News

Sudul Global, atras de Putin în războiul din Ucraina. Mercenari care luptă din ideologie, pentru bani sau libertate

Sudul Global, mercenari pentru Kremlin în războiul din Ucraina. Resentimentele unor țări față de Occident, exploatate de propaganda rusă.
14.06.2023 | 16:37
Sudul Global atras de Putin in razboiul din Ucraina Mercenari care lupta din ideologie pentru bani sau libertate
Majoritatea mercenarilor din Sudul Global par să fi fost atrași în războiul din Ucraina de banii promoși de Kremlin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sudul Global este un concept s-a răspândit începând cu anii ’90 pentru a desemna statele din Sud care refuză să se alinieze cu statele puternice din Nordul Global, termen prin care este desemnat Occidentul. Din 2022, conceptul de Sud Global a fost folosit pentru a descrie atitudinea anumitor țări față de războiul din Ucraina. O atitudine în mare parte pro-Rusia, pe fondul resentimentelor față de vestici. Unele țări din Africa și din America Latină au fost satisfăcute să vadă cum Vladimir Putin provocă treptat SUA în perioada 2008-2010. Satisfăcute, cu ocazia războiului început în Ucraina,  să-l vadă provocând și un Occident considerat dominator, care încearcă să-și impună propriul model politic și economic.

Sudul Global și resentimentele față de Occident

În acest sens, confruntarea dintre Moscova și Occident consolidează o formă de resentiment în țările din Sud. Țări au suferit în trecut de pe urma dominației occidentale – colonizare politică însoțită de prădare economică. De asemenea, Rusia poate conta pe legături vechi, când URSS a sprijinit mișcările de independență din țările care doreau să se rupă de controlul occidental. Astfel că războiul din Ucraina servește la evidențierea distanței dintre Occident și o parte a Sudului Global.

ADVERTISEMENT

Mercenari africani, combatanți în grupul Wagner

Inclusiv prin recrutarea de mercenari care luptă de partea Rusiei împotriva forțelor Kievului. Familia lui Nemes Raymond Taremo, născut în Tanzania, a auzit pentru prima dată zvonuri că acesta a fost ucis pe frontul din îndepărtata Ucraină în decembrie anul trecut. Ei au primit ultimul mesaj de la Taremo, în vârstă de 37 de ani, cu două luni mai devreme – pe 17 octombrie – la scurt timp după ce acesta s-a alăturat grupului de mercenari Wagner din Rusia, dintr-o închisoare rusă unde își ispășea o pedeapsă pentru acuzații de trafic de droguri.

Cargo 200, varianta Tanzania

Săptămâni mai târziu, avea să moară, ucis în lupte, în timp ce mercenarii Wagner desfășurau o ofensivă brutală în estul Ucrainei. Dar abia în ianuarie familia lui Taremo a primit în sfârșit confirmarea oficială a morții acestuia. „Corpul său neînsuflețit a fost adus înapoi în Tanzania în februarie, după ce ne-am luptat mult pentru acest demers și chiar am organizat proteste la Ambasada Rusiei din Dar es Salaam”, a declarat verișoara lui Taremo, Rehema Maclean Kigobe, pentru The Moscow Times.

ADVERTISEMENT

„Când am cerut mai multe informații de la ambasadorul rus, acesta a refuzat să ni se adreseze și a spus că aceasta ar impieta asupra relațiilor Rusiei cu Tanzania”. Nemes Raymond Taremo este probabil unul dintre sutele de mercenari străini din Sudul Global care s-au alăturat Forțelor Armate Ruse pentru a lupta în Ucraina, de când Kremlinul a ordonat, anul trecut, trecerea tancurilor peste granița vecinului său pro-occidental.

Bătaia lungă a propagandei Kremlinului

Pentru unii mercenari, precum Taremo, motivația principală pare să fi fost banii. Sau dorința de a scăpa dintr-o închisoare rusă. Pentru alții, motivele sunt ideologice. Percepțiile pozitive față de Rusia sunt mult mai mari în unele părți din Africa, Asia și America de Sud, comparativ cu SUA sau Europa, potrivit lui Ivan Klyszcz, expert la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Tallinn, Estonia.

ADVERTISEMENT

Tulburările legate de războiul din Ucraina – în special în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente – au provocat dificultăți în unele părți din Sudul Global, în special în Africa. „Cred că percepția pe care o au oamenii este modelată de nevoile economice”, a declarat Klyszcz. „Rusia a încercat să convingă oamenii că rezistența Ucrainei provoacă inflație și probleme în aprovizionarea cu alimente foarte necesare”.

„I s-au promis bani, libertate și o viață mai bună”

Potrivit familiei sale, Taremo a venit în Rusia în 2017 pentru a finaliza un masterat la o universitate din Moscova, dar a fost încarcerat pentru acuzații legate de droguri în 2021. Este posibil ca el să se fi alăturat grupului Wagner, care i-a oferit amnistia în schimbul a șase luni de luptă, ca o modalitate de a se întoarce la casa sa din Dar es Salaam, a declarat Kigobe. „I s-au promis libertatea, bani și o viață mai bună”, a spus Kigobe, adăugând că vărul său nu a avut motive ideologice pentru a se alătura conflictului început de Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

În mod similar, studentul zambian Lemekani Nathan Nyirenda a fost ucis luptând pentru grupul Wagner. S-a întâmplat cu doar câteva săptămâni înaintea lui Taremo. Și el a fost recrutat dintr-o închisoare rusă. Cel puțin 184 de mercenari străini care s-au înrolat de partea Rusiei au murit în cele 15 luni de la începutul invaziei, potrivit unui bilanț al victimelor realizat de site-ul independent de știri Mediazona și de serviciul rus al BBC.

Sudul Global, convins de războiul just împotriva Ucrainei

Nu există date oficiale rusești privind decesele acestor mercenari străini. În timp ce majoritatea cetățenilor străini din armata rusă par să provină din fostele republici sovietice din Asia Centrală -în special din Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – există și soldați din alte părți din Sudul Global. Unii dintre acești combatanți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est cred că Rusia duce un război corect împotriva Ucrainei, susținută de Occident.

Kavinda Wijerathna, un fost soldat din Sri Lanka care dorește să se înroleze în forțele armate ruse, a declarant pentru sursa citată că el crede că Rusia este singura putere care stă în calea Occidentului în timp ce acesta încearcă să se confrunte cu adversarii săi din Sudul Global. El a respins dovezile potrivit cărora Rusia a vizat în mod repetat infrastructura civilă din Ucraina. Fapt ce i-a adus condamnări internaționale privind săvârșirea de crime de război. „Nu voi crede niciodată așa ceva. Ei țintesc doar armata și echipamentele ucrainene”, a spus el.

„Vreau să fac ceva pentru Rusia, îmi place Vladimir Putin”

Fost militar în marină, el a declarat că a abordat Ambasada Rusiei din Sri Lanka în urmă cu câteva luni pentru a primi instrucțiuni despre cum să se înroleze. Dar nu a primit niciun răspuns. Fără să se descurajeze, Wijerathna, în vârstă de 44 de ani, plănuiește acum să călătorească în Rusia și să încerce să se înroleze personal. „Nu știu dacă armata rusă îmi va da o șansă. Dar vreau să fac ceva pentru Rusia. Poate cel puțin să relatez războiul din punctul de vedere al rușilor prin intermediul unui canal YouTube”, a declarat el.

Wijerathna a negat că perspectiva de a primi cetățenia rusă – pe care soldații străini aflați sub contract, și familiile lor, o pot primi acum după doar un an de serviciu – sau salariile militare, se numără printre motivele pentru care a vrut să se înroleze. „Vreau să fac ceva pentru victoria rusă – acesta este motivul. Îmi place Vladimir Putin. Îmi place leadership-ul său”, a declarat el.

Salarii de 2.000 de dolari

Cu toate acestea, majoritatea mercenarilor din Sudul Global par să fi fost atrași în războiul din Ucraina de promisiunile Kremlinului. Evident, privind salarii generoase. Până la 200 de oameni s-au aliniat în fața ambasadei ruse din capitala etiopiană în aprilie anul trecut. Ei sperau să se înroleze în armata rusă și să primească salarii lunare de 2.000 de dolari, a relatat Reuters. Iar în luna noiembrie a anului trecut, Middle East Eye a raportat că până la 500 de soldați sirieni au fost desfășurați pentru a ajuta Rusia în Ucraina. Deși se pare că majoritatea dintre ei urmau să primească roluri necombatante. Spre exemplu, protejarea instalațiilor din teritoriile ocupate.

A fost imposibil de confirmat în mod independent prezența unităților străine care luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina. Revenind la Tanzania, familia lui Nemes Taremo a rămas acum în doliu și fără compensații financiare după moartea acestuia. „Nu știm nimic despre acordul pe care l-a încheiat cu grupul Wagner”, a declarat verișoara lui Taremo.  „Chiar dacă ei spun că este un erou, la ce ne folosește acum asta? Este mort și nu-l mai avem”.

ADVERTISEMENT