Fotbal international

Scandal cu Gianni Infantino în prim plan, cu o zi înainte de startul Mondialului: “Este un ipocrit!” / “Vă mutaţi în Qatar?” Scene ireale la Doha

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino a avut un discurs dur cu o zi înainte de startul Mondialului. Reacţiile au apărut chiar în timpul conferinţei de presă, acuzându-l pe oficial.
19.11.2022 | 12:51
Scandal cu Gianni Infantino in prim plan cu o zi inainte de startul Mondialului Este un ipocrit  Va mutati in Qatar Scene ireale la Doha
Gianni Infantino, preşedintele FIFA (stânga). Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din Qatar începe cu meciul dintre Qatar şi Ecuador. Cu o zi înaintea startului competiţiei, preşedintele FIFA, Gianni Infantino a susţinut o conferinţă de presă eveniment la care au fost invitaţi jurnaliştii acreditaţi. Teoretic, trebuia să fie o conferinţă informală, dar totul a escaladat.

Scandal cu Gianni Infantino în prim plan, cu o zi înainte de startul Mondialului

Criticile la adresa gazdelor din Qatar s-au accentuat în ultimele zile, mai ales după ce au luat decizia de a interzice consumul de bere cu alcool pe stadion, cu doar 48 de ore înainte de start. În plus, problemele cu încălcarea drepturilor omului şi alte abuzuri pentru organizarea acestei competiţii au fost aduse pe tapet de mass-media internaţională.

ADVERTISEMENT

Iar conferinţa lui Gianni Infantino a început abrupt, spunând că se simte: “qatarez, arab, african, gay, persoană cu dizabilităţi, migrant. Şi ceea ce simt îmi aduce aminte de povestea mea”. Preşedintele FIFA a făcut apoi o comparaţie între modul în care ţările europene îşi tratau migranţii şi cum o face Qatarul, iar fitilul a fost aprins în momentul în care a spus:

“Ni s-au spus multe lucruri despre europeni, despre oamenii din Vest. Eu sunt european, nu simt. Ceea ce am făcut noi, europenii, în ultimii 3000 de ani în lume, ar trebui să ne cerem scuze pentru următorii 3000 de ani”.

ADVERTISEMENT

Reacţii dure pe reţelele de socializare: “Este ipocrit?”

Reacţiile au început să curgă pe reţelele de socializare încă din timpul conferinţei de presă, iar la finalul monologului de peste o oră, jurnaliştii englezi nu au ezitat să nu îl întrebe pe Infantino dacă nu consideră că discursul său a fost unul ipocrit, aşa cum multe dintre reacţiile de pe reţelele de socializare îl defineau.

Preşedintele FIFA nu considera că a avut un discurs ipocrit şi a spus că nu este scopul lui să apere Qatarul, care se poate apăra singură, ci fotbalul. Gianni Infantino i-a iritat pe mulţi şi în ceea ce priveşte problema consumului de băuturi alcoolice, spunând că există fan zone-uri unde fanii pot consuma bere şi că: “nu moare nimeni dacă nu va consuma timp de trei ore alcool”.

ADVERTISEMENT

“Nu mă mut în Qatar. Eu stau în Elveţia şi o să locuiesc acolo în continuare”

După discurs, oficialul a fost întrebat dacă nu cumva se gândeşte să se mute în Qatar având în vedere discursul dur şi anti-european pe care l-a avut. În urmă cu două săptămâni, preşedintele FIFA declara într-un interviu că nu trebuie să existe discursuri politice la fotbal, iar cu o zi înainte de startul Campionatului Mondial, Infantino vorbea despre discriminare, drepturile omului, problema migranţilor şi politică externă:

“Nu mă mut în Qatar. Eu stau în Elveţia şi o să locuiesc acolo în continuare. Da, am petrecut mult timp în Qatar în ultimii ani, aşa cum, probabil, voi petrece mult timp şi în Statele Unite, Canada sau Mexic în următorii ani, când va avea loc competiţia de acolo. Cât despre discurs politic, eu n-am cenzurat pe nimeni”

ADVERTISEMENT

Ofiţerul de presă i-a luat apărarea lui Infantino: “Sunt gay şi mă simt în siguranţă aici! M-am gândit de o oră dacă să spun asta”

Un alt subiect sensibil atins la conferinţa de presă a fost LGBTQ+. Reacţiile din comunitate au venit imediat după ce preşedintele a spus că se simte gay, el fiind criticat pentru acest fapt. Dar, când a fost întrebat despre acest subiect, Infantino a dat asigurări că oricine este binevenit în Qatar, indiferent de orientare sexuală, rasă, sex şi aşa mai departe.

În finalul conferinţei de presă, în apărarea preşedintelui FIFA a sărit ofiţerul de comunicare al forului care a spus: “Văzând toate aceste critici, mă gândeam ultima oră dacă să spun sau nu acest lucru. Am ajuns în poziţia în care mă aflu şi sunt aici, fiind gay. Dar şi pentru că atunci când preşedintele spune ceva şi consideră că toată lumea este binevenită, atunci asta crede”.

Ofiţerul de presă al FIFA sare în apărarea lui Gianni Infantino.
Ofiţerul de presă al FIFA sare în apărarea lui Gianni Infantino. Sursa: Fanatik

Dacă scopul conferinţei de presă a fost să mai calmeze apele cu o zi înainte de Cupa Mondială, Gianni Infantino a făcut opusul. Controversele continuă în Qatar şi cel mai probabil, acestea vor fi un punct important în agenda mass-mediei internaţionale pe parcursul acestei competiţii.

“Cei care au spus că nu vor să se uite la această Cupă Mondială să nu o facă. Dar, probabil vor merge acasă şi se vor uita pe ascuns”, Gianni Infantino

  • 5.000.000.000 de oameni vor urmări Cupa Mondială de Fotbal
  • 200.000.000.000 de dolari au investit cei din Qatar pentru organizarea Cupei Mondiale

  • 2,45 este cota NetBet pentru “2 solist” la meciul Qatar – Ecuador, de la CM 2022!

ADVERTISEMENT