Sport

Scandal uriaș după primul meci la București de la Euro 2020. De ce e acuzată Macedonia de Nord

Macedonia de Nord a jucat la București primul său meci de la Euro 2020 și a creat un scandal diplomatic din cauza echipamentului.
14.06.2021 | 09:33
Scandal urias dupa primul meci la Bucuresti de la Euro 2020 De ce e acuzata Macedonia de Nord
ADVERTISEMENT

Trupa lui Igor Angelovski, calificată în premieră la un turneu final, a fost învinsă de Austria, scor 3-1, pe Arena Națională.

Deși au rămas cu gustul amar al eșecului, macedonenii se pot mândri cu faptul că au marcat încă de la primul lor joc la un Euro, reușita aparținându-i veteranului Goran Pandev.

ADVERTISEMENT

Macedonia de Nord, implicată într-un scandal după primul meci jucat la București la Euro 2020

Cum un necaz nu vine niciodată singur, după eșecul în fața Austriei, Macedonia de Nord s-a văzut implicată într-un scandal diplomatic după meciul jucat la București în prima etapă a fazei grupelor de la Euro 2020.

Oficiali ai Guvernului Greciei au reclamat faptul că pe tricourile de joc ale formației pregătite de Igor Angelovski nu este înscris actualul nume al țării, ci apare doar vechea denumire, Macedonia.

ADVERTISEMENT

Macedonia a fost nevoită recent să-și schimbe oficial denumirea în Macedonia de Nord, după mulți ani în care țara s-a aflat în conflict cu Grecia.

Grecii cer schimbarea acronimului de pe tricouri

Conform cotidianul spaniol As, ministrul sportului din Grecia, Lefteris Avgenakis, i-a trimis o scrisoare președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, prin care solicită ca pe tricourile de la Euro 2020 să apară denumirea completă, Macedonia de Nord.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul grec de externe Nikos Dendias i-a trimis o scrisoare omologului său din nordul Macedoniei, Bujar Osmani, cerând ca echipa de fotbal să respecte acordul de la Prespa, prin care s-a schimbat numele țării.

În scrisoare, Dendias a subliniat că, pentru a pune în aplicare pe deplin acordul, care a pus capăt unui sfert de secol de dispute între Atena și Skopje, echipa Macedoniei de Nord nu poate juca la Campionatul European sub acronimul ”MKD” și ar trebui să utilizeze altul care corespunde actualei denumiri, cum ar fi ”NM” (Macedonia de Nord) sau ”RNM” (Republica Macedonia de Nord).

ADVERTISEMENT

Conflictul dintre cele două țări a durat 30 de ani

În plus, ministrul elen a solicitat intervenția lui Osmani pentru ca numele federației de fotbal să fie schimbat oficial și să fie inclus în cele din urmă noul nume constituțional al Macedoniei de Nord.

Disputa dintre cele două țări vecine a făcut ca Grecia să-și folosească timp de aproape 30 de ani dreptul de veto în ceea ce privește aderarea Macedoniei de Nord la NATO și la Uniunea Europeană.

În iunie 2018, după negocieri îndelungate, a fost semnat acordul de la Prespa, contestat vehement de naționaliștii ambelor țări, în urma căruia Macedonia a devenit Macedonia de Nord și care a rezolvat acest diferend dintre cele două țări. După semnarea acordului, Grecia și-a ridicat dreptul de veto asupra aderării Macedoniei de Nord la NATO și UE.

ADVERTISEMENT
Tags: