News

Scandalul de la „Românii au talent” capătă dimensiuni politice. George Simion (AUR): „Dacă Rareș recita poezii despre diversitate?”

Desemnarea câștigătorului de la sezonul 13 al emisiunii „Românii au talent” a provocat controverse, părinții câștigătorului fiind chiar acuzați de abuz asupra copilului.
14.05.2023 | 20:22
Scandalul de la Romanii au talent capata dimensiuni politice George Simion AUR Daca Rares recita poezii despre diversitate
Președintele AUR, George Simion/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Faptul că Rareș Prisacariu (7 ani) a fost desemnat câștigătorul competiției „Românii au talent” a încins spiritele în mediul online, simpatiazanții copilului intrând în dispute cu cei care au afirmat că părinții acestuia îl exploatează sau că talentul oratoric și o memorie bună nu sunt suficiente pentru câștigarea unui astfel de concurs.

„Îi apucă grija de copii doar când vine vorba de Dumnezeu și Țară”

În dispută s-a implicat și George Simion, liderul AUR, care a luat apărarea familiei într-o postare pe Facebook. „Am urmărit cu emoție prestația tânărului Rareș Prisăcariu la „Românii au talent” și nu mi-aș fi închipuit că pot exista reacții negative, vitriolice chiar, împotriva lui și a părinților săi”, a scris Simion.

ADVERTISEMENT

Acesta lasă de înțeles că obiecțiile ar avea substrat politic întrucât discursul copilului ar reprezenta o apreciere a valorilor tradiționale. „Oare părinții ar fi fost acuzați „că-i distrug copilăria”, dacă Rareș recita niște poezii despre „diversitate” sau despre „minunata lume fără țări”? Oare unde a fost corul bocitoarelor de azi, când copiii erau duși prin frig, să zbiere măscări în piețe? Aia nu a fost îndoctrinare? Cum îi apucă grija de copii, pe unii, doar când vine vorba despre Dumnezeu și Țară, dar nu zic nici „pâs” când vine vorba despre pornografie, incultură sau droguri?”, a comentat Simion.

În opinia președintelui AUR, copii dotați ar trebui încurajați să-și folosească cât mai devreme întregul potențial, el dând exemplul compozitorului George Enescu. „Altădată, mărturisirea credinței și cunoașterea valorilor naționale, precum poeziile lui Eminescu, erau firescul: așa am crescut. Așa au crescut și cei care-au făcut România Mare.

ADVERTISEMENT

La 5 ani, Enescu susținea primul concert, iar la 7 ani studia la Conservatorul Vienez. Geniile trebuie încurajate să-și atingă potențialul: dacă era după câțiva rătăciți de azi, părinții lui Enescu erau reclamați că-și chinuie copilul”, a încheiat George Simion.

O competiție controversată

Printre cei nemulțumiți de verdictul de la „Românii au talent” este și polițistul Marian Godină care a afirmat că nu l-ar fi votat pe drept câștigător pe Rareș Prisacariu, copilul de 7 ani care a câștigat concursul „Românii au talent”, întrucât prestația acestuia s-a rezumat la a memora ce l-au pus părinții să învețe la care, ce-i drept, s-a adăugat talentul oratoric.

ADVERTISEMENT

Cred că are un talent de orator, cel mai probabil la pachet cu mult antrenament, și o memorie foarte bună. Sunt foarte mulți adulți care nu ar fi capabili să memoreze texte atât de lungi. L-aș fi votat vreodată pe acel copil? Cu siguranță nu. De altfel, nici nu cred că cineva i-a votat talentul oratoric și cred că pe nimeni nu ar fi impresionat dacă ar fi recitat ceva din Shakespeare, la fel cum nimeni nu ar fi fost impresionat nici de aceleași versuri, dar recitate de un adult.

Părinții i-au ales niște texte numai bune de prins la norod, niște înșiruiri de platitudini care impresionează oamenii mai mult emotivi și mai puțin raționali. Ar fi interesant să vedem niște statistici despre publicul acelei emisiuni și, mai ales, despre cei care votează. Sunt convins că nu ar fi surprize, este foarte previzibil”, a scris Marian Godină într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Godină s-a distanțat de criticile celor care au afirmat că este un caz de exploatare a copilului de către părinții săi în scop pecuniar. „Eu nu cred că acel copil, cel care a câștigat Românii au talent, e un copil abuzat. Eu cred că e un copil îngrijit, foarte bine crescut, care are parte de o educație aleasă. Aleasă de părinți, desigur, că doar nu-i aleg educația comentatorii de pe net”, a spus Marian Godină.

ADVERTISEMENT