News

SUA finanțează sistemul de apărare cu laser al Israelului, Iron Beam. Războiul cu Hamas va fi purtat cu o tehnologie unică în lume

SUA, cu ochii pe laserul Israelului. Washingtonul va finanța sistemul de apărare antiaeriană al statului evreu, Iron Beam
14.11.2023 | 16:32
SUA finanteaza sistemul de aparare cu laser al Israelului Iron Beam Razboiul cu Hamas va fi purtat cu o tehnologie unica in lume
Potrivit mai multor surse israeliene, intrarea în serviciu a sistemului Iron Beam este iminentă / Foto: captură, YouTube
ADVERTISEMENT

Dincolo de interesul de care se bucură sistemul israelian de apărare antiaeriană Iron Dome, războiul dintre statul evreu și gruparea Hamas a readus în atenție alt sistem fabricat de Israel. Este vorba de Iron Beam, un sistem dotat cu o tehnologie unică în lume, fabricată tot de Israel, care folosește o rază laser pentru a distruge rachetele. Cu ochii pe el se află și armata SUA.

1,2 miliarde de dolari pentru Iron Beam

Pachetul bugetar al administrației Joe Biden, de aproximativ 106 miliarde de dolari în fonduri suplimentare de urgență, include o investiție de 1,2 miliarde de dolari în sistemul israelian de arme cu energie dirijată, Iron Beam, pe care armata americană l-ar putea lua în considerare ca o armă laser alternativă pentru propriile nevoi, potrivit directorului de achiziții de logistică și tehnologie al US. Army, Doug Bush.

ADVERTISEMENT

Tehnologia Iron Beam este „intrigantă”, a declarat Doug Bush reporterilor săptămâna trecută. „Dacă israelienii au succes, cu siguranță ar putea fi ceva la care armata s-ar putea gândi să-l exploateze”. Congresul nu a adoptat încă finanțarea suplimentară menită să sprijine nevoile de apărare ale SUA și ale aliaților, inclusiv Ucraina și Israel. Un număr din ce în ce mai mare de republicani din Camera Reprezentanților se opun unui ajutor suplimentar pentru Ucraina și au făcut presiuni în schimb pentru un supliment separat de 14 miliarde de dolari pentru Israel.

Doug Bush a declarat că a văzut primul prototip al tehnologiei cu energie dirijată Iron Beam, menită să sporească capacitatea sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome în Israel, în timpul ultimei sale călătorii în această țară, și a adăugat că a fost „încântat” să vadă că suplimentul bugetar include investiția americană în dezvoltarea Iron Beam.

ADVERTISEMENT

Lockheed Martin și Dynetics pentru laserul american

Armata SUA lucrează la propria capacitate de armament cu laser de înaltă energie, ca parte a programului Indirect Fires Protection Capability, pentru a se apăra împotriva rachetelor, artileriei și mortierelor, precum și a rachetelor de croazieră și a dronelor. Teoretic, primele 12 lansatoare IFPC vor fi livrate până la începutul anului 2024.

În general, acest sistem a înregistrat întârzieri din cauza unor probleme legate de lanțul de aprovizionare, dar armata este pe cale să primească primele prototipuri de la producătorul său, Leidos’ Dynetics. Segmentul de armament laser al sistemului IFPC este dezvoltat de Lockheed Martin și Dynetics, iar armata a atribuit luna trecută un contract către Lockheed pentru livrarea a două sisteme de armament laser din clasa 300 kW pentru programul de prototipuri IFPC, cu o opțiune pentru două unități suplimentare, scrie Defense News.

ADVERTISEMENT

„Sistemul israelian are o abordare tehnologică ușor diferită”, a declarat Doug Bush, „așa că, de fapt, este o completare interesantă, deoarece noi mergem pe o cale, iar ei au mers pe o cale ușor diferită. Cred că există potențial, dacă al lor funcționează bine, ar putea fi de luat în considerare să-ș folosim pentru  nevoile noastre în acest spațiu, așa că acesta este într-adevăr un beneficiu al acestei finanțări, adică putem explora mai multe căi aici și să vedem ce funcționează”.

Atacul Hamas accelerează lucrurile

În timp ce Bush a spus că nu poate intra în detalii despre tehnologie, diferențele dintre sistemul Iron Beam și sisteul IFPC au legătură cu „modul în care este format și orientat fasciculul laser”, în timp ce fiecare din aceste sisteme folosește niveluri diferite de putere.

ADVERTISEMENT

Aflat încă în faza de dezvoltare, sistemul Iron Beam este dezvoltat, ca și Iron Dome, de Rafael Advanced Defense Systems. După atacurile Hamas pe teritoriul Israelului, mai multe surse citate de presa israeliană au declarant că se dorește accelerarea dezvoltării sistemului Iron Beam, unii observatori apreciind că punerea lui în serviciu va fi „iminentă”.

Mark Montgomery, analist în domeniul apărării la Foundation for Defense of Democracies din Washington, a declarat că speră că, în cazul în care finanțarea suplimentară va fi aprobată, SUA va ajunge la un acord cu guvernul israelian, conform căruia proprietatea intelectuală trebuie să fie deținută atât de companiile americane, cât și de cele israeliene implicate – probabil RTX, cu sediul în SUA, și Rafael Advanced Defense Systems din Israel, care au lucrat împreună pentru a dezvolta sistemul Iron Dome.

Aceste companii ar trebui să fie capabile „să facă o întoarcere și să construiască lucruri pentru noi, deoarece aceasta este o investiție serioasă în arme cu laser și arme cu energie dirijată non-cinetică”, a declarat Montgomery pentru Defense News într-un interviu recent.

Iron Beam, încă neoperațional

Fostul premier israelian, Naftali Bennett, a anunțat la începutul anului 2022 planul țării de a crea un „zid laser” pentru a trece de la investiția într-un număr mare de interceptoare la utilizarea unor lasere mai puțin costisitoare și a declarat că sistemul va fi operațional până anul viitor. Mai târziu, în cursul anului 2022, guvernul israelian a declarat că ar putea probabil să implementeze sistemul Iron Beam în doi ani.

Deși sistemul nu este încă operațional, Israelul a anunțat în aprilie 2022 că a reușit să intercepteze cu succes proiectile de mortiere, rachete și rachete antitanc în cadrul unor teste recente efectuate în deșertul Negev cu o lună înainte. Iar Iron Beam a fost prezentat în februarie 2023 la expoziția de apărare IDEX din Emiratele Arabe Unite.

Experții au evidențiat provocarea tehnologică pe care o reprezintă laserele în fața unor salve mari de rachete, deoarece laserele au nevoie de timp pentru a încălzi o țintă și a o distruge. De exemplu, pentru a distruge o rachetă, un laser ar putea avea nevoie să lovească o țintă în mod constant timp de două-trei secunde.

Războiul Hamas-Israel a arătat deja, potrivit rapoartelor israeliene și americane, că Hamas și-a dublat potențial rata de lansare a rachetelor în comparație cu războiul dintre statul evreu și gruparea islamistă din mai 2021. În 2021, Hamas putea lansa aproximativ 125 de rachete în salve de câteva minute. În atacul din 7 octombrie, rapoartele afirmă că Hamas a tras între 3.000 și 5.000 de rachete către Israel pe o perioadă de 20 de minute.

Ajutor pentru Israel și finanțarea post-război a Fâșiei Gaza

Israelul susține includerea de către președintele american Joe Biden a ajutorului umanitar pentru Gaza în planul de securitate națională de 106 miliarde de dolari pe care l-a prezentat luna trecută Congresului pentru a finanța sprijinul de securitate al Washingtonului pentru Israel și Ucraina, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru Times of Israel.

Cu toate acestea, oficialul a precizat că sprijinul Ierusalimului a fost condiționat de îndeplinirea unor criterii specifice, pe care Israelul le-a discutat cu congresmenii americani care au încercat să avanseze programul de ajutor.

Aceasta va include diferențierea între ajutorul de urgență pe termen scurt, care trebuie să fie coordonat pe deplin cu Israelul, și finanțarea pentru reabilitarea postbelică a Fâșiei Gaza. Israelul solicită, de asemenea, ca finanțarea postbelică să includă ajutor pentru a contribui la consolidarea frontierei egiptene cu Fâșia Gaza, pentru a se asigura că enclava nu este remilitarizată într-o „Gaza post-Hamas”, a declarat oficialul israelian de rang înalt.

Republicani vs democrați

Comentariile oficialului de rang înalt marchează prima dată când Israelul a vorbit în mod public despre pachetul de ajutor pe care Biden l-a prezentat luna trecută în Congres. Republicanii din Camera Reprezentanților au respins propunerea și au prezentat un pachet alternativ care includea același ajutor de securitate de 14 miliarde de dolari pentru Israel, dar nu includea cele 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, precum și cele 9 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar.

Majoritatea democrată din Senat și Casa Albă s-au angajat să nu adopte versiunea republicană, care prevedea reduceri masive ale importurilor americane, ceea ce a dus la un impas care persistă de atunci. Înaltul oficial israelian a avut grijă să nu comenteze dezbaterea dintre democrați și republicani, dar a declarat că Ierusalimul nu se opune asocierii ajutorului american pentru securitatea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: