News

Scandalurile în care a fost implicat și de ce se tem britanicii de domnia Regelui Charles. Motivele lipsei de popularitate a acestuia

Deși noul rege al Marii Britanii, Charles al III-a, este extrem de popular în România, lucrurile stau diferit printre britanici
10.09.2022 | 08:31
Scandalurile in care a fost implicat si de ce se tem britanicii de domnia Regelui Charles Motivele lipsei de popularitate a acestuia
Britanicii și-ar fi dorit un alt membru al familiei regale să urce pe tron. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce perioada de doliu național pentru Regina Elisabeta a II-a și încoronarea sa în lunile următoare îl vor ajuta să își definească imaginea de rege, examinarea deceniilor sale de controverse ar putea oferi și câteva indicii despre cum s-ar putea comporta ca suveran.

Lipsa de popularitate a noului rege, Charles

Dezvăluirile privind infidelitatea din căsnicia sa cu prințesa Diana l-au făcut pe noul rege al Marii Britanii, ca și pe actuala regină consoartă, profund nepopular. Deși a reușit să recâștige un oarecare sentiment pozitiv în rândul publicului britanic, el rămâne mai puțin apreciat decât mulți alți membri ai familiei regale.

ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat în aprilie 2022 a arătat că aproape jumătate dintre britanici cred că Charles ar trebui să-l lase pe fiul său, prințul William, să fie următorul rege. Iar un alt sondaj YouGov îl plasează al șaptelea cel mai popular membru al familiei regale – după mama sa, nora Kate, fiul William, tatăl Prințului Philip, sora Prințesei Anne și nepoata Zara Tindall. În rândul britanicilor de vârstă milenară, el se află abia pe locul 12. Mai multe sondaje au arătat că britanicii ar prefera ca un alt membru al familiei regale să urce pe tron.

Scandalurile l-au urmat constant pe noul rege la Marii Britanii, cel mai recent fiind o controversă legată de donațiile către organizațiile sale caritabile. În iulie, Sunday Times din Londra a relatat că frații vitregi ai lui Osama bin Laden au făcut o donație de 1,2 milioane de dolari către Fondul de caritate al Prințului de Wales în 2013. Biroul oficial al lui Charles a declarat că regalitatea nu a solicitat personal donația.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, prima întâlnire majoră cu opinia publică dezaprobatoare a avut loc în timpul căsătoriei sale cu prințesa Diana. Un nou documentar HBO The Princess (Prințesa) prezintă imagini de arhivă ale duo-ului în turneu în Australia care sugerează că el era gelos pe cât de mult mai populară era ea. Însă mariajul celor doi s-a rupt atunci când Diana l-a acuzat că a avut o aventură cu Camilla Parker Bowles, actuala soție a lui Charles, pe care acesta a cunoscut-o la începutul anilor 1970. “Eram trei în această căsnicie, așa că era cam aglomerat”, a spus Diana în celebrul interviu acordat BBC în 1995.

Prințesa Diana a spus cândva că vrea să fie regina inimilor oamenilor, iar acest lucru s-a dovedit a fi adevărat. Este, de asemenea, un motiv important pentru care mulți britanici, și nu numai, încă nu l-au iertat pentru modul în care a tratat-o pe Diana în timpul căsătoriei lor nefericite. Prințul Charles a recunoscut public că a început să aibă o aventură cu Camilla Parker în 1986, pe când era încă căsătorit cu Prințesa Diana. Un sondaj recent arăta că doar 20% dintre britanici ar accepta ca aceasta să preia titulatura de regină.

ADVERTISEMENT

Britanicii l-ar prefera mai mult pe Prințul William

Spre deosebire, Prințul William, ducesa Kate și cei trei copii ai lor sunt adorați în Anglia. De fapt, un sondaj realizat de BMG Research în urmă cu trei ani arata că aproape jumătate din publicul britanic dorește ca prințul Charles să se dea la o parte și să cedeze tronul fiului său cel mare atunci când regina Elisabeta a II-a va muri. Prințul William și ducesa Kate sunt căsătoriți de aproape un deceniu, iar presa numește mariajul lor un “basm”, cu familia lor perfectă și cu lipsa evidentă de scandaluri.

În mod evident Prințul Charles nu posedă farmecul și căldura pe care le avea Prințesa Diana. El pare distant, iar revista New Yorker l-a descris chiar ca fiind “un snob”. Deși poate fi nedrept să fie comparat cu cei care nu au fost crescuți să considere protocolul și comportamentul adecvat ca fiind o prioritate, Charles nu a părut întotdeauna dornic să relaționeze cu oamenii obișnuiți. „Prințul William, pe de altă parte, a întins mâna către oameni la fel ca și mama sa și are un mod de a fi plin de compasiune. Asta este ceea ce mulți oameni doresc să vadă la un rege”, a notat publicația Readers Digest într-un articol recent.

