Life

Șprițuri de poveste. Garrincha și cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului. „Îngerul șchiop”, între beția driblingului și euforia golului. Video

Garrincha a fost fotbalistul care a dat lumii beția driblingului și euforia golului. „Îngerul șchiop” ne-a lăsat amintire și cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului.
28.05.2023 | 12:25
Sprituri de poveste Garrincha si cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului Ingerul schiop intre betia driblingului si euforia golului Video
Aqua/Șprițuri de poveste. Garrincha și cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului. „Îngerul șchiop”, între beția driblingului și euforia golului
ADVERTISEMENT

Garrincha a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile. Brazilian. Mulți spun că a fost mai bun decât legendarul Pele. „Duas das muitas legendas do futebol carioca”. Două dintre multele legende ale fotbalului carioca. Dumnezeu să-i odihnească în echipa reprezentativă a Raiului fotbalistic!

Șprițuri de poveste. Garrincha și cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului. „Îngerul șchiop”, între beția driblingului și euforia golului

Garrincha înseamnă „pasăre mică”, în traducere mot-a-mot din „braziliană” – ghilimelele sunt obligatorii, limba vorbită în Brazilia fiind portugheza.

ADVERTISEMENT

Garrincha înseamnă porecla pe care i-a dat-o sora lui Rosa în copilărie pentru că îi plăcea să alerge după micile înaripate. A transformat porecla în renume, deși n-a fost … nici Peneș, nici Curcan!

Garrincha înseamnă, în Brazilia, „Bucuria poporului”. Sau „Îngerul șchiop”. Sau „Magicianul”. Sau „Vrăjitorul”. Sau… „Beția driblingului”. Poreclă ad-hoc, pusă cu voia zeului Bachus al vinului. Pentru că i-au plăcut „ofrandele” aduse acestuia. Dese…

ADVERTISEMENT

Garrincha înseamnă Manuel Francisco dos Santos, numele din buletin, dat de un tată alcoolic și o mamă tristă. Ajuns, numai din talent, că munca e pentru… tractoare, cel mai mare dribler al fotbalului din toate timpurile.

Garrincea înseamnă, conform jurnalistului Rui Castro, autorul unei biografii a sa („Estrela Solitária” / „Steaua singuratică”, 1995), „cel mai amator fotbalist profesionist”. Alt cunoscut jurnalist, dramaturg și romancier brazilian, Nelson Falcao Rodrigues scria că „Garrincea este jucătorul care i-a învăţat pe suporteri să râdă”.

ADVERTISEMENT

Am folosit forma la prezent „înseamnă” și nu trecutul „a însemnat” pentru că Garrincha nu va fi niciodată „trecut” cât va fi fotbalul pe Pământ și Pământul viu.

…Chiar dacă trupul chinuit de o coloană vetebrală strâmbă, picioarele în X și unul mai scurt decât celălalt, un ficat chinuit până la un apetit neostoit pentru licori bahice, a plecat să se odihnească un pic de eternitate în 20 ianuarie 1983. Nu împlinise 50 de ani…

ADVERTISEMENT

„Dacă driblingul e calitatea care simbolizează stilul de fotbal brazilian, atunci Garrincha a fost fotbalistul cel mai brazilian”

A „ars” intens și, în consecință, repede. Mult prea repede. Dacă Pele este „O Rei”, traducerea mi se pare redundantă, Garrincea a fost „A alegria do povo”. „Bucuria poporului”. Jucătorul care i-a învăţat pe suporteri să râdă.

Driblingul său era năucitor pentru orice adversar. Se spune că defectul piciorului mai scurt l-ar fi ajutat să „ascundă” mingea cum voia, spre deliciul tribunelor.

Tot Nelson Falcao Rodrigues, ziaristul amintit mai sus, scria că „dacă driblingul e calitatea care simbolizează stilul de fotbal brazilian, atunci Garrincha a fost fotbalistul cel mai brazilian”.

La 19 ani adat probe de joc la Botafogo, după ce la Vasco da Gama sau Fluminense nici nu s-au uitat la el că era mic și slăbuț. I-a dat mingea printre picioare lui Nilton Santos, fundaș stânga de bază în… naționala Braziliei! „Faceți-i repede un contract! Mai bine să joc cu el, decât împotriva lui”, le-a spus acesta șefilor de la Botafogo.

În primul său meci oficial a marcat 3 goluri. Într-o echipă cu Mario Zagallo, Didi, Amarildo, Manga, Quarentinha și „victima” din probe, Nilton Santos. Coloana vertebrală a naţionalei braziliene de la Mondialul „suedez” din 1958.

Când Brazilia a câștigat en fanafare primul său titlu suprem. Cu Garrincha și „puștiul” de 17 ani Pele în echipă. Atunci, în Suedia, pe stadionul „Ullevi” din Göteborg, s-au consemnat cele mai frumoase 3 minute din istoria fotbalului.

Ordinul de „luptă” al selecționerului Vicente Feola: „Prima minge merge la Garrincha!”

Pe 15 iunie 1958, în fața a 51.000 de spectatori, Brazilia a jucat cu URSS. Aveau 3 puncte, după 3-0 cu Austria și 0-0 cu Anglia. Sovieticii aveau tot 3 puncte, după 2-2 cu Anglia și 2-0 cu Austria. Meciurile se jucau atunci în aceeași zi, la aceeași oră.

Turneul final din Suedia avea un sistem ciudat de calificare: meciuri de baraj în faza grupelor, dacă ar fi fost echipe la egalitate de puncte. Așa că, pentru a evita orice fel de surpriză, Brazilia era obligată să câştige cu URSS ca să urce în sferturile de finală.

Pe atunci mergea la turneul final doar adevărata elită mondială, 16 echipe, nu ca acum, când în Qatar au fost prezente 32 de naționale, iar peste 4 ani numărul „finalistelor” va crește la 48. Dacă se va mai juca fotbal până atunci…

Selecționerul Vicente Feola i-a titularizat pentru meciul cu sovieticii pe „nebunul” Garrincha și pe „puștiul” Pele. Zice-se la presiunile „veteranilor”, dar nu s-a probat niciodată acest fapt.

Înainte ca echipele să iasă pe teren, Feola l-a luat mai „la fereală” pe Didi, conducătorul de joc al brazilienilor, şi i-a trasat directiva startului de meci: „Nu uita, prima minge merge la Garrincha!”.

„Filmul” celor mai frumoase trei minute din istoria fotbalului. Cu Garrincha în rolul principal

Ceea ce a urmat a fost caracterizat de reputatul jurnalist francez Gabriel Hanot drept „cele mai frumoase trei minute jucate vreodată”.

„Imediat după ce arbitrul francez Guigue a fluierat startul partidei, Didi a respectat indicaţiile antrenorului şi i-a pasat lui Garrincha. În faţa sa se afla Kuznețov. O fentă spre stânga şi un demaraj spre dreapta, iar fundaşul sovietic era dezechilibrat”

„Garrincha a continuat să se joace cu adversarul său precum un toreador cu un taur. De această dată, a fentat spre dreapta, pentru a pleca în stânga. Kuznețov era din nou bătut. Dar calvarul său abia începuse…”

„În următoarele secunde, a mai fost driblat de două ori, iar publicul era deja în picioare, intrigat şi fermecat în acelaşi timp. Garrincha a continuat să conducă mingea şi a intrat în careu. Între timp, Voinov şi Krizhevski au venit în ajutorul colegului lor…”

„…În zadar însă. Teribila extremă braziliană i-a driblat pe toţi trei printr-o singură mişcare şi, deşi se afla în unghi, a trimis un şut la care marele Iaşin a rămas fără replică. Doar bară. Trecuseră doar 40 de secunde la începutul meciului”

„Într-un final, sovieticii au reuşit să câştige posesia, dar pentru puţin timp. Orlando a recuperat şi i-a pasat lui Garrincha. Acesta l-a mai păcălit o dată pe adversarul său direct, apoi i-a trimis lui Didi. A urmat o pasă către Pele. De la el, la Vava. Vava înapoi la Didi, Didi către Garrincha şi din nou pasă către Pele. Puştiul de 17 ani a tras cu sete. A doua bară, în minutul 2. Iaşin transpirase de parcă se afla pe teren de câteva ore, publicul era în delir. Dar valul brazilian nu se terminase”

„În al treilea minut a venit şi golul. Garrincha l-a deposedat pe Kuznețov, s-a mai jucat puţin cu el, apoi i-a pasat în centru lui Didi. Acesta a aşteptat o secundă, apoi a inventat o pasă superbă prin apărarea sovietică, iar Vava a deschis scorul”

„Garrincha încolăceşte picioarele în jurul mingii, ca un şarpe. Nu mai ştii unde e, n-ai ce face”

„Victima” Boris Dmitrievici Kuznețov, fundașul lui Dinamo Moscova și al naționalei URSS, declara după meci că nu mai întâlnise niciodată în viața sa, avea 30 de ani, un fotbalist ca Garrincha.

„Nu am întâlnit niciodată o astfel de extremă. Mi s-a spus mereu că e un maestru al fentei şi că împotriva unor asemenea jucători e bine să priveşti doar mingea. Nimic în afară de minge”

„Am făcut aşa. Mi-am lipit ochii de minge, ca să nu cad în cursa fentei. Dar a fost zadarnic. Ştia să ascundă mingea. Garrincha încolăceşte picioarele în jurul mingii, ca un şarpe. Nu mai ştii unde e.. Şi cum totul e într-o clipă, s-a dus, n-ai ce face”

„Glonțul pornit dintr-um pistol” care „a driblat chiar și… barba lui Raputin”!

Nelson Falcao Rodrigues îl compara pe Garrincha cu un glonț pornit dintr-un pistol care a driblat chiar și… barba lui Rasputin!

„Meciul Brazilia – URSS a fost decis după doar trei minute. Repet: în primele trei minute, Garrincha a învins colosala Rusie. S-a lansat în jumătate adversă precum un glonţ dintr-un pistol”

„L-a driblat pe unul, l-a driblat pe altul şi, în cursa sa fantastică, a driblat chiar şi barba lui Rasputin. Dezintegrarea apărării ruse a început în momentul în care Garrincha a atins mingea pentru prima oară”

După acest start exploziv al partidei, au trecut 74 de minute până la al doilea gol. Marcat tot de brazilieni, prin același Vava. Brazilia a câştigat cu 2-0 și a dansat samba spre cupa „Jules Rimet”.

1-0 cu Țara Galilor în sferturi, 5-2 cu Franța în semifinale și tot 5-2 cu gazda Suedia în finală. Cu o explozie de goluri a lui Pele: 6 din cele 11 marcate de „o grande Brasil”. Era prima echipă sud-americană care devenea campioană mondială în Europa, o performanţă rămasă unică până în prezent.

  • „Garrincha a fost un jucător fenomenal. Fără el, Brazilia nu ar fi câștigat primele două Cupe Mondiale” – Pele
  • 12 goluri în 50 de meciuri (43 de victorii, 6 egaluri, 1 înfrângere) a înscris Garrincha pentru echipa națională a Braziliei
  • 2 titluri mondiale a câștigat Garrincha, cel din 1958 (Suedia), amintit mai sus, și cel din 1962 (Chile), când a fost „vioara întâi” a naționalei „carioca”, făcând uitată absența lui Pele
  • 2 titluri naționale (1962 și 1964) și 9 interstatale (Brazilia este o republică federativă formată din 27 de unități federative: Districtul Federal și 26 de state) a câștigat Garrincha
ADVERTISEMENT