News

Tinder Swindler, un fenomen mai mare decât ai crede. Cum a ajuns mirajul banilor făcuți ușor din crypto să stea la baza fraudelor sentimental-financiare

Dacă ai văzut documentarul The Tinder Swindler de pe Netflix și ți s-a părut incredibil ce se întâmplă acolo, trebuie să știi că ingineriile sociale de acest fel sunt extrem de răspândite.
27.02.2022 | 16:14
Tinder Swindler un fenomen mai mare decat ai crede Cum a ajuns mirajul banilor facuti usor din crypto sa stea la baza fraudelor sentimentalfinanciare
Fenomenul țepelor sentimental-financiare e mai răspândit decât ai crede. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Fenomenul Tinder Swindler ar putea părea un caz izolat, însă realitatea este că aceste activități sunt, de fapt, mult mai răspândite în online, iar ultimii ani n-au făcut decât să contribuie la proliferarea țepelor ”sentimental-financiare” orchestrate de persoane rău-voitoare, care se bazează pe câteva instincte clasice ale oamenilor de rând.

Mai nou, țepele sentimentale se întretaie cu cele care se bazează pe criptomonede. Raționamentul este unul destul de simplu pentru cel ce pune la cale o astfel de escrocherie. Poate să își construiască o identitate falsă pe internet, nici măcar nu trebuie să-și arate propriul chip pe o aplicație de dating, iar dincolo de asta, anonimitatea este un factor determinant și în lumea crypto.

ADVERTISEMENT

”Portofelele” de monede virtuale nu sunt legate în mod formal de o anumită persoană, astfel că e foarte greu de făcut legătura intre acestea și posesorii lor. În plus, un alt factor foarte important care îi încurajează pe țepari să adopte crypto ca unealtă pentru a-și duce la bun sfârșit planurile este imposibilitatea de a anula o tranzacție. Ești pe cont propriu atunci când trimiți bani într-un anumit portofel, nimeni nu te poate ajuta în cazul în care ai greșit adresa sau dacă ai fost victima unei fraude. Banii dați sunt buni dați.

Asta află pe propria piele din ce în ce mai multe persoane care cad victimă escrocheriilor sentimentale cu monede virtuale. Țepele de acest fel au luat avânt în perioada pandemiei, atât din cauza distanțării fizice a oamenilor, cât și prin prisma prețurilor tot mai ridicate ale monedelor digitale.

ADVERTISEMENT

Fraudele sentimental-financiare s-au dublat de la un an la altul

Conform unor date oficiale de la Comisia Federală de Comerț din SUA (FTC), fraudele financiare bazate pe sentimente s-au dublat chiar de la un an la altul, între 2020 și 2021.

2021 a ajuns la recorduri în privința fraudelor raportate de victime către FTC. Aproximativ 56.000 de persoane au căzut în plasa escrocilor doar în Statele Unite, pierderile însumând aproape jumătate miliard de dolari. În comparație, în 2017, amploarea fenomenului era de ”doar” 17.000 de victime, ce au pierdut 87 de milioane de dolari. Pierderile la nivel median în 2021 au fost cam de 2.400 de dolari, însă aceste cifre trebuie puse în context: pe de-o parte, se referă doar la persoanele care au și făcut o plângere formală către autorități vizavi de țeapă și pe de altă parte, cifrele sunt reprezentative pentru SUA. La nivel mondial, deși nu există statistici oficiale, este clar că amploarea fenomenului este mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Experții cred că originea acestui tip specific de fraudă sentimentală cu criptomonede a apărut în China, de unde s-a extins către Statele Unite și Europa. Dacă, în general, escrocheriile sentimentale vizau persoane mai în vârstă, cu mai puține cunoștințe tehnice, profilul victimelor s-a modificat, fiind acum căutate persoane tinere, mai ales ”mileniali.” Această generație Y este considerată ca fiind cea a persoanelor născute între 1980 și 1994, deși există și variante ca 1981 – 1996 sau chiar 1980 – 2000.

Jane Lee, cercetătoare la o companie de prevenire a fraudelor online, a verificat la prima mână aceste escrocherii, făcându-și conturi pe mai multe platforme de dating și intrând în discuții cu diverși potențiali infractori.

ADVERTISEMENT

O trăsătură comună a discuțiilor este încercarea de a le muta pe WhatsApp, unde conversațiile sunt criptate și mai greu de urmărit. Atacatorii bombardează victimele cu diverse mesaje suave, iar apoi mută discuția către crypto, dezvăluind că sunt ”afaceriști de succes” în acest domeniu. Ulterior, aceștia se arată dispuși să-și dezvăluie secretele investiționale, pentru câștiguri rapide și cu riscuri minime.

Prospectul îmbogățirii rapide din crypto face zeci de mii de victime anual

Având în gând un astfel de prospect, e ușor de înțeles cum de multe persoane cad în plasa țeparilor. S-a ajuns atât de departe încât există site-uri ce pretind a fi reale exchange-uri (n.r. – piețe de schimb de monede virtuale), iar banii pe care îi depui într-un portofel asociat unui astfel de site chiar apar în contul tău, pentru a-ți spori sentimentul de încredere. Ulterior, însă, sunt oferite sfaturi de investiții care trimit, de fapt, banii în diverse portofele ale celui care desfășoară frauda, iar acesta se face nevăzut cu sumele trimise.

Țeapa este oarecum similară cu cea a prințului nigerian, numai că este mult mai elaborată și chiar mai realistă. Aproape toată lumea a auzit de posibilitatea de îmbogățire din monede virtuale, iar amploarea crescută a fenomenului crypto, din ultimii ani, îi face pe mulți să lase garda jos.

Niki Hutchinson, o tânără de 24 de ani din Tennessee, a povestit cum a rămas fără 300.000 de dolari, pe care i-a ”investit” în monede virtuale, urmând sfaturile unui bărbat numit Hao. Acesta a exploatat faptul că aveau lucruri în comun, amândoi fiind chinezi, iar pe măsură ce aceștia au dezvoltat o relație de încredere, Hao i-a scris la un moment dat că ”vreau să te învăț să investești în monede virtuale când ai ceva timp liber, poți să aduci schimbări în viața ta și să generezi noi surse de venit.”

Aceasta a trimis o sumă mică de bani către un portofel conectat la un exchange denumit ICAC, iar după ce banii au apărut în acest portofel, a căpătat încredere să trimită mai mult. Desigur, a văzut ulterior cât de ușor se pot câștiga bani din crypto, așa că nu i-a fost greu să investească cei 300.000 de dolari obținuți de pe urma vânzării casei părintești. Mai mult, a luat și un împrumut pentru a investi mai mult, după ce n-a mai avut bani din surse proprii, arată nytimes.com.

Niki s-a trezit la realitate abia când a încercat să retragă o sumă de pe exchange, moment în care tranzacția a eșuat și a fost contactată de un așa-zis agent de la departamentul relații cu clienți i-a transmis că are contul blocat și că va trebui să plătească taxe de alte sute de mii de dolari pentru a-l debloca. Abia atunci și-a dat seama ce s-a întâmplat.

Din păcate, în acest moment este deja prea târziu pentru a mai face ceva. Sigur, o plângere la poliție te poate ajuta măcar moral, însă în prezent, nici măcar autoritățile nu pot face prea multe pentru a contribui la recuperarea banilor pierduți prin intermediul crypto.

Dacă o propunere investițională este prea bună să fie adevărată, e mai bine să te ții departe. În plus, nu investi niciodată bani pe care nu ești dispus să-i pierzi.

ADVERTISEMENT