ADVERTISEMENT

Relațiile prințului Charles cu presa au fost deseori dificile, iar el nu a făcut un secret din disprețul său pentru paparazzi. “Nu mă pricep prea bine să fiu o maimuță de spectacol, într-adevăr. Cred că sunt o persoană destul de retrasă. Nu sunt pregătit să mă dau în spectacol ori de câte ori vor ei să mă dea în spectacol”, a declarat el în 1994.

La o ședință foto în timpul unei vacanțe la schi, în 2005, a fost auzit numind jurnaliștii “oameni nenorociți” și spunând despre corespondentul regal al BBC: “Nu-l pot suporta pe acest om. Este atât de îngrozitor”.

Un alt element care-l diferențiază de prințul William este poziția sa față de drepturile animalelor. Deși Prințul Charles a luat poziție în probleme de mediu importante, el nu a reușit să se implice în problemele legate de bunăstarea animalelor. În timp ce Prințul Harry a ales să nu participe, Prințul Charles a numit vânătoarea de vulpi ca fiind “romantică”, ceea ce i-a atras critici dure din partea organizațiilor pentru protecția animalelor.

Britanicii se tem de implicarea sa în politică

Principale temere exprimată cu domnia lui Charles este legată de o posibilă implicare a sa în viața politică a Marii Britanii, temere ce vine atât din scandalurile din trecutul fostului prinț moștenitor dar și din faptul că Regatul Unit nu are o Constituție scrisă care să interzică acest lucru, devenit o cutumă.

Unul din scandalurile în care a mai fost implicat Charles vizează faptul că, prin organizațiile de caritate pe care le conduce, pe lângă pozițiile împotriva schimbărilor climatice pe care le-a avut, , oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la alte probleme pe care Charles le-a susținut. De exemplu, în 2019, după ce a devenit patronul unui grup axat pe medicina homeopatică, Good Thinking Society, care promovează știința bazată pe dovezi, l-a numit “anti-science” (împotriva științei).

Poate cel mai relevant acum că este rege, Charles a fost acuzat și de încercarea de a influența guvernul britanic. În 2015, presa a dezvăluit că Charles a primit documente confidențiale despre funcționarea internă a guvernului britanic pe care nici măcar miniștrii aleși nu le văzuseră, ceea ce l-a determinat pe un membru important al Parlamentului să îl numească “cel mai bine informat lobbyist al Marii Britanii”. The Guardian a primit 27 de memorandumuri – supranumite “memorandumurile păianjenului negru” din cauza mâzgăliturii lui Charles – care arătau că acesta s-a implicat în eforturi personale de lobby pe lângă politicieni de rang înalt cu privire la o serie de probleme, de la comenzi de elicoptere militare în timpul Războiului din Irak până la “pescuitul ilegal al scoicilor din Patagonia”. Criticii au susținut atunci că membrii familiei regale ar trebui să stea departe de politică.

Având în vedere activismul său în probleme politice, rămâne de văzut dacă Regele Charles al III-lea va fi un monarh deschis din punct de vedere politic. “Semnul de întrebare ar fi: Va încerca el să se folosească de rolul său în constituția nescrisă pentru a avea mai multă influență asupra politicilor și gândirii [guvernului britanic] decât a fost mama sa dispusă să încerce să o facă?”, a declarat pentru Politico James Vaughn, expert în istoria britanică la Universitatea din Chicago.

Susținătorii lui Charles susțin însă că aceste acuzații sunt o denaturare a muncii bune pe care o face, că este pur și simplu neînțeles și că, în domenii precum schimbările climatice, a fost unul dintre primii susținători ai necesității măsurilor împotriva încălzirii globale. Ei susțin că este atent și preocupat de concetățenii săi britanici din toate comunitățile și din toate categoriile sociale. Organizația sa caritabilă Prince’s Trust a ajutat peste un milion de șomeri și tineri dezavantajați de la lansarea sa, în urmă cu aproape 50 de ani.

“Problema este că te afli într-o situație fără ieșire. Dacă nu faci absolut nimic… ei se vor plânge de asta”, a declarat Charles odată la un documentar TV. “Dacă încerci să te implici, să faci ceva pentru a ajuta, se plâng și ei”.

„De-a lungul vieții sale, Charles a fost prins între o monarhie în curs de modernizare, care încearcă să-și găsească locul într-o societate în schimbare rapidă și mai egalitară, menținând în același timp tradițiile care dau farmecul instituției”, scriu cei de la Reuters.

Această tensiune poate fi observată prin viețile propriilor săi fii. Cel mai mare, William, în vârstă de 40 de ani, acum moștenitorul însuși, duce o viață de datorie tradițională, muncă de caritate și fast militar. Fiul mai mic, Harry, în vârstă de 37 de ani, locuiește în afara orașului Los Angeles cu soția sa, fosta actriță americană Meghan, și cu familia, făurindu-și o nouă carieră mai apropiată de Hollywood decât de Palatul Buckingham. Frații, cândva foarte apropiați, abia dacă își mai vorbesc acum.

ADVERTISEMENT