Sport

Suspiciuni de corupție cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Percheziții la Comitetul de Organizare

Franța fierbe cu puțin mai mult de un an înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, după ce au fost declanșate percheziții în două cazuri de corupție.
21.06.2023 | 00:04
Suspiciuni de coruptie cu un an inainte de Jocurile Olimpice de la Paris Perchezitii la Comitetul de Organizare
Franța fierbe cu puțin mai mult de un an înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, după ce au fost declanșate percheziții în două cazuri de corupție. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

În perioada 26 iulie – 11 august, capitala Franței va găzdui a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment sportiv care are loc o dată la patru ani. România pregătește o serie de sportivi care se pot încununa campioni olimpici în vara viitoare.

Percheziții în două cazuri de corupție cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris

Parchetul Național Financiar din Franța a anunțat că s-au efectuat o serie de percheziții în mai multe cazuri de corupție legate de Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris, de vara viitoare.

ADVERTISEMENT

Conform L’Equipe, au existat mai multe percheziții la sediul Comitetului de organizare din Saint-Denis și la Solideo, organismul public însărcinat cu construcția siturilor pentru cel mai mare eveniment sportiv.

Perchezițiile fac parte din două anchete preliminare deschise de Parchetul Național Financiar. Una a fost deschisă în 2017 și încredințată Oficiului Central pentru Combaterea Corupției și a Infracțiunilor Financiare și Fiscale pentru ”luare ilegală de interese”, ”deturnare de fonduri publice”, ”favoritism și ascundere de favoritism” în legătură cu un contract atribuit de Comitetul de organizare.

ADVERTISEMENT

Cealaltă investigație a fost încredințată Brigăzii financiare a poliției judiciare din Paris, pentru ”luare ilegală de interese”, ”favoritism și favorizare” în legătură cu mai multe contracte atribuite de Comitetul de organizare și Solidero, în urma unui audit efectuat de Agenția Franceză Anticorupție.

Probleme grave la procedura de achiziții publice

În aprilie 2021, două rapoarte ale Agenției Franceze Anticorupție privind organizarea Jocurilor Olimpice au semnalat ”riscuri de încălcare a probității” și ”conflicte de interese”, aducând atingere imaginii unor Jocuri Olimpice ”exemplare” dorite de șeful Comitetului de organizare, Tony Estanguet.

ADVERTISEMENT

Inspectorii Agenției Franceze Anticorupție au constatat că procedura generală de achiziții publice era ”imprecisă și incompletă” și au subliniat că existau ”uneori situații de potențiale conflicte de interese necontrolate”.

România a terminat pe locul 46 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo care s-au desfășurat în vara anului 2021, reușit să urce doar de patru ori pe podium. Astfeț, țara noastră a reușit contraperformanța de a ieși din Top 15 în topul medaliilor all-time.

ADVERTISEMENT

România a punctat în clasamentul pe medalii prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș (aur în proba de dublu vâsle feminin), Ana Maria Popescu (argint în proba individuală de spadă), Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari (argint la patru rame fără cârmaci), Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (argint la dublu rame).

ADVERTISEMENT