Fotbal international

Restrânge UEFA Campionatul European de anul viitor?! Ce spune Ministrul Sportului

29.10.2020 | 15:13
Restrange UEFA Campionatul European de anul viitor Ce spune Ministrul Sportului
ADVERTISEMENT

Sportul încearcă să își continue activitatea și în vremuri de pandemie, dar nu este ușor. Anul viitor, UEFA ar putea restrânge Campionatul European care urmează să se dispute în 12 orașe de pe „Bătrânul Continent”.

Anunțul îngrijorător a venit din partea președintele forului european, Aleksander Ceferin. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut o conferință de presă și a vorbit și despre acest aspect.

ADVERTISEMENT

Conform celui care se ocupă de frâiele sportului în aceste vremuri tulburi, România este pregătită să găzduiască mari competiții.

Restrânge UEFA Campionatul European de anul viiitor?! Ionuț Stroe: „Sper să nu se întâmple acest lucru”

Organizarea unui Campionat European la București este un motiv de mare mândrie pentru întreaga țară. Amânarea EURO a dat răgaz autorităților române să ducă la capăt angajamentele legate de infrastructură, astfel că totul este pus la punct.

ADVERTISEMENT

Totuși, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a avut o declarație care le dă fiori românilor. Dacă situația epidemiologică va fi una îngrijorătoare, competiția ar putea fi restrânsă: „Am putea face lucruri diferite. Ne gândim la soluţii fără fani sau cu 30%, 50%, 70%. Teoretic, am putea organiza EURO în douăsprezece, unsprezece, zece, trei ţări sau chiar într-una singură. O putem face, dacă vrem. Dacă m-aţi fi întrebat în februarie dacă sunt gata să înfrunt o pandemie care să oprească lumea, v-aş fi luat de nebun.”

Prezent la Craiova, orașul natal, pentru a dezvălui câteva investiții în obiectivele sportive ale orașului, Ionuț Stroe, ministrul MTS, a declarat: „Mi-ar părea rău să se restrângă Campionatul European, dar mi-a părea bine ca România să găzduiască acest turneu restrâns. În momentul de față, suntem bine din punct de vedere al infrastructurii și al organizării. În România, există cel puțin patru stadioane noi care pot găzdui acest tip de competiție. Sunt îndrăzneț și un optimist și m-aș angaja să găzduim un astfel de turneu. Eu sper să nu se restrângă acest Campionat European doar într-o singură țară ca în Champions League sau Europa League. Ar fi păcat. Avem infrastructură și tot ce ne trebuie. Avem cu ce să ne mândrim.”

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru români, echipa națională a ratat participarea la Campionatul European de anul viitor. „Tricolorii” lui Rădoi au fost învinși, scor 1-2, de Islanda, în semifinala barajului de calificare.

Ministrul Sportului vrea Campionatul European din 2028 să se desfășoare în parteneriat cu Grecia, Bulgaria și Serbia

În România se construiesc din ce în ce mai multe stadioane moderne de fotbal, iar Ionuț Stroe anunță că România ar putea fi pregătită pentru a fi gazda și altor competiții de mare importanță: „Avem beneficii enorme, dar câștigăm și economic, în urma găzduirii unor astfel de competiții. Devenim relevanți pe harta sportivă europeană.

ADVERTISEMENT

De ce n-am organiza Campionatul European din 2028? Putem face un parteneriat cu Grecia, Bulgaria și Serbia. O candidatură comună ne-ar spori șansele. Suntem în discuții pentru CE de Tineret, dar avem discuții concrete și cu Federația Internațională de Rugby pentru găzduirea Campionatului Mondial de Tineret din 2022. Trebuie să punem în valoare infrastructura sportivă.”

Ministrul Tineretului și Sportului a explicat motivul pentru care orașul Craiova nu poate găzdui meciuri de la Campionatul European de tineret din 2023. UEFA a aprobat dosarul de candidatură al țării noastre: „Am avut o discuție cu președintele Răzvan Burleanu. Din păcate, nu am putut îndeplini una dintre condițiile necesare din caietul de sarcini, cel al existenței a două stadioane care vor putea găzdui o grupă la Craiova. Distanța dintre orașul nostru și Târgu Jiu, acolo unde există o arenă care ar putea găzdui meciuri, este de peste 100 de km. Eu am insistat, mi-aș fi dorit să avem o competiție internațională la Craiova. Trebuie să existe o distanță maximă de 100 de kilometri. Ne-am orientat după condițiile impuse de UEFA.” București, Giurgiu, Ploiești și Cluj-Napoca se află pe această listă.

ADVERTISEMENT
Tags: