Life

Rețetă de weekend: Prajitura Budapesta, un desert delicios cu glazură de ciocolată

10.01.2021 | 18:14
Reteta de weekend Prajitura Budapesta un desert delicios cu glazura de ciocolata
Rețetă de weekend: Prajitura Budapesta, un desert delicios cu glazură de ciocolată. Sursa foto: caietulcuretete.com
ADVERTISEMENT

Prăjtura Budapesta sau Televizor, așa cum mai e cunoscută, este un desert delicios și conține glazură de ciocolată, fiind alegerea perfectă pentru weekend. 

Acest desert este unul dintre cele mai bune și nu se prepară foarte greu, însă este nevoie de mai mult timp. Rețeta acestei prăjturi îndrăgite îmbină câteva ingrediente simple, dar care vor rezulta într-o adevărată savoare pentru tine și cei dragi.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă această rețetă unică, ingredientele de care ai nevoie și modul de prepare. Află cum poți face cea mai bună prăjitură Budapesta, care le va lăsa tuturor gura apă.

Rețetă de weekend: Prajitura Budapesta, un desert delicios cu glazură de ciocolată. Ingrediente necesare

Prăjitura Budapesta (Televizor) necesită un timp mai îndelungat de preparare (aproximativ 100 de minute în total), însă merită pe deplin să o încerci. Nu este foarte greu de preparat, însă necesită mai multe etape, întrucât se pun două blaturi la copt, timp în care se pregătește crema.

ADVERTISEMENT

Pentru blatul de cacao:

  •  5 ouă
  •  150 g unt
  •  100 g zahăr
  •  250 g făină
  •  150 ml lapte
  •  50 g cacao neagră
  •  1 esenţă de rom
  •  1 linguriță praf de copt

Pentru blatul pandișpan:

  • 4 ouă
  •  8 linguri de făină
  •  8 linguri de zahăr
  •  1 lingură praf de copt

Pentru cremă:

Pentru glazură:

  •  3 linguri apă
  •  3 linguri cacao
  •  200 g zahăr
  •  50 g unt

Mod de preparare. Pașii de urmat pentru prăjitura Budapesta

  1. Se pregătesc blaturile de cacao. Gălbenușurile se separă de albușuri, iar acestea din urmă se bat spumă tare cu zahărul.
  2. Gălbenușurile se vor amesteca cu untul moale, se adaugă cacao, esență de rom, lapte, făină cernută cu praful de copt, iar apoi spuma obținută din albușuri.
  3. Compoziția va fi împărțită în două, iar blaturile se coc într-o tavă dreptunghiulară, pe care se pune hârtia de copt. Timpul necesat de coacere: aproximativ 20-25 de minute.
  4. Blaturile se lasă la răcit, timp în care se pregătește blatul pandișpan.
  5. Din nou, se separă gălbenușurile de albușuri.
  6. Albușurile se bat spumă tare cu zahărul, după care se adaugă, pas cu pas, gîlbenușurile și făina cernută cu praful de copt.
  7. Blatul pandișpan se coace în tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt și se lasă 20-25 de minute la cuptor.
  8. Se prepară crema de vanilie. Laptele și zahărul se pun la foc mic, iar amidonul trebuie dizolvat într-o cantitate mică de apă rece.
  9. Atunci când laptele începe să fiarbă se adaugă amidonul în cantități mici, după care se amestecă constant, până ce crema începe să capete consistență.
  10. Se lasă câteva minute la răcit, după care se adaugă untul și esența de vanilie. Se lasă la congelator până este sufiecient de tare ca să nu mai curgă.
  11. Se pune un blat de cacao într-o tavă și apoi jumătate din crema de vanilie.
  12. Blatul pandișpan se pune deasupra, după care se adaugă crema de vanilie rămasă, peste care așezăm ultimul blat de cacao.
  13. Se prepară glazura de cacao. Apa, cele trei linguri de cacao, zahărul și untul se pun într-un vas și se lasă pe foc până ajung în punctul de fierbere.
  14. Lăsăm glazura la răcit, după care începem să o adăugăm peste ultimul strat al prăjturii.
  15. Se lasă la frigider până se întărește.
  16. Prăjitura Budapesta poate fi tăiată după bunul plac și este gata der servire. Poftă bună!
ADVERTISEMENT
Tags: