News

România, țara în care toamna se numără protestele. Executivul Ciucă, prima contră cu sindicatele. CFR Călători deschide balul, se pregătește Educația

Toamna se numără protestele în România. Sindicatele, contre deschise cu guvernul condus de Nicolae Ciucă. Prima pe listă, CFR Călători. Și Educația amenință
22.08.2022 | 14:07
Romania tara in care toamna se numara protestele Executivul Ciuca prima contra cu sindicatele CFR Calatori deschide balul se pregateste Educatia
România ar putea avea parte de mai multe proteste în perioada imediat următoare. Sursa foto - Inquam Photos / Octav Ganea / Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Executivul condus de Nicolae Ciucă are primul mare examen în fața sindicatelor. Apropierea sezonului de toamnă vine la pachet și cu amenințările unor proteste inițiate de liderii muncitorilor. De altfel, chiar din această săptămână, Bucureștiul va avea parte de un prim miting. Luna septembrie ar putea aduce alte probleme pentru guvernanți.

Toamna se numără protestele în România

Culmea, dar prima pe listă s-a înscris CFR Călători, companie cu probleme numeroase. FANATIK a scris AICI despre întârzierile pe care le au trenurile din România și a scos în evidență mai multe hibe ale sistemului. Nu mai puțin de 15 ani s-au strâns în minute pierdute, sute de mii fiind contabilizate doar în Gara de Nord.

ADVERTISEMENT

Între timp, Primăria Capitalei a aprobat desfășurarea unor acțiuni de protest inițiate chiar de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România şi de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

Sunt mai multe solicitări pe care angajații CFR le au față de conducere și guvernanți. Aceștia au cerut, potrivit Club Feroviar, să nu se mai încerce eliminarea companiei de pe piața de transport de călători. Oamenii vor încheierea unor contracte de servicii publice pe o perioadă de zece ani, condiționat de achiziția de trenuri noi de către CFR Călători în rate, având ca garanție la bănci tocmai acel contract.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ceferiștii au mai zis că este nevoie de o strategie pentru resursa umană, una care să nu mai permită, de exemplu, tăierea din pix a o mie de posturi vacante. Nu în ultimul rând se dorește reorganizarea în centre teritoriale administrative și în centre feroviare.

Vă readucem aminte că proteste ale sindicaliștilor CFR Călători au mai avut loc și în primăvară. Atunci aceștia au transmis că sunt nemulțumiți de faptul că nu existau prevăzute fonduri pentru creșterea salariilor cu rata inflației, așa cum a promis ministrul Sorin Grindeanu după greva din 20 decembrie 2021. A fost primul protest comun la nivel național după 2005.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că greva ceferiștilor a început după ce muncitorii din Iași și Brașov au oprit lucrul. Culmea, liderii de sindicat au amenințat Guvernul că s-ar putea ajunge la asemenea gesturi. Nu a mai durat mult și angajați din întreaga țară s-au alăturat. Peste 200 de trenuri de călători au fost afectate, multe dintre ele având întârzieri de ore întregi. Sorin Grindeanu s-a implicat în mod direct și a discutat la sediul Ministerului cu factorii de decizie.

Polițiștii, clinciuri directe cu guvernanții

Și Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual nu a ezitat și a anunțat proteste de stradă chiar în fața Ministerului de Finanțe. Reprezentanții polițiștilor au transmis că drepturile lor şi ale întregii familii ocupaţionale bugetare Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, dar şi ale pensionarilor militari, adică rezervişti din Armată şi Poliţie, care pot fi rechemaţi oricând, la ordin, în activitate, sunt în continuare sfidate grosolan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenii legii au acuzat în termeni duri că, deși a fost anunțată o majorare serioasă de până la 50% pentru cei care lucrează în domeniul fondurilor europene, polițiștii ar urma să primească doar jumătate din diferenţa amânată deja de doi ani. Ceea ce, au mai explicat aceștia, ar însemna sume foarte mici, de cel mult 200 de lei, sume anulate din start de inflație.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii din sistemul penitenciar au explicat se pregătesc și ei de proteste și chiar au amenințat că vor bloca activitatea în unele unități de detenție. Aceștia au precizat că totul se întâmplă din cauza lipsei de seriozitate de care reprezentanții PSD și PNL au dat dovadă atunci când s-au așezat la masa tratativelor.

Educația, ca întotdeauna la masa nemulțumiților

În ciuda faptului că sindicatele puternice din Educație au anunțat că au ajuns la un numitor comun cu ministerul condus de Sorin Câmpeanu, profesorii au rămas nemulțumiți. Principala preocupare a cadrelor didactice este grila de salarizare. Oamenii încă se plâng că n-au primit banii pentru corectarea lucrărilor de bacalaureat, sesiunea de vară, dar atrag atenția și asupra inflației.

„Suntem “carne de tun” începând cu anii 2000. Nu mai există respect, nici din partea părinților, nici din partea copiilor! Și am mai observat ceva: toată lumea se bucură când profesorilor li se întâmplă ceva de rău!”, a transmis Mariana Vasile, profesoară din Giurgiu pe un grup al cadrelor didactice.

„Personalul nedidactic are salarii de mizerie, iar noi didacticii, nu stiu de ce naiba am învățat, studiat, dat grade și participat mereu la cursuri. Nu simt că sunt stimulați cei din învățământ, oricare compartiment, să și rămână în învățământ”, a punctat și Mirela Constantinescu, cadru didactic din Capitală.

„Au bătut palma hoțește. Când s-au consultat sindicatele cu profesorii? Pe cine reprezintă ei?”, s-a întrebat și Simona Căpriță, profesor din Galați. De altfel, toți cei aflați în spatele catedrelor spun că salariile pe care le au sunt insuficiente pentru un trai decent, în condițiile în care prețurile au explodat în ultima perioadă. De asemenea, profesorii fac presiuni serioase la sindicate pentru declanșarea protestelor.

„Este un an greu din toate punctele de vedere, evident pentru salariații de învățământ se adaugă și această problemă de plafonare a salariilor, comparat cu ceea ce trebuia să se întâmple. Este o lege deloc favorabilă pentru cadrele didactice încă de la apariția ei și cu toate acestea, nici așa nefavorabilă, ea nu se poate aplica.

Evident că suntem nemulțumiți cu toții, la nivelul salarial la care am ajuns nu se poate vorbi de motivație și de performanță în sistemul de educație. Toți profesorii facem toate eforturile să convingem societatea românească de faptul că nu mai poate exista, de fapt, nu că nu mai vorbim de performanță, ci vorbim chiar de existența în sine a sistemului de educație.

Avem încă un premier și un ministru de finanțe care consideră în continuare că educația este doar o consumatoare la buget și ca atare poate să aștepte. Nu se poate face performanță în sistemul de învățământ atât timp cât salariile din învățământ nu ating nici măcar de trei ori salariul minim pe economie”, a explicat, pentru FANATIK, Sorin Dragne, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar din Sectorul 1.

ADVERTISEMENT