

“Poziția României este de a vota pentru propunerile UEFA”

Răzvan Burleanu a explicat în exclusivitate pentru FANATIK motivul pentru care va vota pro modificărilor de statut al UEFA, având, în acelaşi timp spunând că i-a prezentat preşedintelui UEFA şi elementele cu care nu este de acord:

ADVERTISEMENT

“Consider că situația cu care se confruntă astăzi UEFA în lupta cu proiectul Superligii, cu o entitate care vrea să transforme fotbalul într-o competiție exclusivistă și lipsită de solidaritate, solicită unitatea noastră, a tuturor, a celor care avem chiar opinii diferite pe alte subiecte.

Fiecare dintre noi trebuie să pună umărul pentru a ne întări organizația și nu pentru a o slăbi, mai ales în acest moment. De aceea, poziția României, validată astăzi în Comitetul Executiv, este de a vota pentru propunerile UEFA, pe modificările statutului, chiar dacă lucrurile ar fi trebuit să se întâmple altfel în ceea ce privește dezbaterea internă.

ADVERTISEMENT

Mesajul României sunt sigur că a fost foarte bine înțeles, atât cel de opoziție, și i-am prezentat Președintelui UEFA toate elementele în care suntem în dezacord, cât și cel de a ne arăta astăzi unitatea în organizația noastră.

“Poziţia noastră de unitate nu trebuie să ascundă nevoia de reformă internă a UEFA, de schimbare a culturii organizaționale”

Însă poziția noastră de unitate transmisă prin votul care va avea loc la Congresul de la Paris de săptămâna viitoare nu trebuie să ascundă nevoia de reformă internă a UEFA, de schimbare a culturii organizaționale chiar în acest moment extrem de important pentru viitorul fotbalului european, după procesul de la Curtea Europeană de Justiție, unde nimeni nu a câștigat nimic, unde doar fotbalul european este cel care a pierdut.

ADVERTISEMENT

Acțiunea cu care consider că trebuie să începem acest proces de reformă este de a ne întoarce la principiile și valorile care ne-au adus împreună încă din 2015, când am susținut o ruptură totală de tot ceea ce a însemnat regimul Blatter la nivel internațional. România a fost atunci prima țară din Europa de Est care a și anunțat public că va vota împotrivă, fără niciun interes personal.

“Nu suntem o organizație perfectă, dar suntem cu siguranță capabili să ne recunoaștem greșelile”

Prin mesajul nostru de unitate de astăzi vrem să contribuim la protejarea autonomiei sportului, demonstrând că există o libertate de exprimare în interiorul UEFA care chiar trebuie încurajată și mai mult pentru că viitorul se arată plin de provocări tot mai dificil de previzionat și cu un nivel tot mai mare de complexitate.

Nu suntem o organizație perfectă, dar suntem cu siguranță capabili să ne recunoaștem greșelile și să contribuim la o reformă esențială care să le dea încredere tuturor suporterilor că ne luptăm să protejăm fotbalul și toate valorile sale sociale și comunitare care poziționează fotbalul ca o ultimă proprietate comună, a noastră, a tuturor.

“Mesajul meu, astăzi, este unul de unitate cu ceilalți colegi, de susținere pentru Președintele UEFA, dar și de invitație la reformă”

La nivel personal, această poziție o asum cu cea mai mare convingere, fiindcă m-am născut cu fotbalul în casă și sunt puternic atașat de toate valorile Fotbalului și întotdeauna voi pune binele Fotbalului înainte de toate.

De aceea mesajul meu, astăzi, este unul de unitate cu ceilalți colegi, de susținere pentru Președintele UEFA, dar și de invitație la reformă care să întărească organizația, fiindcă pe de o parte unitatea a fost o forță motrică în fotbalul european, iar pe de altă parte schimbările interne devin din ce în ce mai necesare pentru a ne permite să identificăm soluții inovative pentru provocările cu care fotbalul se va confrunta de acum înainte, într-o lume aflată în permanentă mișcare și unde fotbalul poate fi unul dintre cele mai importante elemente de coeziune socială la nivelul comunităților noastre”, a spus Burleanu pentru FANATIK.

Ce spune Burleanu de demisia lui Boban: “Opiniile alternative trebuie ascultate şi discutate!”

Zvonimir Boban, directorul tehnic de la UEFA, este unul dintre oamenii care şi-au dat demisia ca răspuns la propunerea de prelungire a mandatului de preşedinte a lui Ceferin. Răzvan Burleanu a declarat pentru FANATIK că opiniile contestatarilor ar trebui dezbătute mai mult în cadrul forului:

“Vicepreședintele UEFA, David Gill, și fostul director din cadrul UEFA, Zvonimir Boban, reprezintă dovada faptului că există opinii alternative care în mod cert trebuie ascultate și discutate într-un cadru de dezbatere mult mai larg, astfel încât să putem lua într-adevăr cele mai bune decizii.

La nivelul federațiilor și al administrației UEFA există profesioniști care pot contribui la construirea unei abordări orientate în mult mai mare măsură înspre noile provocări pe care le vom avea înaintea noastră”, a spus Răzvan Burleanu pentru FANATIK.

Pe data de 8 februarie la Paris este programat congresul UEFA unde se va supune la vot propunerea de schimbare a statutului, astfel încât Aleksandar Ceferin să aibă dreptul de a candida pentru un nou mandat.

Actualul mandat al lui Aleksander Ceferin se încheie în 2027. Slovenul este în fruntea forului continental din anul 2016, iar în ultimele săptămâni, în presa internaţională s-a scris despre relaţiile tot mai reci între Ceferin şi Burleanu. Preşedintele FRF a lămurit pentru FANATIK această dispută şi prin această hotărâre a pus punct “războiului rece” cu şeful UEFA.

  • 56 de ani are Aleksander Ceferin
  • 2027 este anul în care preşedintele UEFA îşi încheie actualul mandat
ADVERTISEMENT
Tags: