Sport

Talismanul Angliei! Cine e Chloe Kelly, supranumită și „blonda Messi” din fotbalul feminin englez

Chloe Kelly, supranumită și „blonda Messi” din fotbalul feminin englez, a contribuit decisiv la titlul european cucerit de naționala Albionului în 2022.
17.01.2024 | 08:40
Chloe Kelly i-a adus Angliei titlul european în 2022
ADVERTISEMENT

1966 este anul în care Anglia câștiga ultimul trofeu major fotbalistic la nivel de echipe naționale, Cupa Mondială, chiar în „Insulă”. Timpul a trecut, fanii au tot așteptat un nou succes, iar acesta a apărut abia după 56 de ani. Și a venit la… feminin!

Chloe Kelly, blonda care a adus Angliei titlul european la fotbal feminin

Mai exact, din… gheata superbei Chloe Kelly! Blonda de 25 de ani a marcat golul decisiv în finala Europeanului din 2022 și i-a făcut pe fani să cânte celebrul refren „It’s Coming Home”. Dar până la acel moment drumul a fost lung, presărat și cu dificultăți…

ADVERTISEMENT

Chloe Kelly s-a născut la 15 ianuarie 1998 și a crescut în districtul Hanwell din vestul Londrei, alături de cei 6 frați mai mari ai ei, 5 băieți și o fată. Crescută într-o familie în care frații obișnuiau să joace fotbal în curtea școlii, Chloe a devenit rapid mascota și a fost primită în jocurile băieților. Mama ei, Jane, își amintește că mezina a fost întotdeauna o dură și nu accepta favoruri. Mai mult, ea era hotărâtă să le arate fraților ei că este mai bună.

În fiecare zi după ce termina orele de curs și în vacanțe, Chloe petrecea ore întregi pe un teren de fotbal din apropierea casei, cunoscut sub numele de „colivia”. Era un teren împrejmuit de ciment acolo unde puștoaica bătea mingea din zori și până seara alături de frații săi și de prietenii acestora.

ADVERTISEMENT

„A avut întotdeauna o minge la picior. Era dură precum o pereche de cizme vechi. Pur și simplu nu conta contra cui joacă, visa doar să câștige”, își amintește mama ei. Așa a început aventura celei care avea să devină talismanul norocos al naționalei feminine a Angliei.

Chloe Kelyy, comparată cu… Messi!

Peter Heffernan predă științele naturii la „Elthorne High School” din Ealing, acolo unde Chloe Kelly și-a terminat studiile liceale. Profesorul a fost unul dintre cei care au încurajat-o enorm pe micuța blondină să facă din fotbal o carieră, chiar dacă aceasta se descurca foarte bine și cu școala.

ADVERTISEMENT

Pasionat de sport, Heffernan a văzut în eleva sa un potențial enorm și chiar i-a spus într-una dintre discuțiile pe care le-au avut că va ajunge să joace în naționala Angliei, chiar dacă la acel moment aceasta avea doar 15 ani. „Despre ce vorbiți acolo, domnule?”, a fost reacția neîncrezătoare a lui Kelly, dar profesorul a avut ochi buni.

O fostă colegă de școală, Gabby Bishop, care a ajuns să joace la QPR, își amintește de faptul că Chloe era absolut uimitoare când avea mingea la picior. Nimeni nu-i putea sta în cale, nimeni nu putea să-i ia „obiectul pasiunii”.

ADVERTISEMENT

Bishop a povestit că mulți colegi din școală o comparau cu superstarul Leo Messi, proaspăt laureat cu premiul The Best FIFA 2023. Și asta pentru că juca de o manieră extraordinară și era mai bună decât majoritatea băieților. Și Julie Curley, profesoara de educație fizică, își aduce aminte de fosta sa elevă, chiar dacă vorbește mai mult de calitățile sale atletice decât de cele fotbalistice.

Jaloanele traseului spre elita fotbalului

Încurajată din toate părție, Chloe Kelly a mers și a dat probe la Queens Park Rangers și a prins imediat un loc în Academie. Absorbită de tot ce i se întâmpla, micuța jucătoare nu rata niciun meci al echipei de seniori. Mergea la partidele din Premier League, îndrăgostită de atacantul vedetă al lui QPR, Bobby Zamora. Doar că talentul uriaș al puștoaicei a fost remarcat imediat de rivalii de la Arsenal, iar mutarea a fost iminentă. A urmat o perioadă în care Chloe mergea câte două ore dus-întors cu metroul și autobuzul pentru a se antrena cu Arsenal.

Dar tot efortul a meritat, pentru că pe 23 iulie 2015, la vârsta de 17 ani, Kelly și-a făcut debutul pentru prima echipă a lui Arsenal. Și ce debut a fost! La doar 22 de minute de startul partidei cu Watford din Continental Cup, micuța extremă înscria primul său gol la senioare. Deși juca deja la echipa mare, primul contract profesionist l-a semnat abia în februarie 2016. Dar tot atunci a fost împrumutată la Everton. A revenit la Arsenal în octombrie, și-a trecut în palamres Cupa Angliei, chiar dacă nu a jucat niciun minut în finala cu Chelsea.

În februarie 2017 a urmat o nouă prelungire de contract și un nou împrumut la Everton. A avut prestații remarcabile la gruparea din Liverpool, a reușit primul său hattrick din carieră și le-a luat ochii conducătorilor.

La începutul lui 2018, Everton a decis să o achiziționeze definitiv. A fost un an și jumătate fără performanțe notabile pentru echipă, însă Chloe Kelly și-a dovedit vădit calitățile incontestabile. În vara lui 2020, Everton i-a propus prelungirea înțelegerii, dar frumoasa blondă a spus pas. Ea fusese contactată deja de colosul Manchester City și își dăduse acordul să meargă acolo. A fost pasul care i-a adus trofee importante: Cupa Angliei și Cupa Ligii.

„A fost dorința ei de a-și îmbunătăți întotdeauna performanța, abilitățile și forma fizică. Era remarcabilă cu adevărat. Chloe nu s-a abținut niciodată de la vreo provocare. Este cu adevărat inspirațională” – Julie Curley, profesoara de educție fizică din școală a lui Chloe Kelly

Chloe Kelly, eroina „leoaicelor”

Adevărata recunoaștere a venit, însă, la echipa națională a Angliei. Primul meci în tricoul reprezentativei mari a fost în noiembrie 2018, la un amical cu Austria. Deși foarte rar prindea un loc de titular, Chloe era o obișnuință a lotului și a devenit, cumva, talismanul „leoicelor”. Și asta pentru că și-a câștigat faima de a da goluri importante, ce au adus trofee.

Totul a început în vara anului 2022, în finala Campionatului European, în care Anglia înfrunta Germania pe legendarul stadion „Wembley”. După 1-1 s-a intrat în prelungiri și meciul se îndrepta spre loviturile de departajare când Kelly, intrată pe teren la mijlocul reprizei secunde, a dat golul victoriei și al primului trofeu insular după o pauză de 56 de ani. În 1966, tot pe „Wembley” (dar cel… vechi!), tot cu Germania (dar doar… de Vest!), tot în prelungiri, Chloe Kelly numindu-se atunci… Geoff Hurst!

chloe kelly
Chleo Kelly și bucuria după golul care a adus Angliei titlul european în 2022

Calvarul dinainte, aproape de dezastru…

Până la acest moment fantastic, însă, Chloe Kelly a fost nevoită să treacă printr-un adevărat calvar. Așa cum se întâmplă adesea în povestea campionilor, dezastrul a fost aproape. Blondina a suferit o accidentare gravă în mai 2021, care i-a pus în pericol chiar cariera.

A ratat Jocurile Olimpice de la Tokyo și cea mai mare parte a sezonului cu Manchester City, dar a tras tare într-o cursă contracronometru pentru a se reface la timp și a fi aptă pentru turneul final european. Iar soarta a ales cum nu e poate mai bine pentru ea și a urcat-o pe piedestal, devenind, practic, eroina unei națiuni.

Visul frumos nu s-a oprit, însă, atunci, acolo. În primăvara lui 2023 a ieșit din nou la rampă și a adus un nou trofeu pentru Anglia. Intrată în repriza a doua, Chloe a transformat penalty-ul decisiv (4-2 la loviturile de departajare) din super-finala Finallisima, prima ediție, cu campioana Americii de Sud, Brazilia. Talismanul și-a făcut încă o dată simțită prezența.

A urmat Mondialul din vara lui 2023 și Sarina Wiegman, selecționerul olandez al Angliei, a decis să înceapă cu Kelly titulară. Două meciuri mai slabe în faza grupelor și blonda din banda dreaptă a atacului a fost trecută pe banca de rezerve.

Intrată de acolo, a înscris un gol în victoria categorică în fața Chinei și a mai făcut o minune pentru Anglia în faza optimilor, când a transformat un nou penalty decisiv în partida cu Nigeria. Chloe a deschis din nou drumul „leoaicelor” spre fazele finale. Din păcate, a fost doar medalie de argint, în ciuda faptului că Sarina Wiegman și-a mai încercat odată norocul cu fata din Hanwell, pe care a trimis-o în teren în repriza a doua, dar Spania a rezistat asaltului și Anglia a fost nevoită să se mulțumească cu titlul de vicecampioană.

Chloe Kely – relație stabilă și petreceri nebune

După încheierea turneului final mondial, unde a fost aleasă în echipa ideală, Chloe Kelly a plecat într-o binemeritată vacanță alături de iubitul său în Ibiza. Noua vedetă a naționalei Angliei a ținut să împărtășească alături de fanii ei bucuria acestei relaxări și a urcat pe contul de Instagram, acolo unde are peste 835.000 de urmăritori, numeroase fotografii de la diferite petreceri din stațiunea spaniolă.

A postat poze cu un superb spectacol de lumini de la renumitul club Ushuaia, dar și de la o petrecere unde l-a întâlnit pe Wayne Lineker, nimeni altul decât fratele marelui internațional englez Gary Lineker. Chloe a fost prezentă la party-ul dat de Wayne în clubul său din Ibiza și a făcut furori cu o ținută provocatoare. Blonda de 25 de ani a apărut cu ochelari la ochi, în niște pantaloni largi de culoare crem prin care se vedea… destul de mult și un sutien care îi punea în valoare pieptul generos.

chloe kelly
hloe Kelly și Wayne Lineker în Ibiza

Chloe Kelly se află într-o relație de 4 ani cu Scott Moore, un îngrijitor de terenuri de golf. Cei doi locuiesc împreună din 2020, după transferul lui Chloe la Manchester City și tot atunci și-au luat un… cățel din rasa cockapoo pe care l-au botezat Otis. Scott este cel mai mare fan al iubitei sale, iar după titlul european cucerit de Anglia a fost văzut în mai multe rânduri purtând un tricoul al naționalei cu numele lui Kelly pe spate.

  • 835.000 de urmăritori are Chloe Kelly pe contul de Instagram
ADVERTISEMENT