Sport

Spectacolul Ligii Campionilor pleacă la drum cu faza grupelor. Cine este favorită la trofeu și capitolul unde Haaland este peste Benzema și Mbappe

Liga Campionilor este de departe competiția intercluburi care adună cele mai importante echipe, oferă cel mai spectaculos show și generează cei mai mulți bani. Iar noul sezon începe în forță cu faza grupelor.
06.09.2022 | 10:18
Spectacolul Ligii Campionilor pleaca la drum cu faza grupelor Cine este favorita la trofeu si capitolul unde Haaland este peste Benzema si Mbappe
Liga Campionilor este de departe competiția intercluburi care adună cele mai importante echipe, oferă cel mai spectaculos show și generează cei mai mulți bani. Iar noul sezon începe în forță cu faza grupelor. Sursă foto: Twitter UEFA Champions League
ADVERTISEMENT

România este reprezentată la cel mai înalt nivel de Ianis Hagi, cel care speră să se refacă cât mai rapid după accidentare și să prindă câteva minute cu Rangers în această fază a competiției.

Faza grupelor Ligii Campionilor dau startul show-ului fotbalistic

După ce ediția precedentă s-a încheiat cu un nou succes pentru Real Madrid, al-14-lea din istoria ”galacticilor”, noua stagiune a Ligii Campionilor este pregătită pentru startul din faza grupelor.

ADVERTISEMENT

Trupa lui Carlo Ancelotti a avut parte de o tragere la sorți mai mult decât favorabilă, având parte de adversari facili: RB Leipzig, Șahtior Donețk și Celtic Glasgow. Însă, uzura din lotul campioanei Spaniei a făcut ca bookmakerii să nu o mai vadă câștigătoare. Ba mai mult, Realul este abia a 5-a pe lista favoritelor, cu o cotă de 10.00.

Specialiștii mizează totul în acest an pe dorința lui Pep Guardiola de a aduce marele trofeu pe Etihad Stadium. Astfel, Manchester City este văzută ca mare favorită la victoria finală, cu o cotă de 4.00. Campioana din Premier League va începe competiția într-o grupă accesibilă cu Sevilla, Dortmund și FC Copenhaga.

ADVERTISEMENT

Forțele Europei sunt în fruntea listei

În ceafa ”cetățenilor” suflă tare alte două nume mari ale fotbalului european, PSG și Liverpool, ambele văzute cu cotă 6.00 la câștigarea competiției. Francezii vor trebui să demonstreze că au reușit să devină o echipă, în ciuda numelor uriașe din lot, în timp ce Jurgen Klopp trebuie să readucă formația pe linia de plutire după startul de sezon modest și cedarea lui Sadio Mane.

A patra pe lista favoritelor este Bayern Munchen, noua echipă a atacantului senegalez plecat de pe Anfield Road. Campioana Bundesligii este ca în fiecare an în față și are o cotă de 8.00 la câștigarea Ligii Campionilor, dar Julian Nagelsmann a creat o formație extrem de sudată care poate oricând să răstoarne toate calculele hârtiei.

ADVERTISEMENT

Cam acestea sunt cele cinci mari formații văzute cu șanse reale la victoria finală, însă trebuie atenție mare și la outsidere. Și aici le includem pe Tottenham (15.00), Chelsea (17.00), Barcelona (20.00), Atletico Madrid (35.00) sau Juventus Torino (40.00).

Haaland, ”regele” golurilor

O altă bătălie interesantă se va da pentru titlul de golgheter al Ligii Campionilor. Marele favorit la acest trofeu este norvegianul Erling Haaland luat în această vară de Manchester City, cu o cotă de 5.00, urmat de francezii Karim Benzema (Real Madrid) și Kylian Mbappe (PSG), ambii cu cotă 8.00.

ADVERTISEMENT

În spatele acestei triplete fantastice se află un alt trio de excepție care îi include pe noul atacant al Barcelonei, Robert Lewandowski, cu o cotă de 10.00, și pe starurile de la PSG: Lionel Messi (12.00) și Neymar (15.00).

Partidele din actualul sezon al Ligii Campionilor se pot vedea pe posturile Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport. Iar România va avea un reprezentant încă din prima etapă. Este vorba de arbitrul Istvan Kovacs, care a primit meciul Dinamo Zagreb – Chelsea.

UEFA revoluționează arbitrajul în Liga Campionilor

Începând cu acest sezon, UEFA a adus în Liga Campionilor offside-ul semi-automat. Cu acest nou sistem tehnologic, VAR-ul va lua deciziile mai rapid și cu o mai mare acuratețe. Grație offside-ului semi-automat, poziția jucătorilor în teren va putea fi determinată exact în momentul în care va fi jucată mingea.

Cum funcționează offside-ul semi-automat? În momentul în care există o poziție de offside, camera VAR va primi o automat o alertă și linia de demarcație va fi trasată imediat de sistem. Astfel, se va salva mult timp de așteptare.

Oficialii meciului vor trebui să valideze propunerea primită în care este vizibil momentul lovirii mingii și linia de offside, înainte ca sistemul VAR să comunice decizia finală către arbitrul aflat în teren.

Va fi nevoie de extra arbitrii VAR, care se vor ocupa de offside-uri, având la dispoziție un algoritm și animații 3D, astfel încât să poată lua o decizie rapid, cu o medie de 25 de secunde. Fără acest sistem, dura mult mai mult să fie trasate liniile de offside și să fie luată hotărârea.

ADVERTISEMENT